Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Capsula Orion şi-a început călătoria de întoarcere spre Terra, după ce a survolat la mică distanţă Luna

Publicat

dcim100goprogopr1465.
sursa foto: nasa.gov

Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenar. Aceasta a realizat o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis, informează AFP.

Efectuând acea survolare la o distanţă foarte mică de scoarţa Lunii, capsula Orion a profitat de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra.

Comunicarea cu Orion a fost întreruptă pe durata celor 30 de minute în care capsula a trecut pe deasupra feţei nevăzute a Lunii, unde trebuia să survoleze situri de alunizare folosite în timpul misiunilor Apollo.

Aprinderea motorului principal al modulului european, care propulsează capsula Orion, a durat puţin mai mult de trei minute.

A fost ultima manevră importantă din cadrul misiunii Artemis 1.

Aceasta a început odată cu lansarea noii mega-rachete construite de NASA pe 16 noiembrie, cu ocazia unui zbor care ar trebui să aibă o durată totală de 25 de zile şi jumătate.

Capsula Orion va efectua de acum înainte doar corecţii uşoare ale traiectoriei până la amerizarea sa din Oceanul Pacific, în largul coastelor oraşului american San Diego, pe 11 decembrie, la ora 17:40 GMT. Capsula va fi recuperată şi urcată pe puntea unei nave a marinei americane.

Pe parcursul misiunii sale, Orion a petrecut aproximativ şase zile pe o orbită înaltă în jurul Lunii.

dcim100goprogopr1465.

În urmă cu o săptămână, Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră – mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.

Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.

Obiectivul principal constă în testarea rezistenţei scutului termic al capsulei Orion – cel mai mare construit vreodată – atunci când va reintra în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km/h. Scutul termic va trebui să suporte atunci o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 grade Celsius).

Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.

Misiunea Artemis 2 va transporta un echipaj uman până pe orbita Lunii, însă fără să aselenizeze. Această onoare îi va fi rezervată echipajului misiunii Artemis 3, care va coborî în apropiere de polul sudic al Lunii.

sursa foto: nasa.gov

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

dan tanasa 1213.jpeg

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

dhc 5 scaled e1713360490494.jpg

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe