EVENIMENT
FOTO. Cum au fost descoperite pe dealurile din Șimleu Silvaniei comorile barbarilor. Sunt expuse la Muzeul de Istorie din Cluj
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca găzduiește una dintre cele mai semnificative expoziții ale sale, prezentând tezaure unice la nivel mondial ale comorilor barbarilor care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Cele mai valoroase piese ale colecției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei- o descoperire fundamentală din perioada migrațiilor popoarelor germanice numite barbare.
În afară de fibula imperială de onix- unică în lume, acesta mai conține alte zece care fac parte din vestimentația feminină gepidă din Câmpia Tisei și Transilvania, alături de 15 medalioane și un lanț unic de aur cu 52 de amulete.
Teritoriul Transilvaniei ascunde o colecție impresionantă de artefacte
Agnes Găzdac, muzeograf în cadrul cabinetului numismatic al MNIT, menționează că cercetătorii au ajuns la concluzia că tezaurul din regiunea Transilvaniei a fost acumulat de-a lungul a peste 150 de ani. E vorba de bijuterii, piese vestimentare, vase și cazane hunice și oseminte, descoperite în diverse județe ale regiunii.
De exemplu, în județul Bihor, la Valea lui Mihai, a fost descoperit mormântul unui bărbat echipat cu un coif și o spadă de pe timpurile Regatului Gepidic. În județul Mureș au fost descoperite peste 70 de morminte care formează cimitirul de la Ernei- cea mai mare necropolă din a doua jumătate a secolului V.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca găzduiește una dintre cele mai semnificative expoziții ale sale, prezentând tezaure unice la nivel mondial ale comorilor barbarilor care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Cele mai valoroase piese ale colecției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei- o descoperire fundamentală din perioada migrațiilor popoarelor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
15 Mai – Ziua Internațională a Familiei, în care ne amintim de cele mai apropiate persoane din viața noastră

15 Mai – Ziua Internațională a Familiei: O sărbătoare a legăturilor esențiale din viața noastră. Indiferent de forma pe care o ia, familia rămâne centrul vieții noastre. De Ziua Internațională a Familiei, să ne reamintim cât de norocoși suntem să avem pe cineva care ne așteaptă, ne susține și ne iubește necondiționat.
În fiecare an, la data de 15 mai, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei, o ocazie specială dedicată rolului fundamental pe care…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Săptămâna trecută, cursul euro a depășit pragul de 5 lei și a atins în 8 mai maximul istoric de 5,1222 lei. Treptat, media a trecut pe scădere, marți fiind atins un minim de 5,0991 lei, odată cu temperarea presiunilor din piață, după ce BNR ar fi vândut circa 6 miliarde de euro, conform unei analize a Erste Bank.
Miercurea aceasta, cursul a revenit peste pragul de 5,1 lei și a urcat la 5,1036 lei, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,103…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Găină umplută pentru nuntă, cu strigăturile aferente, cici fierți și pizza românească, la un festival al USAMV Cluj

Zeci de studenți de anul IV din 12 județe de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au prezentat, miercuri, produsele pregătite după rețete vechi de sute de ani, în cadrul Festivalul Produsului Tradițional.
Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, a declarat că, evenimentul, aflat la a 18-a ediție, își propune descoperirea, din cămara…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Un altfel de Oser în centrul Clujului. Der Flohmarkt revine în stil vintage cu bucuria lucrurilor simple

Der Flohmarkt – Oserul din Centru a revenit în Cluj-Napoca, transformând zonele centrale ale orașului în piețe vibrante dedicate pasionaților de vintage, haine și bijuterii. Organizat de Asociația Daisler, evenimentul a avut loc pe 10 mai pe străzile Emile Zola și Sextil Pușcariu, urmând ca pe 17 mai să se desfășoare pe strada Kogălniceanu, între orele 9:00 și 14:00.
Strada a fost plină de vânzători care au pus la dispoziția cumpărătorilor o varietate de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro