ACTUALITATE
FOTO: Cel mai mare pian din lume dă tonul în Letonia
Cel mai mare pian din lume a fost instalat recent în Letonia, iar pentru a cânta la acesta muzicianul trebuie să ajungă în balconul sălii de concerte, să urce pe o scară aproape verticală şi, în final, să păşească pe o platformă unde îl aşteaptă un taburet, amplasat în faţa claviaturii, relatează marţi AFP.
Cadrul integral metalic al acestui instrument, prezentat drept cel mai mare pian din lume de către creatorul său, David Klavins, un german de origine letonă, atinge şase metri. Acesta este fixat de un zid al noii săli de concerte din oraşul Ventspils (nord-vest).
Dotat cu coarde, dintre care cea mai lungă atinge 4,7 metri, instrumentul emite un sunet profund şi puternic, unic în lume.
”Cele mai potrivite lucrări pentru acest instrument sunt toate operele foarte expresive, de exemplu cele de Rachmaninov sau Scriabin, dar şi sonatele lui Beethoven, care sună într-un mod cu totul nou la acest pian. La urma urmei, publicul va fi cel care va judeca ceea ce îi place însă, în opinia mea, acest instrument este potrivit pentru muzica clasică”, a explicat David Klavins pentru AFP.
Instrumentul nu a fost încă măsurat oficial pentru a figura în cartea recordurilor, Guinness World Records.
Un nou concept
David Klavins, în vârstă de 65 de ani, şi-a consacrat aproape întreaga viaţă pianelor, motivat de dorinţa de a împinge cât mai departe limitele instrumentului creat de italianul Bartolomeo Cristofori în preajma anului 1700.
”De la vârsta de 16 ani când am părăsit şcoala pentru a deveni ucenic în restaurarea pianelor, încerc să explorez noi concepte şi principii care se abat de la construcţia tipului de pian tradiţional, vechi de 140 de ani”, a spus el din faţa claviaturii.
Klavins a construit primul său pian în 1985. În prezent, în atelierul său, Klavins Piano Manufaktura, cu sediul în Ungaria, în oraşul Vác, la nord de Budapesta, îşi imaginează creaţiile verticale caracteristice.
Noul său pian nu se remarcă doar prin dimensiunea gigantică. Absenţa carcasei de lemn permite publicului aflat în sala de concert să observe lungile coarde din oţel. De asemenea, instrumentul le oferă ocazia melomanilor ”să audă toate nuanţele sonore care nu sunt atenuate”, a declarat entuziasmat Klavins.
Primul concert a avut loc vineri, odată cu inaugurarea noului centru de muzică, ”Latvija”, din Ventspils, care, pe lângă două săli de concerte cu o capacitate totală de 1.000 de spectatori, găzduieşte şi o academie de muzică.
”Pianele tradiţionale trebuie transportate în şi din sălile de concerte, însă construcţia mea verticală se fixează pe structura clădirii”, a explicat Klavins.
”Cel mai bun sunet imaginabil”
”Mărimea pianului şi lungimea coardelor nu sunt făcute pentru a doborî recorduri, ci pentru a crea cel mai bun sunet imaginabil pentru toţi interpreţii şi ascultătorii care vin în această sală”, a adăugat el.
Şi, potrivit directorului artistic al noii săli de concerte din Ventspils, instrumentul generează deja mult entuziasm.
„Compozitori şi interpreţi din întreaga lume îşi doresc să cânte la noul pian al lui Klavins, care va deschide noi căi de exprimare artistică”, a spus pentru AFP Miks Magone.
Pianistul canadian Lubomyr Melnyk, cunoscut pentru tehnica sa care constă în utilizarea unei succesiuni de note extrem de rapide, se va număra printre primii care vor cânta la pianul Klavins săptămâna viitoare, potrivit lui Magone. De asemenea, un pianist îl va folosi în timp ce şase artişti germani vor interpreta ”Six Pianos” de Steve Reich, a adăugat el, citat de AFP.
Primarul din Ventspils, Aivars Lembergs, speră ca pianul de dimensiuni-record să ajute oraşul-port cu 40.000 de locuitori să devină o destinaţie turistică şi chiar ”să atragă iubitorii de muzică din alte ţări”.AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro