Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Clădirea spitalului Colţea din București, iluminată în albastru de Ziua Mondială a Diabetului

Publicat

spitalul clinic coltea
sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Colțea

Clădirea spitalului Colţea din Bucureşti va fi iluminată duminică noaptea în albastru, în cadrul unei campanii de conştientizare cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Acţiunea este derulată de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB), într-o campanie de informare şi conştientizare, care se va desfăşura atât indoor, cât şi outdoor, având ca obiective conştientizarea publicului larg privind pericolul reprezentat de creşterea incindenţei diabetului zaharat la nivel mondial, implicit naţional, lansarea de programe educaţionale şi organizarea de acţiuni specifice, dar şi diseminarea unui set de bune practici alimentare şi a unui stil de viaţă sănătos, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia, aflate în grupa de risc.

Conform unui comunicat transmis duminică AGERPRES de către CSMB, începând de luni, vor fi distribuite seniorilor bucureşteni materiale promoţionale privind campania „STOP DIABET! ALEGE SĂNĂTOS! Profilaxia începe de pe masa ta!”.

De marţi, pe pagina de Facebook a CSMB vor fi postate materiale video cu informaţii de interes general privind Diabetul Zaharat şi va fi organizată o conferinţă online pe platforma ZOOM, la care vor participa specialişti în domeniul bolilor de nutriţie şi metabolice, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor de profil.

Acest demers al CSMB este şi un prilej de a marca aniversarea a 20 de ani

Acest demers al CSMB este şi un prilej de a marca aniversarea a 20 de ani de când data de 14 noiembrie a devenit ziua dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat, începând din anul 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID).

Evenimentul este dedicat promovării prevenţiei şi conştientizării creşterii incidenţei diabetului zaharat printr-o campanie care pledează pentru un stil de viaţă sănătos, monitorizarea corectă a acestei afecţiuni, dar şi pentru accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament. Se urmăreşte educarea publicului larg cu privire la simptomele diabetului, astfel încât să poată fi recunoscute şi, drept consecinţă, pacientul să se prezinte la medicul diabetolog.

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cea mai amplă campanie de conştientizare a diabetului din lume

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cea mai amplă campanie de conştientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audienţă globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de ţări, printre care şi România.

Clădirea Spitalului Colţea este un monument arhitectonic şi istoric emblematic, fiind cel mai vechi spital din Bucureşti, construit acum peste 300 de ani.

În anul 1934, la Spitalul Colţea erau înfiinţate primele două saloane de diabet

În anul 1934, la Spitalul Colţea erau înfiinţate primele două saloane de diabet în Clinica prof. dr. Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, prof. dr. Ioan Pavel a iniţiat ”Registrul de Diabet”, pentru ca, trei ani mai târziu, să înfiinţeze aici Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa.

Monografia sa, ”Le Diabete”, prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume a fost distinsă, în anul 1946, cu Premiul Academiei de Ştiinţă din Paris. În 1949, Profesorul Ioan Pavel a creat Clinica de Nutriţie şi Dietetică, transformată ulterior în Clinica de Diabet.

În România există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat

În România există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat, începând cu prof. dr. Nicolae C. Paulescu care, în anul 1921, exact acum 100 de ani, a descoperit insulina (hormonul pancreatic diabetic). Savantul a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit-o în tratarea diabetului, descoperirea sa, salvând milioane de vieţi. Astăzi, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice creat în 1993 îi poartă numele, iar din 2008 funcţionează sub egida Academiei Române.

„Dacă nu acum, atunci când?”

„Dacă nu acum, atunci când?” este tema pentru ediţia din 2021 a Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat lansată de Federaţia Internaţională de Diabet FID.

Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet continuă să crească în întreaga lume, scopul comun este acela de a evidenţia importanţa asupra accesului la îngrijire şi tratament pentru persoanele afectate de diabet şi de a atrage atenţia asupra problemelor de o importanţă capitală pentru aceştia.

În România, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet şi 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2)

În România, conform statisticilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet şi 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2), însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că majoritatea fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul.

Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet FID, la nivel mondial peste 425 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce se estimează că va ajunge la 629 milioane până în 2045. În anul 2020, conform ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente), 1 din 10 români are diagnosticul de diabet zaharat, incindenţa fiind în continuă creştere. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Premierul Ciucă: Marea Unire – o lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară

Publicat

ciuca 1 decembrie

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale, că Marea Unire este cea mai frumoasă pagină din istoria României şi reprezintă „o lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară”.

Prim-ministrul aminteşte că Marea Unire a avut loc după un lung şir de lupte, după „nenumărate sacrificii umane şi materiale”.

„1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului naţional: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluţia de la 1848 şi săvârşită doar parţial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung şir de lupte, după nenumărate sacrificii umane şi materiale. Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei şi a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinţei românilor şi rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăşi perioada dificilă pe care o traversăm”, se arată în mesajul transmis, miercuri, de Ciucă.

Premierul s-a referit la criza generată de pandemia COVID-19, afirmând că eroii acestui an sunt românii, care, „zi de zi”, au dus lupta cu virusul.

