Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Grefă de piele obţinută cu imprimante 3D: Primele teste clinice încep peste câteva luni în Franţa

Publicat

grefa piele franta

O clinică din oraşul Marsilia, Hopital de la Conception, speră să realizeze peste câteva luni o premieră mondială în cercetarea medicală – să producă piele umană cu ajutorul unei imprimante 3D, apoi să o transplanteze la un pacient -, graţie unui dispozitiv cu laser dezvoltat de un start-up francez, informează AFP.

„Este o adevărată revoluţie”, a declarat entuziasmată Florence Sabatier, directoarea laboratorului de culturi şi terapii celulare (LCTC) din cadrul Hopital de la Conception, unde a fost instalată o platformă de bio-imprimare robotizată NGB (Next-Generation Bioprinting), fabricată de compania Poietis.

„Este un instrument tehnologic de vârf, care ne va permite să fabricăm piele bio-imprimată utilizabilă la oameni, o premieră mondială. Primele teste clinice sunt prevăzute pentru primul trimestru din 2022”, a adăugat cercetătoarea franceză, care se declară optimistă în ceea ce priveşte validarea acestei proceduri medicale de Agenţia franceză pentru medicamente.

Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi

Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi, persoane „tinere care au o bună calitate de cicatrizare” şi care prezintă „plăgi simple”. Ei vor fi monitorizaţi „timp de doi ani”, pentru ca medicii să aibă timpul necesar pentru a verifica „dacă evoluţiile medicale s-au stabilizat”.

Cercetările realizate în ultimii ani în domeniul biologiei celulare şi tehnicilor de imprimare 3D au deschis calea spre noi strategii terapeutice.

Creat în urmă cu 15 ani, laboratorul LCTC a devenit un instrument de referinţă în dezvoltarea şi evaluarea unor terapii celulare regeneratoare considerate inovatoare. Acest laborator a beneficiat de sprijinul oferit de Assistance Publique – Hopitaux de Marseille (AP-HM) şi de o finanţare a departamentului în care a fost amenajat. Datorită acestor atuuri, spitalul din Marsilia a fost ales ca partener de compania Poietis, în urmă cu aproape două luni, pentru finalizarea etapei de dezvoltare a imprimantei sale 3D.

„A trebuit să reglăm parametrii maşinii, să optimizăm caracteristicile pielii bio-imprimate. A fost realizat un test pe un animal. La final, toate aşteptările noastre au fost satisfăcute. Obţinem o piele bine vascularizată, cu proprietăţi mecanice foarte satisfăcătoare”, a explicat medicul Maxime Abellan-Lopez, chirurg plastician, care a evocat „o unealtă terapeutică foarte puternică”.

„O piele 3D în trei săptămâni”

În chirurgia plastică, grefa de piele reprezintă o intervenţie curentă, dar nicio tehnică nu le-a permis până acum medicilor să înlocuiască în mod eficient grefa prelevată de la pacientul supus operaţiei.

„Interesul pentru pielea bio-imprimată este acela de a propune pacienţilor, pe baza unui mic eşantion, să îşi crească suprafaţa grefei şi să reimprime propria piele cu o arhitectură completă, dermă şi epidermă, şi de a o transplanta”, a explicat profesorul Dominique Casanova, directorul secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Hopital de la Conception.

Această tehnică vizează un număr uriaş de pacienţi

„Această tehnică vizează un număr uriaş de pacienţi: marii arşi, dar şi pacienţii traumatizaţi după un accident sau cei care au suferit o ablaţie din cauza unui cancer, unei tumori”, a adăugat el.

„Producţia unei pieli imprimate 3D durează aproximativ trei săptămâni”, a explicat Fabien Guillemot, fost cercetător şi fondator al companiei Poietis.

„Procedura începe prin prelevarea unui fragment de piele de câţiva centimetri pătraţi de la pacient, de la care se extrag celule din dermă şi din epidermă”, care sunt multiplicate în laborator pentru a produce un ţesut mai mare decât prelevarea iniţială. „Aceasta este prima fază şi necesită circa 10 zile”, a detaliat directorul companiei franceze.

