EVENIMENT
FOTO. Cum au fost descoperite pe dealurile din Șimleu Silvaniei comorile barbarilor. Sunt expuse la Muzeul de Istorie din Cluj
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca găzduiește una dintre cele mai semnificative expoziții ale sale, prezentând tezaure unice la nivel mondial ale comorilor barbarilor care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Cele mai valoroase piese ale colecției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei- o descoperire fundamentală din perioada migrațiilor popoarelor germanice numite barbare.
În afară de fibula imperială de onix- unică în lume, acesta mai conține alte zece care fac parte din vestimentația feminină gepidă din Câmpia Tisei și Transilvania, alături de 15 medalioane și un lanț unic de aur cu 52 de amulete.
Teritoriul Transilvaniei ascunde o colecție impresionantă de artefacte
Agnes Găzdac, muzeograf în cadrul cabinetului numismatic al MNIT, menționează că cercetătorii au ajuns la concluzia că tezaurul din regiunea Transilvaniei a fost acumulat de-a lungul a peste 150 de ani. E vorba de bijuterii, piese vestimentare, vase și cazane hunice și oseminte, descoperite în diverse județe ale regiunii.
De exemplu, în județul Bihor, la Valea lui Mihai, a fost descoperit mormântul unui bărbat echipat cu un coif și o spadă de pe timpurile Regatului Gepidic. În județul Mureș au fost descoperite peste 70 de morminte care formează cimitirul de la Ernei- cea mai mare necropolă din a doua jumătate a secolului V.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca găzduiește una dintre cele mai semnificative expoziții ale sale, prezentând tezaure unice la nivel mondial ale comorilor barbarilor care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Cele mai valoroase piese ale colecției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei- o descoperire fundamentală din perioada migrațiilor popoarelor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Strat de uzură pe trei tronsoane de drum din Apuseni, afectate în trecut de inundații și alunecări de teren

Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a verificat miercuri stadiul lucrărilor pe șantierul de pe DN 74A, în zona Roșia Montană, pentru a verifica personal stadiul intervențiilor derulate de CNAIR – Secția de Drumuri Naționale Alba.
În prezent se toarnă stratul de uzură din mixtură asfaltică pe trei tronsoane afectate de calamitățile din 2021 – inundații și alunecări de teren.
Prefectul a spus că aceasta reprezintă „un pas important pentru consolidarea…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator ca manifestarile publice organizate de „Ziua Tinerilor Catolici”, in P-ta Cipariu nr. 2 in data de joi, 03.07.2025 intre orele 20:00 – 24:00, necesita inchiderea circulatiei rutiere pe strada Posada si pe banda 4 de pe latura de Est a P-tei Cipariu.
In acest interval orar statia Posada se suspenda temporar.
Traseele linilor 20, M11, M12, M13 si M16 vor fi prelungite din P-ta Cipariu prin P-ta A….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război. Ce acuzații i se aduc

Călin Georgescu a fost trimis în judecată, miercuri, pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război. El e acuzat că a promovat personaje precum Ion Antonescu, autorul holocaustului împotriva evreilor, și Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, care a comandat asasinate politice.
Acest dosar a fost deschis de Parchetul General după ce presa a semnalat derapajele candidatului cu mesaj pro-rus și pro-legionar.
Călin Georgescu a citat din Corneliu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Peste 16 milioane de euro alocați de CJ Cluj pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc, proiectul de suflet al lui Tișe

Consiliul Județean Cluj a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu pe anul în curs, proiect inițiat de președintele Alin Tișe.
În cadrul ședinței s-a aprobat alocarea a peste 16,2 milioane de euro pentru continuarea construirii Spitalului Pediatric Monobloc, despre care Alin Tișe a spus că este o prioritate absolută.
”Este și o promisiune pe care o onorăm, aceea de a aloca fonduri suplimentare care să permită avansarea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro