Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Două autoturisme căutate de autorităţile din Germania, depistate la Vama Giurgiu

Publicat

masini giurgiu

Două autoturisme căutate de autorităţile din Germania au fost descoperite la PTF Giurgiu în timp ce erau transportate pe o platformă de un cetăţean bulgar.

„În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un cetăţean bulgar, în vârstă de 34 de ani, conducând o autoutilitară, pe a cărei platformă erau transportate două autoturisme, mărcile Mini Cooper şi BMW X2, ani de fabricaţie 2013 şi 2018.

giurgiu3

Cu ocazia verificărilor suplimentare, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au constatat faptul că cele două autoturisme transportate se aflau în atenţia autorităţilor germane, figurând în bazele de date ca bunuri căutate pentru confiscare. Alertele erau introduse de către autorităţile din Germania în luna octombrie a acestui an”, se arată într-un comunicat de presă emis luni de ITPF Giurgiu.

giurgiu

La verificări, şoferul bulgar a declarat că nu avea cunoştinţă că autovehiculele sunt în litigiu, el având responsabilitatea să le transporte în Bulgaria.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tăinuire la infracţiunea de furt, iar autoturismele, în valoare de 175.000 de lei, au fost indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră până la finalizarea cercetărilor. Agerpres

sursa foto: Poliția de Frontieră


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Noaptea Sfântului Andrei, Hallowen-ul românesc. Noaptea în care bariera dintre viață și moarte slăbește

Publicat

lupi

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie)- Halloween-ul românesc. Este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Citeste Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada

Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenţei pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul.

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.

Superstiţiile din bătrâni arată că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.

Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo.

În această noapte, aceste spirite devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire. În aceste condiţii, usturoiul este folosit pentru apărarea gospodăriei – uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele sau se atârnau cununi împletite de usturoi.

Vezi și SFÂNTUL ANDREI: Ce nume se sărbătoresc în 30 noiembrie. Cui spui ”La mulți ani” în ziua în care este cinstit Apostolul Românilor

Pentru români, numele Apostolului Andrei este legat de lupi. Se spune că acest nume – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei.

Legendele spun că acest animal a fost alaturi de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peștera care i-a fost adăpost.

Sfântul Andrei-  uncenicul Sfântului Ioan Botrezătorul

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29).

Scriptura îl descoperă pe Andrei la înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și după învierea lui Lazar când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui Iudaic, doresc să-L vadă (Ioan 12, 20 – 22).

Supersitții și tradiții de Sfântul Andrei

Tot în noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.

Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul acestuia să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”. Ele folosesc un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită. În unele zone ale țării , se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

Citește și MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român de 1 Decembrie 2021

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal într-o instituție din Arad: un bărbat i-a amenințat pe angajați cu incendierea

Publicat

Arhivă foto

Un bărbat nemulțumit de procedura privind eliberarea cărții de identitate i-a amenințat pe angajații unei instituții din Arad că le dă foc și le pune o bombă. Instituția a fost evacuată și agresorul a fost amendat și internat la Spitalul de Psihiatrie.

Incidentul s-a produs luni, la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidența a Persoanelor al municipiului Arad. Polițiștii au fost chemați prin apel la 112 să intervină la fața locului.

Potrivit acestora, un bărbat de 31 de ani din Arad, având nemulțumiri privind eliberarea unei cărți de identitate, i-a amenințat pe angajații serviciului cu faptul că le da foc și le va pune o bombă.

Sediul serviciului se află în incinta unui centru comercial, iar polițiștii au decis să evacueze toate persoanele din interior.

Bărbatul care a părăsit incinta centrului comercial înainte de sosirea polițiștilor, a fost găsit în județul Timiș. El a fost amendat cu 1.000 de lei și a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Timișoara.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: BMW făcut scrum pe un drum din Sibiu

Publicat

incendiu bmw sibiu2

Un incendiu a izbucnit, luni seară la un autoturism aflat la ieșire din localitatea Șelimbăr, județul Sibiu.

Potrivit ISU Sibiu, incendiul a izbucnit la un autoturism aflat staționat în zona aflată la intrarea în localitatea Șelimbăr.

UPDATE: Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric.

Pompierii Punctului de lucru Șelimbăr au intervenit prompt cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD pentru localizarea și lichidarea incendiului.

incendiu bmw sibiu1

La sosirea forțelor la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autoturismul.

incendiu bmw sibiu

A ars autoturismul în proporție de 90% iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.

Nu au fost semnalate victime.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rapelul după prima doză cu AstraZeneca se poate face cu vaccin ARN mesager fără recomandare

Publicat

RO Vaccinare a anunțat că este permisă vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.

În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială, scroe pe pagina RO Vaccinare

Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată. În aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare, mai anunță RO Vaccinare.

Intervalul maxim între doza 1 și doza 2 este până la 42 de zile pentru vaccinurile Moderna și Pfizer BioNTech și până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, iar imunizarea se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă. MEDIAFAX

Citește mai departe