EVENIMENT
FOTO: Doi tineri din Craiova s-au ales cu o amendă de 6.000 de lei. De ce au fost amendați de polițiști

Doi tineri de 23 și 27 de ani, din municipiul Craiova, județul Dolj, au fost amendați cu 6.000 de lei, pentru neîngrjirea unui cal.
Potrivit IPJ Dolj, în cursul zilei de joi, 2 martie 2023, la ora 11.45, polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Dolj au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că, pe un teren viran, din municipiul Craiova, se află o cabalină căzută la pământ.
Polițiștii deplasați la fața locului au stabilit faptul că, animalul, în vârstă de aproximativ 8 ani, fusese achiziționat de doi tineri, de 23 și 27 de ani, ambii din municipiul Craiova, în urmă cu aproximativ o săptămână, având o stare de sănătate precară.
Întrucât acesta nu se putea deplasa, în cursul zilei de 1 martie, a fost lăsat liber și nesupravegheat, fiindu-i degradată și mai mult starea de sănătate.
Cabalina a fost îngrijită de un medic veterinar din cadrul unei asociații din domeniul protecției animalelor, fiind ulterior încredințată apoi unei asociații de profil.
Conform sursei citate, cei doi tineri au fost sancționați contravențional, conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, cu amendă în valoare de 6.000 de lei, pentru neasigurarea unui adăpost corespunzător, tratamente medicale, hrană și apă suficientă.

Sindicaliştii din sănătate vor declanşa miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook, greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.
Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.
Revendicările sindicaliștilor
Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, „acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.
În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.
sursa: Agerpres
sursa foto: Federatia Sanitas din Romania
ECONOMIE
Banca Mondială mizează în continuare pe o creştere de 2,6% a economiei româneşti în acest an

Estimările referitoare la ritmul de creștere economică al României în acest an nu au suferit modificări din partea Băncii Mondiale, dar acestea au fost revizuite ușor în scădere pentru anul următor, conform raportului „Perspective Economice Globale” (Global Economic Prospects) publicat marți de instituția financiară internațională.
Conform noilor estimări, Produsul Intern Brut al României ar urma să înregistreze în acest an un avans de 2,6%, nivel similar celui anunţat de Banca Mondială în luna ianuarie 2023.
Ritmul de creştere ar urma să accelereze în 2024, când Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,9% a economiei româneşti, mai mică totuşi faţă de avansul de 4,2% previzionat în ianuarie.
De asemenea, în primele sale estimări pentru anul 2025, Banca Mondială mizează în cazul României pe o creştere de 4,1%.
La nivel regional, Banca Mondială prognozează că Europa Centrală şi Asia va înregistra o creştere accelerată de 1,4% în 2023, după un avans de 1,2% în 2022, dar avertizează că perspectiva rămâne una deosebit de incertă din cauza invaziei ruseşti în Ucraina şi repercusiunilor sale.
Creşterea regională ar urma să revină la 2,7% pe an în 2024-25, stimulată de cererea externă şi internă solidă, în contextul diminuării şocurilor negative.
Cu toate acestea, riscurile la nivel regional rămân orientate în jos şi includ posibilitatea unei invazii mai intense sau mai prelungite a Rusiei în Ucraina, o inflaţie mai mare şi politici monetare mai stricte precum şi stresul din sectorul financiar.
Banca Mondială mizează în continuare pe o creştere de 2,6% a economiei româneşti în acest an. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ în scădere estimările privind avansul economiei româneşti în acest an
O încetinire peste aşteptări în zona euro ar diminua şi mai mult cererea externă pentru Europa Centrală şi Balcanii de Vest.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ în scădere estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 3,1% cât estima în toamnă, până la 2,4%, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat în aprilie de instituţia financiară internaţională.
Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 4,8% în 2022, până la unul 2,4% în 2023, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,7%.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estima, în primăvara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflaţii încă ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la îmbunătăţirea estimărilor. Agerpres
EVENIMENT
Peste 5.000 de pompieri au asigurat protecția populației în timpul minivacanței de 1 iunie și Rusalii

În timpul minivacanței prilejuite de Ziua Copilului și Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, aproape 5.000 de pompieri au desfășurat zilnic misiuni de protecție a populației la nivel național.
„În primele cinci zile ale lunii iunie, peste 7.357 de situaţii de urgenţă au fost gestionate de echipajele operative, mare parte dintre acestea constând în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, (peste 80% din numărul total de intervenţii, ceea ce înseamnă peste 6.000 de astfel de situaţii)”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, marţi, AGERPRES.
Pompierii au intervenit pentru stingerea a 265 de incendii, în 32 cazuri pentru descarcerarea victimelor în urma accidentelor rutiere, precum şi în alte 1.054 de misiuni de protejare a comunităţilor.
De asemenea, în perioada de referinţă, la nivel naţional, aproape 6.000 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 44 au fost salvate din incendii sau alte situaţii deosebite.
„Echipajele de salvatori au intervenit în sprijinul autorităţilor locale şi al cetăţenilor pentru limitarea şi înlăturarea efectelor înregistrate în zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme severă, în contextul fenomenelor hidrometeorologice, prognozate în toată această perioadă”, arată sursa citată.
Peste 5.000 de pompieri au asigurat protecția populației în timpul minivacanței de 1 iunie și Rusalii. Au fost efectuate 243 de controale de prevenire la nivel naţional
Pentru protecţia populaţiei din judeţele aflate sub incidenţa acestora, au fost transmise 58 de mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
„În urma acţiunilor desfăşurate în perioada 1-5 iunie, colegii noştri au efectuat 243 de controale de prevenire la nivel naţional, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 860 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 722 de avertismente şi 138 de amenzi, în cuantum de peste 800.000 lei”, precizează IGSU.
Pe timpul controalelor desfăşurate, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu (depăşirea numărului maxim de utilizatori cu mai mult de 10%), pentru un obiectiv din judeţul Argeş a fost aplicată o amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării şi utilizării spaţiului. Agerpres

Cutremurul s-a produs la 24 kilometri Est de Arad, 50 de kilometri Nord-Est de Timișoara, 74 kilometri Sud-Est de Bekescsaba și 93 kilometri Nord de Reșița.
Potrivit IGSU, până la acest moment nu s-au înregistrat apeluri la 112.