Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Coliziune între două autoturisme, într-o localitate din Mureș. Trei persoane au fost rănite

Publicat

Un accident soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, joi după-amiază, în localitatea Albești din județul Mureș. Trei persoane au fost rănite după impactul dintre două mașini.

Potrivit ISU Mureș, accidentul rutier s-a produs în localitatea Albești spre Brașov, pe E 60.

În eveniment au fost implicate două autoturisme.

În urma impactului dintre cele două mașini a rezultat rănirea a trei victime.

Victimele au fost asistate medical de către echipajele medicale. Nu au fost persoane încarcerate.

Conform sursei citate, la fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara și SMURD Sighișoara.

Circulatia se desfășoară alternativ pe un singur sens..

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Accident într-o localitate din Arad: Un autoturism a ieșit în decor. O femeie însărcinată a fost rănită

Publicat

3

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă după-amiază, în  județul Arad. Un autoturism a ieștit în decor. O victimă a avut nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.

Potrivit ISU Arad, accidentul a avut loc la iesire din localitatea Sintea Mare spre Chișineu-Criș.

Din primele informații, în accident a fost implciat un singur autoturism, care a ieșit în afara părții carosabile.

2

Au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Ineu – Garda 2 Chișineu-Criș cu o autospecială cu modul pentru descarcerae și un echipaj SMURD, precum și echipaj din cadrul SAJ.

ccident 1

Echipajele de salvare au găsit la fața locului doua victime: șoferul auto era conștient, ieșit din mașină. În autotutrism, pasager dreapta, o femeie 16 ani, însărcinată în 7 luni, cu contuzie la picioar. Aceasta a avut nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare, rămânând blocată în auto.

Femeia a fost scoasă din autoturism și transportată la UPU Aarad.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO-REPORTAJ: Cum să te aperi și ce NU trebuie să faci niciodată dacă ești atacat de câini agresivi. Sfaturi de la un poliţist specializat în dresaj canin

Publicat

politist salvat caini criminalistica

Felul în care reuşeşti să îţi păstrezi calmul şi să ştii ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un câine îţi poate salva viaţa.

Poliţistul Gabriel Nicolae Ivanov, specializat de aproape 25 de ani în dresajul şi comportamentul canin şi coordonator al singurei echipe operative canine din Poliţia Română a oferit pentru Agerpres câteva sfaturi extrem de importante.

Echipa operativă canină este la Sibiu, iar Gabriel Nicolae Ivanov este cel care în urmă cu doi ani, în februarie 2021, a salvat viaţa unui bărbat sfâşiat de o haită de câini, pe un câmp de lângă localitatea Poplaca.

Decesul femeii din Bucureşti sfâşiată de câini a atras atenţia din nou asupra faptului că este important să ştim cum să ne comportăm cu câinii pe care nu îi cunoaştem.

Polițiștul a salvat de la moarte un om atacat de o haită de câini

În urmă cu doi ani, Ivanov a salvat viaţa unui bărbat, atacat de 12 câini pe un câmp din localitatea Poplaca, învecinată cu municipiul Sibiu. O vecină a filmat cu telefonul mobil intervenţia poliţistului şi imaginile au devenit virale pe Internet.

„Am avut o situaţie în urmă cu doi ani de zile, la solicitarea unui vecin de al meu, în zona localităţii Poplaca din (judeţul n.r.) Sibiu, unde o persoană a fost atacată de 10-12 câini ciobăneşti. Am intervenit în situaţia respectivă, am luat o bucată de obiect care m-a ajutat în situaţia dată, am atras câinii către mine în primul rând, dominând masculul alfa, am ajuns lângă persoana respectivă, am ridicat-o de jos pentru că era sfâşiată şi chiar avea pantalonii rupţi şi era muşcat de picior, l-am protejat şi l-am scos din zona de pază a câinilor, ducându-l într-o zonă de siguranţă, de unde l-am salvat”, a relatat Gabriel Nicolae Ivanov.

Cei 22 de ani de experienţă în domeniul comportamentului câinilor l-au ajutat pe poliţist să reuşească să iasă teafăr cu bărbatul rănit, pe umeri, din mijlocul haitei de 12 câini.

Înarmat doar cu un băţ de lemn, pe care nu l-a folosit pentru a lovi câinii, ci doar i-a ameninţat cu el, Ivanov a înfruntat câinele care conducea haita, atât cu privirea, dar a şi strigat la cei 12 câini, ceea ce ajută orice om într-o situaţie similară.

„În momentul respectiv am şi zbierat la ei, pentru că a început acea tendinţă de a fi hăituit, dar nu am pierdut contactul vizual cu masculul alfa şi băţul respectiv m-ar fi ajutat doar în situaţia în care ar fi dat să mă prindă de picior sau de o altă parte a corpului”, explică poliţistul sibian.

Ce trebuie să faci dacă ești atacat dfe un câine agresiv. NU pierde contactul vizual

Dacă un om este atacat de un câine, este important să se uite la acel animal în permanenţă – acesta este primul sfat pe care îl oferă coordonatorul echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu.

„În situaţia în care te atacă un câine, în primul rând nu trebuie să pierzi contactul vizual cu acesta”, spune Gabriel Nicolae Ivanov.

De asemenea, când eşti atacat de un câine, contează să agiţi mâinile, iar dacă ai un băţ la îndemână, să îl foloseşti fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ţii la distanţă cât de mult poţi.

Ce trebuie să faci dacă ești atacat dfe un câine agresiv. NU lovi câinele

„În situaţia în care în apropiere ai obiecte pe care le poţi folosi, pentru a-l îndepărta, dar nu a-l lovi, poţi lua acele obiecte, poţi agita mâinile pentru a impune o stare de temere câinelui respectiv, ceea ce îl face să păstreze distanţa faţă de tine”, este un alt sfat dat de poliţistul Ivanov.

Dacă avem de-a face cu o haită de câini, atunci trebuie să fim atenţi în special la primul câine care ne atacă, acela este „şeful” haitei, ceea ce specialiştii numesc „masculul alfa”.

Se poate ca şi o femelă să conducă o haită de câini şi să fie cea mai agresivă, nu neapărat un mascul.

Ce trebuie să faci dacă ești atacat de un câine agresiv. NU fugi!

„În situaţia în care vorbim de o haită de câini, atunci trebuie identificat acel câine care este şeful haitei sau masculul alfa, cum îi zicem noi, poate să fie o femelă, nu neapărat un mascul, cu care trebuie ţinut contactul vizual tot timpul”, a arătat poliţistul Ivanov.

Coordonatorul echipei operative canine din IPJ Sibiu subliniază că este vital să nu fugim când ne atacă un câine sau o haită. Dacă o rupem la fugă când ne atacă un câine, atunci nu ne mai uităm în ochii lui şi animalul ne va considera o pradă şi îşi va activa instinctul de vânătoare.

„Nu fugim. În momentul în care fugim, deja noi devenim o pradă sigură pentru câini, pentru că se activează instinctul de vânătoare şi în niciun caz un om nu poate fugi mai repede decât un câine. În situaţia în care avem un gard sau un panou, chiar şi un copac în apropiere, indicaţia este să ne apropiem cu spatele de acesta şi să nu pierdem contactul vizual cu masculul alfa sau cu câinele respectiv care ne-a atacat”, a subliniat Gabriel Nicolae Ivanov.

Ce trebuie să faci dacă ești atacat de un câine agresiv. Păstrarea calmului poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Potrivit poliţistului specializat în comportamentul canin, păstrarea calmului cât de mult posibil poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cineva care este atacat de câini.

„Sfatul meu, din experienţa pe care am acumulat-o până acum, ar fi să încercăm să ne menţinem calmul, pentru că una dintre sursele de agresivitate ale câinelui este ceea ce aude acesta de la persoane sau ceea ce simte. Este vorba despre acea emanare de adrenalină, este vorba de respiraţie şi chiar în unele situaţii, câinele având un auz foarte bun, partea de bătăi ale inimii, care poate crea o stare de agresivitate mai mare câinilor”, a declarat Ivanov.

 

Ce trebuie să faci dacă ești atacat de un câine agresiv. Strigă după ajutor

Totodată, când suntem atacaţi de câini este important să strigăm după ajutor. Strigătele noastre îi pot şi descuraja pe câini, mai ales pe cei fără stăpân. Un alt sfat oferit de poliţistul sibian este că sub nicio formă nu trebuie să ne punem jos, în faţa câinilor care ne atacă.

„Pentru a ieşi din situaţia respectivă, trebuie în primul rând să strigăm după ajutor, să vedem dacă suntem auziţi sau nu (…) Ţipătul tău descurajează animalul, pentru că majoritatea câinilor fără stăpân au trecut prin situaţii grele de-a lungul vieţii, au fost bătuţi, au fost alungaţi, au trecut prin anumite traume care le-a marcat viaţa (…) Nu ne punem jos, pentru că în momentul în care ne punem jos aceştia vor avea tendinţa să vină, să te atace. Şi dacă avem un gard în spate este bine să mergem tot timpul cu spatele, lipit de gard, până ieşim din zona de pază a câinelui respectiv, pentru că fiecare câine sau fiecare haită de câini are o zonă de pază, o zonă în care aceştia mănâncă şi îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi”, a arătat coordonatorul echipei operative canine de la IPJ Sibiu.

El explică şi că nu toţi câinii sar direct pe victime, mulţi dintre ei prima dată se învârt în jurul persoanei atacate, pentru a o hăitui, „pentru a putea găsi o poziţie în care să poată ataca”.

Ce trebuie să faci dacă ești atacat de un câine agresiv. Strigă după ajutor

„Foarte rar câinii fără stăpân sar direct. De regulă, sar direct câinii care sunt specializaţi şi pregătiţi pentru aşa ceva. Dar de regulă, câinii fără stăpân te hăituiesc până găsesc vulnerabilitatea, pierde contactul vizual cu tine şi atunci te prinde de o zonă sensibilă să te trântească jos. Odată ce te-au pus jos, acolo apare marea problemă”, a precizat Gabriel Nicolae Ivanov.

Însă cel mai dificil este atunci când eşti atacat de câinii de luptă, cei care sunt antrenaţi să fie agresivi.

„Câinii de luptă sunt o eroare a activităţilor cu câini, din punctul meu de vedere. Această categorie de câini nu ar trebui să existe, pentru că în primul rând vorbim de suflete care cer afecţiune, nu trebuie să fie agresive. Dar în situaţia respectivă, câinii de luptă sunt învăţaţi să se lupte cu alţi câini, s-ar putea să nu avem o situaţie agresivă la persoane, s-ar putea să mergem cu câinele nostru pe stradă şi să ne trezim că nu atacă persoana, ci atacă câinele. Dacă e un câine foarte agresiv, un câine de luptă, atunci trebuie să intervii şi mecanic: ori lovit câinele respectiv, ori încercând să îl prinzi de părţile moi, spre exemplu gâtul sau să îi atingi ochii, ca să lase priza pe care o face dacă te-a prins”, a explicat Gabriel Nicolae Ivanov.

Bărbatul care a fost salvat de el în februarie 2021 a scăpat doar cu câteva muşcături, după ce a fost atacat de o haită de 10-12 câini de la o stână de lângă Poplaca. Iar proprietarul stânei şi al câinilor a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare de 800 de lei, aplicate potrivit Legii nr. 61/1991 şi Legii nr. 407/2006, au informat atunci reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

La Sibiu există singura şcoală de dresaj pentru câinii din structurile Ministerului Afacerilor Interne şi singura unitate operativă canină din cadrul unui inspectorat judeţean de poliţie.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție în forță a armatei și jandarmilor pentru deszăpezirea mașinilor blocate. A fost activat planul roșu

Publicat

intervenție în forță a armatei și jandarmilor pentru deszăpezirea mașinilor

Ninsorile din ultima perioadă au făcut prăpăd în România. Autoritățile intervin cu tot personalul, inclusiv jandarmii și armata, pentru a scoate mașinile blocate în zăpadă. Cele mai afectate județe sunt Vrancea și Buzău.

Armata și jandarmii intervin pentru a deszăpezi mașinile blocate

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, un efectiv de 50 de militari și cinci utilaje tehnice sprijină autoritățile locale pentru deszăpezirea autovehiculelor blocate între localitățile Buzău și Râmnicu Sărat.

Acțiunea a început de sâmbătă dimineață, atunci când Divizia 2 Infanterie „Getica” acţionează cu detaşamente de intervenţie în situaţii de urgenţă în diverse localităţi afectate de precipitaţiile din ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat trimis de MApN.

„La Buzău, un efectiv de 50…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM: Avertizare de VREME REA. Ninsori moderate cantitativ și viscol. Zone din 15 județe, sub cod galben

Publicat

viscol

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă informare meteo de vreme rea valabilă până duminică, 28 ianuarie. Este în vigoare un cod galben de ninsori moderate cantitativ și viscol.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 28 ianuarie, ora 14.00 – 29 ianuarie, ora 10, sunt așteptate ninsori moderate cantitativ și viscol.

harta meteo 2

În Dobrogea, estul Munteniei, jumătatea sudică a Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură va continua să ningă (se vor acumula în general 15…20 l/mp) și să se depună strat de zăpadă. În aceste zone vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea, local troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În restul zonei atenționate din Muntenia (județele Prahova, Giurgiu, Ilfov și municipiul București) va ninge moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări în general de 30…35 km/h.

Duminică, 29 ianuarie,  vor mai fi intensificări ale vântului local în estul țării unde zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea scăzută.

Citește mai departe