EVENIMENT
FOTO: Doi cetățeni libanezi, prinşi pe Aeroportul Otopeni cu artefacte din patrimoniul egiptean
Doi cetăţeni libanezi au fost depistaţi pe Aeroportul Otopeni în timp ce încercau să introducă în ţară 80 de artefacte arheologice, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural egiptean.
„Doi bărbaţi, cetăţeni libanezi, care au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice, au fost depistaţi de poliţişti de frontieră din cadrul Aeroportului Henri Coandă – Otopeni, la sosirea în ţară cu o cursă din direcţia Cairo”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Conform sursei citate, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru infracţiunea de introducere pe teritoriul statului român, precum şi deţinere, comercializare, organizare de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal.
Doi cetățeni libanezi, prinşi pe Aeroportul Otopeni cu artefacte din patrimoniul egiptean. Ce spune rezultatul preliminar al expertizei
„Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor celor în cauză. Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice”, arată sursa citată.
Obiectele – monede, statui, bijuterii din epoca romană – au fost trimise specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României, iar aceştia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria.
„Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, precizează IGPF.
Agerpres
EVENIMENT
1 noiembrie: Luminația sau Ziua Morților. Tradiții, obiceiuri și superstiții de sărbătoarea care aduce lumină în cimitire
1 noiembrie: Luminația sau Ziua Morților. Luminația, cunoscută și sub denumirea de Luminațiile, Ziua Morților sau Ziua Tuturor Sfinților, este sărbătorită an de an la începutul lunii noiembrie. Tradiția populară spune că în noaptea de 1 noiembrie porţile dintre lumea celor vii și a celor morți se deschid, iar sufletele adormiților se întorc în lumea celor vii.
În această zi, credincioşii din Transilvania, Banat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
1 noimebrie: Ziua Morților sau Luminația. Cimitirele din Transilvania se umplu de flori și de lumină
Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților.
În lumea apuseană, sărbătorirea Luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie.
1 noimebrie: Ziua Morților sau Luminația. Cimitirele din Transilvania se umplu de flori și de lumină
Conform tradiției, la 1 noiembrie, de Luminație, credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Sfinții Cosma și Damian, cunoscuți ca Doctori fără de arginți, sunt venerați atât în tradiția creștină răsăriteană (ortodoxă), cât și în cea apuseană (catolică), ca protectori ai medicilor și ca tămăduitori ai celor bolnavi. Ei sunt sărbătoriți pe 1 noiembrie în Biserica Catolică, iar în tradiția ortodoxă, sunt pomeniți de două ori: pe 1 iulie și 1 noiembrie.
Conform tradiției, Cosma și Damian erau…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Un nou pas pentru amenajarea unor spații culturale multifuncționale, la Palatul Principilor din Alba Iulia. Ce prevede proiectul
Primăria Alba Iulia vrea să obțină fonduri europene pentru punerea în valoare a corpului B din cadrul Palatului Principilor. Investiția se va ridica la peste 32,8 milioane de lei și vizează, printre altele, amenajarea unor spații culturale multifuncționale și punerea în evidență a vestigiilor din perioada Principatului.
Noul Consiliu Local al municipiului Alba Iulia se va întruni luni, 4 noiembrie, în ședință…
Citește mai mult pe Alba24.ro