Urmează faza de bio-imprimare propriu-zisă, care durează doar câteva ore: graţie unui laser, „imprimanta va depune micro-picături conţinând celule, strat după strat. Structura astfel obţinută este lăsată câteva zile să se dezvolte, până când se obţine un ţesut funcţional”.

Obiectivul bio-imprimării este de a creşte dimensiunea ţesutului

„Obiectivul bio-imprimării este de a creşte dimensiunea ţesutului. Astăzi, această suprafaţă este mărită de 10 ori (de la 4 cm la 40 cm). Pe viitor, ideea este de a creşte şi mai mult acest factor de multiplicare, pentru a putea să îi tratăm, în special, pe marii arşi”, a precizat Fabien Guillemot.

Înfiinţată în 2014, compania Poietis a trecut prin etape tehnologice vizând dobândirea treptată a unor competenţe în fizica laserului, optică, biologie şi farmacologie. Firma franceză s-a dezvoltat lucrând în industria cosmetică alături de grupul german BASF, specializat în chimie.

Poietis administrează în prezent 70 de brevete, are 34 de angajaţi şi colaborează cu Uniunea Europeană la un proiect medical ce vizează obţinerea unui cartilaj uman fabricat cu imprimante 3D. Agerpres

sursa foto: madeinmarseille.net


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Studiu: Pacienţii cu COVID-19 şi alte patologii dezvoltă mai mulţi anticorpi

Publicat

Cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), relatează EFE.

Studiul a analizat nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare.

Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

„Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi” decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nou record de infectări în Marea Britanie. Aproape 54.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a înregistrat în ultimele 24 de ore 53.945 de noi cazuri de COVID-19, cel mai ridicat bilanţ zilnic după 17 iulie, au anunţat autorităţile sanitare britanice, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Această nouă creştere a infectărilor survine în timp ce varianta Omicron a coronavirusului a început să se extindă în ţară. Zece noi infectări cu această variantă au fost confirmate joi, numărul lor crescând astfel la 42 pe ansamblul Regatului Unit.

Apariţia variantei Omicron, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, a determinat guvernul de la Londra să reintroducă unele restricţii antiepidemice ridicate în vară şi să facă a treia doză de vaccin anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii.

Această nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectul care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță, pus în dezbatere publică

Publicat

vucher vacanta

Proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță a fost publicat în transparență decizională, a anunțat joi Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, într-o întâlnire cu reprezentanți ai mediului asociativ de profil.

„Sistemul românesc de acordare a vocherelor de vacanță este un exemplu de bună practică și aș menționa o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulației turistice interne, sprijinirea comunității locale, refacerea forței de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar și crearea unor noi oportunități de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparență decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Pe viitor, pentru mai multă predictibilitate, dar și pentru a crește atractivitatea acestora în fața angajatorilor din mediul privat, se are în vedere inclusiv actualizarea și îmbunătățirea legislației specifice voucherelor de vacanță.

Invitația la dialog a fost acceptată de membri ai Alianței pentru Turism – Cartel Alfa, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimatice din România (ANSBBR), Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spania confirmă prima infectare cu varianta Omicron prin transmitere comunitară

Publicat

omicron

Autorităţile spaniole au confirmat joi primul caz de COVID-19 cu varianta Omicron prin transmitere comunitară, în timp ce alte două cazuri suspecte sunt în curs de investigare, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Persoana infectată, un bărbat în vârstă de 62 de ani din regiunea Madrid, vaccinat cu două doze din serul AstraZeneca şi care prezintă simptome uşoare, nu are istoric de călătorie şi nici nu este contact al unor persoane revenite din zone considerate de risc.

Acest caz este al patrulea cu varianta Omicron confirmat în Spania, dar primul care arată că această nouă variantă a coronavirusului circulă deja în populaţie.

Alte două cazuri de COVID-19 suspecte de infectare cu varianta Omicron şi fără istoric de călătorie în zone de risc sunt în curs de investigare.

Autorităţile sanitare din regiunea spaniolă Catalonia au anunţat miercuri că au detectat posibile urme ale variantei Omicron în probele de ape reziduale colectate începând de la sfârşitul lunii noiembrie.

Această nouă variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală şi se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.

AGERPRES

Citește mai departe