„Am încredere că vom reuşi să trecem împreună prin aceste greutăţi şi am încredere în curajul şi credinţa românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de nepreţuit ale naţiunii noastre, care ne inspiră şi ne motivează să mergem mai departe.
Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 şi a suferinţelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii şi au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulţumesc în mod special şi tuturor celor care fac parte din personalul medical şi au luptat în linia întâi pentru a salva vieţi şi pentru limitarea efectelor pandemiei.
Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintaşilor noştri, pe care îi cinstim cu respect şi prin grija pentru absolut toţi românii şi pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranţa că lecţiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun şi mai prosper”, a mai spus Nicolae Ciucă.

”România va trece cu bine prin încercările cu care se confruntă”

„De Ziua noastră Naţională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toţi cei care simţiţi şi trăiţi româneşte să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toţii, indiferent unde suntem, indiferent de opţiunile conjuncturale, indiferent de opţiunile politice.
Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reuşita extraordinară a înaintaşilor noştri. Prin determinarea, unitatea şi sacrificiile lor, au oferit sens vieţii lor atunci şi viitorului nostru astăzi”, a adăugat premierul. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere. Angajații care lucrează au dreptul la compensații

Publicat

contabilitate

30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională) sunt zile de sărbători legale, în care nu se lucrează. Salariaţii care trebuie totuşi să muncească, prin specificul activităţii, vor fi compensaţi de angajatorii lor.

Codul muncii stabileşte că zilele de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională sunt zile libere legale, astfel că salariaţii beneficiază de timp liber marți și miercuri, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

Totuşi, există şi categorii de salariaţi care trebuie să lucreze în aceste zile. În principiu, vizaţi sunt angajaţii din unităţile sanitare sau cele de alimentaţie publică, precum şi cei ce lucrează în domenii în care activitatea nu se poate întrerupe.

În acest caz, cei ce muncesc marți și miercuri trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu este posibil, au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse 5.000 şi 10.000 de lei.

Ultimele zile libere legale din acest an vor fi 25 şi 26 decembrie, primele două zile de Crăciun. Anul acesta, ele pică în weekend. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sorin Grindeanu: România va investi 73 de miliarde de euro în infrastructură în următorii 10 ani

Publicat

sorin grindeanu sursa facebook

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că planul investițional privind infrastructura din România are prevăzută suma de 73 de miliarde de euro. Planul urmează să fie aprobat peste câteva zile de Comisia Europeană și va fi implementat în următorii 10 ani.

Potrivit ministrului Sorin Grindeanu, planul de investiții este realizat în legătură cu master planul de transport al României.

„Avem un master plan de transport care a fost aprobat în 2016 și care are ok-ul Comisiei Europene. În aceste zile trebuie să fie aprobat planul investițional pentru următoarea decadă, este în strânsă legătură cu master planul”, a declarat Sorin Grindeanu, marți, la Antena 3.

Este vorba despre suma de „73 de miliarde de euro cu diverse surse de finanțare”, a anunțat Grindeanu.

„Așteptăm ultimele discuțiile cu Comisia astfel încât până la sfârșitul anului să dăm o hotărâre de Guvern legată de acest plan investițional”, a precizat Sorin Grindeanu.

Principalele surse de finanțare vor fi de la bugetul de stat, din PNRR și din fonduri europene. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trei oraşe din Transilvania vor fi legate în decembrie de infrastructura vest-europeană

Publicat

autostrada pitesti bucuresti generic 590x354 1 400x240

Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Târgu Mureş vor fi conectate la infrastructura vest-europeană de autostrăzi datorită celor 30 de kilometri de drum rapid ce sunt inauguraţi marți, respectiv în cursul lunii decembrie. În Muntenia şi Moldova proiectele întârzie, scrie Ziarul Financiar.

De 1 decembrie se va putea circula în premieră de la Sibiu la Cluj-Napoca pe un drum modern după ce va fi deschisă circulaţia pe lotul al doilea de 24 km al autostrăzii A10 Sebeş-Turda. Lotul va fi dat în circulaţie, însă nu va fi recepţionat, iar recepţia va fi cel mai probabil realizată în priumăvara anului 2022.

Cei 70 km dintre Sebeş şi Turda sunt astfel gata la şapte ani de la demararea lucrărilor. Spre comparaţie, autorităţile şi-au asumat să construiască A7 de 320 km de la Ploieşti la Paşcani până în 2026, adică în cinci ani în condiţiile în care lucrările încă nu au demarat.

Pe lângă cei 24 km din A10 ar mai putea fi gata încă 4,5 km din Autostrada Transilvania, între Tg. Mureş şi Ungheni. Mai departe, lotul dintre Câmpia Turzii şi Ogra, de aproape 16 km, a fost relicitat după rezilierea contractului cu firma românească Straco.

În martie 2021 când a fost reziliat, lucrările erau la 37% iar dacă ritmul este susţinut, după relicitare, în 2022 drumul ar putea fi gata. Astfel din 2022 Clujul va fi legat pe autostradă atât de Tg. Mureş cât şi de Sibiu, iar din Vest, de la Viena sau Budapesta se va putea ajunge pe autostradă până la Cluj-Napoca sau Tg. Mureş – cu excepţia lotului din A1 unde vor fi construite ecoductele. MEDIAFAX

Citește mai departe