Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Eliberarea țestoaselor de Florida în parcurile din Capitală se amendează

Publicat

t

Eliberarea țestoaselor de Florida în parcurile din Capitală este ilegală, avertizează Garda de Mediu. Amenda este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

ttt

Abandonarea în natură a țestoaselor cumpărate pe post de animale de companie din magazinele de profil reprezintă o amenințare pentru specia autohtonă de broaște țestoase și pentru unele specii de plante. Potrivit specialiștilor Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în domeniul biodiversității și ariilor protejate, eliberarea țestoaselor de Florida în parcurile din Capitală este ilegală, iar contravenienții surprinși că fac acest lucru riscă sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

tt

Un caz semnalat de un bucureștean, recent, pe o rețea de socializare, i-a determinat pe comisarii Gărzii Naționale de Mediu să se autosesizeze și să facă un control în Parcul Circului, din Sectorul 2 al Capitalei, unde fusese semnalată prezența unor broaște țestoase moarte, pe lacul aflat în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement.

„La nivelul luciului de apă din lacul aflat în parc a fost găsit un exemplar de broască țestoasă din specia Trachemys Scripta Elegance, cunoscută sub denumirea de țestoasa de Florida cu tâmple roșii, aflat în stare de degradare biologică. Această specie alohtonă nu este strict protejată, întrucât nu se regăsește în Anexa 4A la OUG 57/2007 – privind regimul ariilor protejate, prin urmare A.L.P.A.B. în calitate de administrator al lacului nu are obligații privind monitorizarea acesteia”, a spus Nicolae Badea, directorul Direcției Generale Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, din cadrul GNM.

Problema este că la nivelul lacului au fost identificate în viață și alte exemplare de broască țestoasă din cadrul aceleiași specii, dovadă că zona a devenit unul din locurile preferate pentru abandonarea țestoaselor de Florida, de către cei care le-au cumpărat pe post de companioni, în principal pentru copii, pe când carapacele lor aveau diametrul de doar câțiva centimetri și o dată ce au crescut au constatat că nu le mai pot îngriji și că cei mici și-au pierdut interesul față de ele.

„Fenomenul abandonării în natură a țestoaselor achiziționate pe post de animale de companie, achiziționate din magazinele de profil, reprezintă o amenințare, pentru specia autohtonă de broaște țestoase și pentru unele specii de plante, de aceea facem apel la cei care dețin astfel de reptile să nu le elibereze în mediul natural! Și nu este vorba doar despre Parcul Circului, din Capitală, ci și de Herăstrău, Titan și multe altele, în care pot fi văzute foarte multe exemplare de acest fel. Contravenienții surprinși că fac acest lucru riscă sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei”, subliniază Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

t

 

În cazul în care nu mai pot avea grijă de reptilele pe care le dețin și nu reușesc să le găsească un alt adăpost, într-o familie dispusă să le îngrijească, cei care dețin astfel de specii trebuie să se adreseze grădinilor zoologice și în niciun caz nu trebuie să le elibereze în mediul natural.

Ca urmare a controlului GNM, prin intermediul unui laborator acreditat, ALPAB va proceda la monitorizarea indicatorilor de calitate a apei din Lacul Circului în vederea stabilirii încadrării acesteia în raport cu valorile limită stabilite conform prevederilor legale în vigoare. MEDIAFAX

Foto: Garda de Mediu

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu.jpg

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricţii de circulaţie în Ungaria pentru autovehiculele de mare tonaj, în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

restricţii de circulaţie în ungaria pentru autovehiculele de mare tonaj,

Restricţii de circulaţie în Ungaria, pentru autovehiculele de mare tonaj (peste 7,5 tone) în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice (28 martie – 1 aprilie), au transmis reprezentanții CNAIR.

CNAIR informează participanții la trafic care derulează operațiuni de transport rutier internațional de marfă prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, că în perioada: 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hidroelectrica va repartiza tot profitul către acționari. Statul va lua cea mai mare parte din bani

Publicat

hidroelectrica va repartiza tot profitul către acționari. statul va lua

Hidroelectrica va repartiza tot profitul către acționari. Compania națională a transis că 100% din profitul net de 6,3 miliarde de lei realizat anul trecut, va fi distribuit.

Amintim că statul român este acționar majoritar al companiei, cu 80% din acțiuni, în timp ce restul de 20% din acțiuni sunt tranzacționate pe bursă.

Astfel, statul român va încasa peste 5 miliarde lei de la companie, scrie Economedia.

Valoarea totală a dividendului brut propus este de 6.292.900.952 RON,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ecograf performant la Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș. Servicii medicale oferite pentru adulți și copii

Publicat

ecograf performant la centrul de sănătate multifuncțional ocna mureș. servicii

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate.

Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș a fost achiziționat un ecograf performant care va facilita efectuarea de consultații și investigații medicale în specialitatea Medicină Internă. Ecograful este echipat cu sondă de ecografie cardiacă, ceea ce va permite efectuarea de ecografii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe