EVENIMENT
FOTO: Descinderi în Dolj, într-un dosar de trafic de migranți. Zeci de persoane, arestate preventiv

Polițiștii din Dolj au efectuat percheziții în județ, la persoane bănuite de trafic de migranți. În urma perchezițiilor au fost arestate preventiv 21 de persoane.
Potrivit IPJ Dolj, la data de 17 ianuarie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu – Sectorul Poliției de Frontieră Calafat, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au desfășurat, în județul Dolj, o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale.
Astfel, au fost puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județul Dolj, fiind emise și 21 de mandate de aducere, unul dintre acestea pe numele unui cetățean bulgar, aflat pe teritoriul României.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 autovehicule, 38.100 de lei, 22.465 de euro, un pistol de calibru 9 mm, un revolver cu muniția aferentă, stații de emisie-recepție, medii de stocare și sisteme informatice.
Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2019, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și bulgari, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în vederea obținerii, în mod facil, a unor sume importante de bani, grup care ar fi acționat până în prezent.
Membrii grupului infracțional organizat ar fi desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare și adăpostire a mai multor migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, prin mijloace care au pus în pericol viața, integritatea ori sănătatea migranților (trecerea frontierei româno-bulgare cu ambarcațiuni nesigure; abandonarea unor grupuri de migranți în zone greu accesibile și în condiții meteorologice defavorabile; transportarea migranților în condiții improprii – în portbagaj, într-un număr mare în spații înguste și improprii transportului de persoane).
În concret, membrii grupului infracțional organizat ar fi îndrumat/călăuzit și transportat ilegal, până la frontiera Bulgariei cu România, migranții, care ar fi fost ajutați să traverseze fluviul Dunărea cu ambarcațiuni, în zona de sud a județului Dolj, după care ar fi fost îmbarcați în tiruri sau autoturisme și transportați până în zona Timișoarei.
Migranții ar fi fost dispuși să plătească între 8.000 și 13.000 de euro pentru a ajunge în state din Europa de vest (în special, Germania).
În cursul cercetărilor, au fost documentate mai multe transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului ar fi introdus și transportat ilegal, în România, aproximativ 182 de migranți.
Ultimul transport a fost depistat la data de 13 ianuarie 2023, când poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi Sectorului Poliției de Frontieră Calafat au oprit, în localitatea Bistreţ, un grup format din 21 de cetăţeni sirieni.
În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reținerea a 21 de persoane, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
Ulterior, Tribunalul Dolj a dispus luarea măsurii arestării preventive față de cele 21 de persoane.
„Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Traficul se va desfășura cu restricții luni, 27 martie, din cauza a trei transporturi agabaritice.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că astăzi, 25.03.2023, se vor efectua trei transporturi agabaritice, astfel:
La ora 20:00, pe ruta: Călărași – DN 21 – DN 3A – DN 3B – DN 2A – Giurgeni – Gălbiori – DN 22C – Murfatlar – A 4 – Port Constanța – Poarta 10; transport format dintr-un camion cu masa de 74 tone, lungimea de 24 metri și lățimea de 3,95 metri;
La ora 20:00, pe ruta: Agigea Port Constanța – DN 39A – DN 39 – A 4 – Ovidiu – DN 2A – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – DN CB – A 1 – Căteasca; transport format din 2 camioane cu masa de 82 tone, respectiv 107 tone, lungimea de 22,5 metri, respectiv 30 metri și lățimea de 4, 2 metri, respectiv 4 metri;
La ora 23:30, pe ruta: SC. FAUR SA. – DN CB – A 1 – Curta de Argeș – Râmnicu Vâlcea – Boița – Centura Sibiu – A 1 – Chișcădaga; transport format dintr-un camion cu masa de 51 tone, lungimea de 16,5 metri și lățimea de 5,95 metri.
Transporturile vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră.

Traficul rutier este restricționat luni după-amiază pe DN 1, în județul Ilfov, după ce două mașini au intrat în coliziune. Din primele date, două persoane au fost rănite.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe DN 1, localitatea Otopeni, județul Ilfov, s-a produs un accident rutier între două autoturisme.
În urma căruia au rezultat două victime, evaluate medical.
Circulația rutieră este restricționată pe prima bandă a sensului de mers către București.
Valorile de trafic sunt ridicate în ambele direcții.

Două persoane au fost rănite, luni după-amiază într-un accident rutier produs pe DN 24, în județul Iași.
Potrivit ISU Iași, accidentul rutier s-a produs pe DN 24, pe raza localității Sculeni, comuna Victoria.
În eveniment au fost implicate două autovehicule și un TIR.
În urma acestuia au rezultat două victime conștiente și neîncarcerate.
La locul solicitării acționează o autospecială de intervenție cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare și o ambulanță tip „B” de la SAJ Iași.

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatoriede răspundere civilă auto.
„Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiect.
Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, mai prevede proiectul.
Conform acestuia, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform acestei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
Potrivit notei de fundamentare, în ultima perioadă a fost înregistrată o evoluție ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere proiectul de plafonare a polițelor RCA. Care ar fi o soluție temporară
„Majorarea acestora și practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât și a celor subanuale, precum și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA au apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, se arată în document.
Potrivit acestuia, o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referință de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări.
„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către A.S.F. în luna martie 2023”, se mai precizează în proiect.
(sursa: Mediafax)