EVENIMENT
FOTO: Flori în zi de sărbătoare, pentru cadrele medicale din Zalău care îngrijesc pacienții cu coronavirus

Personalul medical din Zalău care tratează pacienţii cu coronavirus a primit flori de la localnici, duminică, zi în care creștinii ortodocşi sărbătoresc Floriile.
Acţiunea a fost organizată de organizaţia nonguvernamentală RO100 Zalău, florile fiind oferite duminică dimineaţa, la ora 7.00, personalului medical care a ieşit din tură de la Secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, transformat în spital destinat exclusiv tratării pacienţilor cu Covid-19.
”Azi sunt Floriile. La 7 dimineața am început să împărțim flori medicilor, asistentelor și infirmierelor care au ieșit din tură, de la „spitalul Covid”, din Zalău. Evident, am respectat toate protocoalele. Mulți dintre ei nu puteau merge acasă. Florile de la noi vor înveseli o cameră de hotel, unde sunt obligați să stea în izolare, departe de familii și copii, chiar și în zilele de sărbătoare. Pentru o parte din personalul medical azi se sărbătorește Învierea Domnului – cea mai mare sărbătoare a creștinătății💐💐💐#HristosaÎnviat
Am văzut multe lacrimi de bucurie sau zâmbete în ochii de deasupra măștilor.
Adina ne-a mărturisit că s-a născut într-o duminică de Florii. Alina că are nume de floare, iar Ioana ne-a spus că, deși s-a temut foarte tare când a fost detașată aici, acum a hotărât să anunțe că va rămâne cât va fi nevoie, chiar și după ce i se termină detașarea. Medicii Monica Pușcaș și Amalia Gavriluț s-au oprit, păstrând distanță socială recomandată, să ne spună cât e de important suportul comunității. La fel de mult ca un costum de protecție complet în interacțiune cu un pacient pozitiv.
Pe frontul de la Zalău e liniște și lucrurile sunt, deocamdată, sub control. Toată lumea se teme de posibilul val de după Paști, generat de faptul că oamenii nu vor mai respecta măsurile de izolare. Presiunea psihică e mare. Se fac antrenamente pentru ce e mai rău.
Indiferent ce va fi, oamenii din linia întâi au nevoie de susținere. Iar noi avem nevoie de ei să își facă treaba cu mintea limpede. Uneori asta e mai important decât toată aparatura și echipamentele de protecție.
Nu uitați, transmiteți-le gânduri bune, ori de câte ori aveți ocazia. Le puteți lăsa și aici, în comentarii. Le vor citi și se vor bucura”, au scris reprezentanții asociației pe Facebook.
Sursa: Facebook/ RO100 Zalău
EVENIMENT
UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.
Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.
Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.
Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro