Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Clădirea spitalului Colţea din București, iluminată în albastru de Ziua Mondială a Diabetului

Publicat

spitalul clinic coltea
sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Colțea

Clădirea spitalului Colţea din Bucureşti va fi iluminată duminică noaptea în albastru, în cadrul unei campanii de conştientizare cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Acţiunea este derulată de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB), într-o campanie de informare şi conştientizare, care se va desfăşura atât indoor, cât şi outdoor, având ca obiective conştientizarea publicului larg privind pericolul reprezentat de creşterea incindenţei diabetului zaharat la nivel mondial, implicit naţional, lansarea de programe educaţionale şi organizarea de acţiuni specifice, dar şi diseminarea unui set de bune practici alimentare şi a unui stil de viaţă sănătos, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia, aflate în grupa de risc.

Conform unui comunicat transmis duminică AGERPRES de către CSMB, începând de luni, vor fi distribuite seniorilor bucureşteni materiale promoţionale privind campania „STOP DIABET! ALEGE SĂNĂTOS! Profilaxia începe de pe masa ta!”.

De marţi, pe pagina de Facebook a CSMB vor fi postate materiale video cu informaţii de interes general privind Diabetul Zaharat şi va fi organizată o conferinţă online pe platforma ZOOM, la care vor participa specialişti în domeniul bolilor de nutriţie şi metabolice, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor de profil.

Acest demers al CSMB este şi un prilej de a marca aniversarea a 20 de ani

Acest demers al CSMB este şi un prilej de a marca aniversarea a 20 de ani de când data de 14 noiembrie a devenit ziua dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat, începând din anul 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID).

Evenimentul este dedicat promovării prevenţiei şi conştientizării creşterii incidenţei diabetului zaharat printr-o campanie care pledează pentru un stil de viaţă sănătos, monitorizarea corectă a acestei afecţiuni, dar şi pentru accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament. Se urmăreşte educarea publicului larg cu privire la simptomele diabetului, astfel încât să poată fi recunoscute şi, drept consecinţă, pacientul să se prezinte la medicul diabetolog.

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cea mai amplă campanie de conştientizare a diabetului din lume

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cea mai amplă campanie de conştientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audienţă globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de ţări, printre care şi România.

Clădirea Spitalului Colţea este un monument arhitectonic şi istoric emblematic, fiind cel mai vechi spital din Bucureşti, construit acum peste 300 de ani.

În anul 1934, la Spitalul Colţea erau înfiinţate primele două saloane de diabet

În anul 1934, la Spitalul Colţea erau înfiinţate primele două saloane de diabet în Clinica prof. dr. Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, prof. dr. Ioan Pavel a iniţiat ”Registrul de Diabet”, pentru ca, trei ani mai târziu, să înfiinţeze aici Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa.

Monografia sa, ”Le Diabete”, prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume a fost distinsă, în anul 1946, cu Premiul Academiei de Ştiinţă din Paris. În 1949, Profesorul Ioan Pavel a creat Clinica de Nutriţie şi Dietetică, transformată ulterior în Clinica de Diabet.

În România există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat

În România există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat, începând cu prof. dr. Nicolae C. Paulescu care, în anul 1921, exact acum 100 de ani, a descoperit insulina (hormonul pancreatic diabetic). Savantul a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit-o în tratarea diabetului, descoperirea sa, salvând milioane de vieţi. Astăzi, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice creat în 1993 îi poartă numele, iar din 2008 funcţionează sub egida Academiei Române.

„Dacă nu acum, atunci când?”

„Dacă nu acum, atunci când?” este tema pentru ediţia din 2021 a Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat lansată de Federaţia Internaţională de Diabet FID.

Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet continuă să crească în întreaga lume, scopul comun este acela de a evidenţia importanţa asupra accesului la îngrijire şi tratament pentru persoanele afectate de diabet şi de a atrage atenţia asupra problemelor de o importanţă capitală pentru aceştia.

În România, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet şi 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2)

În România, conform statisticilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet şi 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2), însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că majoritatea fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul.

Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet FID, la nivel mondial peste 425 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce se estimează că va ajunge la 629 milioane până în 2045. În anul 2020, conform ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente), 1 din 10 români are diagnosticul de diabet zaharat, incindenţa fiind în continuă creştere. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe