Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Furtuna care a lovit Europa se apropie de vestul României. Grindină de mari dimensiuni în Ungaria

Publicat

Furtuna ”Ciara” sau ”Sabine” se îndreaptă spre România, după ce, zilele trecute, a devastat câteva țări din Europa. Potrivit meteorologilor, va fi afectată în principal zona de vest a țării, unde vântul va ajunge, la rafală, până la 120 de kilometri la oră.

”Va ajunge (n.r. furtuna), de fapt, ne va influenţa doar cu periferia sa sudică. E o furtună foarte puternică! Deja avem şi noi cod galben, cod portocaliu – mai ales pentru zona de vest a ţării şi mai ales zonele montane. Intensificările de vânt vor fi prezente mai ales pe crestele munţilor”, a explicat Roxana Bojariu, coordonator al secţiei de climatologie din ANM.

*Şapte judeţe din vestul ţării sunt sub cod portocaliu de viscol, iar alte 20 sub cod galben până marți seară la ora 20.00

Potrivit meteorologilor, la munte, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol.

Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h.

Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.

Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20…25 l/mp, iar la altitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă.

Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul teritoriului. Precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelate regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp.

În zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

*13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, cu peste 5.000 de mijloace tehnice, pregătiţi pentru vremea nefavorabilă

Ministrul Afacerilor Interne a dispus mobilizarea a 13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, cu peste 5.000 de mijloace tehnice, pentru a interveni la posibilele situaţii generate de vremea nefavorabilă care se anunţă în următoarele ore.

La rândul lor, prefecţii au dat asigurări că sunt pregătiţi pentru orice situaţie şi s-a stabilit ca peste două zile să fie analizat, tot printr-o videoconferinţă, cum s-a acţionat în această perioadă.

*Noaptea trecută furtuna a trecut peste Ungaria

În noaptea de luni spre marți furtuna a trecut peste Ungaria. Vântul a bătut cu putere și a căzut grindină de mari dimensiuni.

*În Europa de vest furtuna a lăsat în urmă pagube uriaşe 

Din Londra până în Munchen, Bruxelles, Paris sau Amsterdam mii de oameni au fost nevoiţi să îşi schimbe planurile de călătorie, după ce furtuna a colorat harta în mov, roşu şi portocaliu.

În toată Marea Britanie au sunat sirenele pentru ca oamenii să nu iasă din case.

Vântul a suflat cu 150 de km pe oră, iar marea s-a revărsat pe tot litoralul. În alte zone, râurile umflate de ploile torenţiale au inundat oraşe întregi. Nimic nu a stat în calea vijeliei.

Ca să prevină accidentele, autorităţile britanice au închis parcurile.

În Munchen şi Stuttgart, vântul a atins forţa unui uragan. 170 de kilometri pe oră. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electic, după ce copacii s-au prăbuşit peste stâlpii de înaltă tensiune.

Surse foto: Severe Weather Alert – România; digi24; meteoromania

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Publicat

1 surpriza unde se corecteaza in acest an lucrarile de bacalaureat si evaluarea nationala e1642756060978.jpg

Corectarea digitalizată a examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale reprezintă noua metodă de corectare pentru lucrările elevilor absolvenți. Această metodă a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.

Însă problemele nu au întârziat să apară. La nivel național s-au semnalat diferite nereguli, în principal legate de platforma utilizată cu scopul trimiterii lucrărilor către corectori, scrie
Citește mai mult pe
Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prelungirea contractului de muncă pentru profesori. Reactualizarea dosarelor la inspectorate se face până în 18 aprilie

Publicat

prelungirea contractului de muncă pentru profesori. reactualizarea dosarelor la inspectorate

Profesorii își pot reactualiza până în 18 aprilie dosarele la inspectoratele școlare, pentru prelungirea contractului de muncă pe perioadă determinată.

Este vorba despre cadrele didactice cu definitivare în învățământ, cel puțin.

Potrivit metodologiei, până în 18 aprilie se face reactualizarea dosarelor personale, la inspectoratele şcolare, a cadrelor didactice care au primit acordul de principiu privind prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ELECTRICA (DEER): Întreruperi de curent în Alba Iulia, Aiud și alte localități din Alba. Lucrări programate până în 25 aprilie

Publicat

electrica (deer): Întreruperi de curent în alba iulia, aiud și

ELECTRICA (DEER): Întreruperi de curent în Alba. Electrica – Distribuție Energie Electrică România – Transilvania Sud anunță programul lucrărilor de întreținere a rețelei. 

Furnizarea energiei electrice va fi întreruptă temporar pe străzi din Alba Iulia, Aiud și din alte localități din județ.

Întreruperi programate la energie electrică în localități din județul Alba

Joi, 18 aprilie

  • Șpring – orele 8.00-15.00 (7 ore)
  • Vingard (comuna Șpring) – orele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între o motocicletă și o mașină în Deușu. Motociclistul nu avea permis

Publicat

politie scandal noapte.jpg

Un accident rutier s-a produs, luni, pe DJ109A, la ieșirea din localitatea Deușu, după ce un bărbat de 37 de ani, care se deplasa cu o motocicletă în direcția localității Panticeu, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla o femeie de 53 de ani.

Polițiștii clujeni au afimat că în urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, iar testările celor două persoane cu aparatul etilotest au indicat rezultate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe