Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: De la barock la rock. Teatrul-muzical ”Povestea Chitarei” ajunge la Alba Iulia, la Casa de Cultura a Studenților

Publicat

„Povestea Chitarei” ajunge pentru prima dată la Alba Iulia cu 2 spectacole de teatru-muzical la Casa de Cultură a Studenților. Prima parte, „De la barock la rock” se va juca, miercuri, 31 octombrie 2018, ora 20:00 și partea a doua, „Sunete” – duminică, 11 noiembrie 2018, ora 20:00. 

 Doi dintre cei mai bine cotați chitariști ai momentului: Stan Zamfirescu și Ilie „Manole” Vlad vor trece prin sunete de chitară de la Bach la Agustin Barios Mangore, de la Francisco Tarrega și Isaac Albeniz, până la Jimmy Hendrix și Stevie Ray Vaughan, de la Django Reinhardt la The Beatles.

„Povestea Chitarei” este un spectacol care provoacă actorii să se exprime într-o armonie perfectă cu marii muzicieni de pe scenă. Mai mult decât atât, este un spectacol despre puterea muzicii de a vindeca această lume, prin exemplificarea poveștii lui Albert, copilul care vedea sunete și auzea culori.

În prima parte a poveștii, Albert va parcurge un traseu sonor bogat, de la barock la rock. Se va întâlni cu sonorități de la Bach la Agustin Barios Mangore, de la Francisco Tarrega și Isaac Albeniz, până la Jimmy Hendrix și Stevie Ray Vaughan, de la Django Reinhardt la The Beatles.

Muzica va fi interpretată live de doi dintre cei mai bine cotați chitariști ai momentului: Stan Zamfirescu (clasic) și Ilie „Manole” Vlad (electric-rock), alături de tinerii și foarte tinerii lor discipoli.

Distribuția primei părți cuprinde nu mai puțin de 8 personaje, actori și chitariști, fiecare având un rol cheie în povestea lui Albert.

Cea de-a doua parte a trilogiei, „Sunete”, îi are ca artiști principali pe cei 3 chitariști ai Trio Zamfirescu, 3 frați virtuoși ai chitarei clasice din România, avându-l ca leader pe Stan Zamfirescu, unul din cei mai carismatici și performanți muzicieni.

Cei 3 muzicieni vor interpreta exclusiv compoziții proprii.

Ia naștere, astfel, un spectacol unic, în care muzica compusă și interpretată de artiști se îmbină cu teatrul și cu artele vizuale, într-o continuare a poveștii chitarei de la baroc la rock.

“Cred în continuare că arta supremă este muzica și că toate artele încearcă să o imite. Cred că oamenii mari au nevoie de poveste, mai mult ca oricând. Sunt convins că spectatorii, martorii, îl vor însoți cu bucurie pe Albert în călătoria lui inițiatică, fabuloasă.

Acest spectacol este un omagiu adus chitarei și tuturor artiștilor care și-au zdrelit degetele și sufletele zile și nopți întregi pentru a descoperi sunetele divine pe care instrumentul acesta miraculos le conține.

Dar în același timp „Povestea Chitarei” este o invitație spre a privi lumea cu ochii limpezi ai unui copil. Fiecare om din public a fost la un moment dat Albert, și a avut o grămadă de vise.

E datoria spectacolului nostru să îi reamintească asta. Iar pentru mine e o enormă bucurie să lucrez cu instrumentiști de asemenea clasă, să îi văd pe scenă alături de cei mai tineri actori ai orașului”, declară Bogdan Sărătean, regizor Povestea Chitarei.

Spectacolul este produs de Asociația Culturală PLAY cu sprijinul BIS Teatru.

Biletele pentru cele două reprezentații sunt disponibile la Casa de Cultură a Studenților sau online, pe site-ul Kompostor.ro . Prețul unui bilet de intrare este de 30 lei în perioada Pre-Sale, (până în 20 octombrie, respectiv 25 octombrie), urmând ca prețul întreg să devină 35 lei pentru fiecare reprezentație.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tânăr din Bucecea, depistat la volan pe o stradă din municipiul Botoșani cu toate că nu avea permis

Publicat

1702040457 politisti.jpg

Joi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Bucovina, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din orașul Bucecea.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are dreptul de a conduce suspendat din luna noiembrie a.c.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 19 ani din municipiul Botoșani, care s-a urcat la volan deși avea permisul suspendat

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier  au identificat în trafic,  pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, un autoturism care prezenta avarii ca urmare a impactului cu alte două autoturisme, ce erau parcate pe marginea părții carosabile. 

 

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea conducătorului auto în persoana unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Botoșani, care avea dreptul de a conduce suspendat.

 

Față de tânăr a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 870 de lei și a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Producţia industrială a Germaniei scade, un nou indiciu al stagnării economiei

Publicat

germania scaled e1628443058688.jpg

În octombrie, producția industrială a Germaniei a înregistrat o scădere mai semnificativă decât se anticipa, marcată de a cincea lună consecutivă de declin.

Această evoluție adâncește preocupările legate de performanța economiei celei mai mari din Europa în acest an, conform informațiilor furnizate de Reuters și DPA.

Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în octombrie cu 0,4% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 1,3%), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%.

Producţia în domeniul ingineriei mecanice a scăzut cu 6,3%, dar s-au înregistrat scăderi şi în multe alte sectoare, inclusiv în construcţii, conform Destatis. În schimb producţia de vehicule a crescut cu 0,7%.

„Dificultăţile cu care se confruntă industria din Germania continuă.

Comenzile industriale reduse din ultimii doi ani au acum un impact semnificativ asupra producţiei”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank Group.

Şi comenzile industriale au scăzut neaşteptat în octombrie, cu 3,7% faţă de luna precedentă. Este primul declin din ultimele trei luni.

În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5% în octombrie, după un declin de 2,6% luna precedentă.

Industria germană continuă să fie afectată de o combinaţie între preţurile ridicate la energie, cererea externă slabă şi condiţiile de finanţare mai puţin favorabile, a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.

În perioada august – octombrie 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, după un avans de 0,1% în precedentele trei luni. Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,3% anul acesta, urmat de o creştere de 0,8% în 2024 şi de 1,2% în 2025. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania va prelungi controalele la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia cel puţin două luni

Publicat

steag germania

Nancy Faeser, ministrul de interne al Germaniei, a declarat că va extinde controalele la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția cu cel puțin două luni după data de 15 decembrie, conform informațiilor furnizate de dpa.

„Măsurile noastre funcţionează.

Lupta noastră împotriva afacerii fără scrupule a contrabandiştilor de persoane, care pun în pericol cu brutalitate vieţile omeneşti, este încununată de succes”, a declarat Nancy Faeser pentru cotidianul german Rheinische Post, într-un comentariu publicat vineri.

Controalele mobile şi fixe au avut un efect clar de la introducerea lor în octombrie, limitând migraţia ilegală în Germania şi reducând povara asupra autorităţilor locale.

Faeser a prelungit luni controalele la frontieră până la 15 decembrie.

Potrivit Ministerului de Interne, circa 3.300 de intrări neautorizate au fost depistate şi 1.100 de intrări neautorizate au fost împiedicate de la introducerea controalelor, pe 16 octombrie.

„Asta înseamnă că aceste măsuri funcţionează şi vom continua să procedăm în acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt.

Declarațiile lui Andreas Roßkopf

Andreas Roßkopf, responsabil pentru poliţia federală la sindicatul poliţiştilor, a declarat pentru Rheinische Post că numărul solicitanţilor de azil nu a putut fi redus prin mijloace poliţieneşti şi că depunerea cererilor de azil nu a putut fi împiedicată.

Trebuie clarificat „dacă mii de poliţişti ar trebui de fapt să rămână la frontiere sau dacă nu ar fi desfăşuraţi mai bine pentru securitate în oraşe şi problema azilului rezolvată în cadrul legislativ al UE”.

Situaţia de securitate în Germania este foarte sensibilă în acest moment, fiind investigate mai multe comploturi de a ataca târguri de Crăciun, notează dpa. Agerpres

Citește mai departe