Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Control coordonat la Vama Albiţa realizat de România şi Republica Moldova

Publicat

control albita

Începând cu ziua de sâmbătă, la Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, situat pe sensul de ieșire din Republica Moldova, trecerea va avea loc fără a fi necesar controlul. Verificările vor avea loc pe sensul de intrare în România, la Vama Albița-rutier, în funcție de tipul de vehicul și prioritățile la control.

Autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova implementează în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa rutier, pe sensul de intrare in România, controlul coordonat, începând de sâmbătă, 15 martie.

Potrivit Poliţiei de Frontieră Române, activitatea se derulează în urma intrării în vigoare a Decretului privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Regulamentul conţine principiile şi regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor care trec frontiera de stat prin Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa (România) — Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Şeful Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, şi omologul său din Republica Moldova, comisarul şef Rosian Vasiloiu, au făcut, joi, ultimele verificări în punctul de trecere pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile, atât din punct de vedere operativ, cât şi logistic pentru atingerea scopului principal al proiectului: simplificarea, fluidizarea şi coordonarea controlului traficului la frontieră.

„Controlul coordonat se realizează atât de către poliţia de frontieră, cât şi de către autorităţile vamale ale celor două ţari, presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieşire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

control albita 1

Diferenţa faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieşire din Republica Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leuşeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa-rutier, în funcţie de tipul autovehiculului/priorităţii la control”, transmite, joi, Poliţia de Frontieră din România.

Pentru traficul internaţional de autoturisme microbuze şi autocare sunt destinate 5 artere de control, iar pentru mijloacele de transport marfă sunt alocate alte 5 benzi.

Din punct de vedere operaţional, implementarea controlului coordonat va contribui la procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de persoane şi mijloace de transport.

Autorităţile de frontieră din cele două state cooperează permanent pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat, iar prin acţiunile de patrulare desfăşurate în comun se asigură schimbul operativ de informaţii în domeniul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

control albita 2

Lungimea frontierei dintre România şi Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaţionalizate şase puncte de trecere a frontierei de stat rutiere deschise traficului internaţional.

În primul trimestru al acestui an, punctele de trecere de la graniţa cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire.

Dintre acestea, 755.000 de persoane au trecut prin PTF Albiţa. Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 660.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 130.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliţia de Frontieră, şi alte autorităţi responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul câștigurilor

Publicat

1695528574 bani large.jpg

Câștigul salarial mediu brut lunar a înregistrat o creștere de 10,7% în anul 2022 față de anul precedent, ajungând la 6.126 de lei, potrivit unei analize publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, câștigul salarial mediu net lunar a crescut cu 11,3%, ajungând la 3.801 de lei. Potrivit INS, creșterea este de 385 de lei în 2022 față de anul precedent.

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj-CSU Craiova, 1-1. Universitățile au dat-o la PACE

Publicat

u craiova e1695497339868.jpg

Universitatea Cluj a întâlnit, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe CS Universitatea Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii la fotbal. Ambele echipe veneau după victorii. Înaintea acestui meci „U” era pe locul 11 cu 10 puncte, în timp ce craiovenii ocupau poziția a 3-a cu 17 puncte. După două reprize total diferite ca factură, „universitățile” au dat-o la pace, 1-1. Au înscris Nistor (min.91) respectiv Bancu (min.31).

Echipele de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Panică într-un bloc de pe strada Ialomiței din Cluj-Napoca. O mașină de spălat a luat foc

Publicat

pompieri 6 e1658818257277.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj Napoca au intervenit în această după-amiază pentru a stinge un incendu care a izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe strada Ialomiței.

Potrivit pompierilor nu au existat persoane rănite.

Panică într-un bloc de pe strada Ialomiței din Cluj-Napoca. O mașină de spălat a luat foc

Pompierii au intervenit într-un un apartament situat la etajul 3 al unui bloc de locuințe, unde o mașină de spălat rufe a luat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

Publicat

operatie icutr.jpg

Premieră pentru România realizată de medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal (ICURT) din Cluj-Napoca. Unui pacient i-a fost transplantată a treia grefă renală.

De altfel, două operații de transplant renal au avut loc sâmbătă la ICUTR. Și o femeie a primit un rinichi și o nouă șansă la o viață normală.

Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

„Un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe