EVENIMENT
FOTO: Caz de SCLAVIE în Bihor. În ce condiții erau ținuți așa-zișii îngrijitorii de animale?

Un bărbat de 60 de ani, bănuit de trafic de persoane și trafic de minori, a fost reținut în urma a cinci percheziții efectuate de polițiști și procurori DIICOT Oradea.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea, au pus în aplicare, joi, cinci mandate de percheziție domiciliară în județul Bihor, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de trafic de persoane și trafic de minori, în forma exploatării prin supunere la muncă forțată.
Din cercetări a reieșit că un bărbat, de 60 de ani, din Bihor, începând cu vara anului 2018, până la 8 octombrie a.c., ar fi recrutat, direct sau prin intermediari, mai multe persoane, pe care le-ar fi adăpostit într-un imobil care servea ca fermă de animale.
Bărbatul este bănuit că, în perioada de referință, ar fi recrutat persoane care proveneau din medii sociale defavorizate, fără reședință stabilă, lipsite de resurse financiare sau într-o stare de vulnerabilitate evidentă, în scopul prestării unor munci de îngrijire a animalelor.
Citește și Ferma groazei într-o localitate din Alba: Copii tratați ca sclavi și obligați să lucreze. Ce pedeapsă a primit proprietarul
După recrutarea și transportul victimelor la ferma respectivă, acestora li s-ar fi cerut actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Documentele victimelor ar fi rămas în posesia bărbatului de 60 de ani, care ar fi refuzat restituirea acestora la cererea repetată a persoanelor titulare.
Persoanele determinate să presteze munca în asemenea condiții nu ar fi fost plătite pentru munca prestată cu sumele derizorii promise, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă, creându-se astfel o stare de dependență între exploatator și victime.
În urma audierilor efectuate, procurorii l-au reținut pe bărbatul de 60 de ani, acesta fiind bănuit de săvârșirea a cinci infracțiuni de trafic de persoane și a unei infracțiuni de trafic de minori, până în prezent fiind identificate șase victime.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale.

Românii cu venituri mici vor primi vouchere de 50 de lei lunar pentru plata facturilor la energie electrică, începând cu 1 iulie 2025, printr-un nou mecanism de sprijin dedicat consumatorilor vulnerabili.
Măsura vizează aproximativ 2,1 milioane de gospodării și face parte dintr-un program coordonat de Ministerul Energiei, împreună cu Ministerul Muncii.
Vouchere de 50 de lei pentru plata facturilor la energie
Ministrul Energiei spune că impactul bugetar pentru acest…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din Alba. Calendar și condiții pentru candidați

Angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din Alba. În această perioadă, sunt organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în instituții publice.
Persoanele care doresc să participe la selecție trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acestea se referă la studii, vechimea de muncă și alte cerințe.
Lista posturilor vacante
Angajări la stat. Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia
- medic specialist/primar cardiologie
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a doua etapă, duminică, la Castelul Sâncrai. Programul evenimentului

Duminică, 29 iunie, Castelul Sâncrai din județul Alba devine, pentru o zi, centrul viu al tradițiilor, obiceiurilor și valorilor transmise din generație în generație în spațiul rural românesc.
Sub egida Consiliului Județean Alba și a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, se desfășoară a doua etapă a prestigiosului Festival-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”.
Considerat reper în Europa rurală pentru conservarea patrimoniului cultural…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Originea COVID-19, încă un mister. Virusul vine de la animale sau din laborator. Ce cred cei de la OMS

Organizația Mondială a Sănătății susține că pandemia de COVID-19 a avut, cel mai probabil, o origine naturală, prin transmitere de la animale la oameni, însă recunoaște că nu poate exclude nicio ipoteză, în lipsa informațiilor esențiale pe care China refuză să le furnizeze.
Un raport recent al Grupului consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni (SAGO), format din 27 de experți internaționali, concluzionează că „transmiterea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro