Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Cercetătorii Universității Politehnice Timișoara au realizat, în premieră, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţii COVID-19

Publicat

Colectivele de cercetare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) au realizat prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţi, cu care ar putea fi dotate secţiile de terapie intensivă şi care ar fi deosebit de util în special în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

UPT susţine că este vorba despre o premieră, „cel puţin naţională”.

„Funcţionarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiaţii ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienţii aflaţi în stare critică, infectaţi cu SARS-CoV-2, care sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera”, arată un comunicat al UPT remis, marţi seara, AGERPRES.

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului OncoGen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promiţătoare. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timişoara intenţionează patentarea dispozitivului.

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienţi a fost realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Organici şi Naturali) şi MEO (Măsurări şi Electronică Optică) din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătăţirii produsului şi a fost apreciat de medicii anestezişti ca fiind extrem de util. AGERPRES

Sursa foto: Universitatea Politehnică Timișoara/facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Peste 220 de locuri de muncă pentru români în țări din Europa. Unde se fac angajări și care sunt salariile. LISTA

Publicat

peste 220 de locuri de muncă pentru români în țări

Locuri de muncă. În această perioadă, sunt disponibile peste 220 de locuri de muncă oferite de angajatorii din Spaţiul Economic European. Românii au acces la aceste posturi, prin reţeaua Eures România.

Salariile pot ajunge la 3000 sau chiar 6000 de euro, în funcție de specializare. Angajatorii oferă și facilități, precum cazare sau bonusuri.

Locuri de muncă în străinătate – posturi în Uniunea Europeană

Locuri de muncă. AUSTRIA

– tehnician producţie (5…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Canapea în flăcări într-un apartament de pe Calea Mănăștur. Mai multe persoane s-au autoevacuat

Publicat

cana 1 e1713197497715.jpeg

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu într-un apartament situat într-un imobil cu funcțiuni mixte, de pe Calea Mănăștur din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului s-au alocat patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, două autoscări, o ambulanță și o motocicletă SMURD, unde au găsit o canapea cuprinsă de flăcări și mai multe persoane care s-au auto evacuat din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Controale ANSVSA în Alba și alte 20 de județe din țară. Ce au verificat inspectorii și nereguli constatate

Publicat

controale ansvsa în alba și alte 20 de județe din

Controale ANSVSA în Alba și alte 20 de județe din țară. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a desfășurat, în 10 aprilie, o acțiune de verificare a originii și trasabilității peștelui și a produselor din pescuit.

Verificările au avut loc în 22 de județe:

Alba, Bacău, Bihor, municipiul București, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Hunedoara

Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să îngrijești părul drept cu porozitate ridicată (P)

Publicat

cum să îngrijești părul drept cu porozitate ridicată (p)

Părul drept cu porozitate ridicată prezintă provocări unice și necesită îngrijire specializată pentru a-și menține sănătatea, strălucirea și manevrabilitate. Porozitatea se referă la capacitatea părului de a absorbi și reține umiditatea. Iar părul cu porozitate ridicată tinde să absoarbă rapid umiditatea, dar se străduiește să o rețină, ducând la uscăciune, încrețire și rupere.

În acest ghid, vom explora strategii și tehnici eficiente pentru îngrijirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe