Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Grefă de piele obţinută cu imprimante 3D: Primele teste clinice încep peste câteva luni în Franţa

Publicat

grefa piele franta

O clinică din oraşul Marsilia, Hopital de la Conception, speră să realizeze peste câteva luni o premieră mondială în cercetarea medicală – să producă piele umană cu ajutorul unei imprimante 3D, apoi să o transplanteze la un pacient -, graţie unui dispozitiv cu laser dezvoltat de un start-up francez, informează AFP.

„Este o adevărată revoluţie”, a declarat entuziasmată Florence Sabatier, directoarea laboratorului de culturi şi terapii celulare (LCTC) din cadrul Hopital de la Conception, unde a fost instalată o platformă de bio-imprimare robotizată NGB (Next-Generation Bioprinting), fabricată de compania Poietis.

„Este un instrument tehnologic de vârf, care ne va permite să fabricăm piele bio-imprimată utilizabilă la oameni, o premieră mondială. Primele teste clinice sunt prevăzute pentru primul trimestru din 2022”, a adăugat cercetătoarea franceză, care se declară optimistă în ceea ce priveşte validarea acestei proceduri medicale de Agenţia franceză pentru medicamente.

Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi

Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi, persoane „tinere care au o bună calitate de cicatrizare” şi care prezintă „plăgi simple”. Ei vor fi monitorizaţi „timp de doi ani”, pentru ca medicii să aibă timpul necesar pentru a verifica „dacă evoluţiile medicale s-au stabilizat”.

Cercetările realizate în ultimii ani în domeniul biologiei celulare şi tehnicilor de imprimare 3D au deschis calea spre noi strategii terapeutice.

Creat în urmă cu 15 ani, laboratorul LCTC a devenit un instrument de referinţă în dezvoltarea şi evaluarea unor terapii celulare regeneratoare considerate inovatoare. Acest laborator a beneficiat de sprijinul oferit de Assistance Publique – Hopitaux de Marseille (AP-HM) şi de o finanţare a departamentului în care a fost amenajat. Datorită acestor atuuri, spitalul din Marsilia a fost ales ca partener de compania Poietis, în urmă cu aproape două luni, pentru finalizarea etapei de dezvoltare a imprimantei sale 3D.

„A trebuit să reglăm parametrii maşinii, să optimizăm caracteristicile pielii bio-imprimate. A fost realizat un test pe un animal. La final, toate aşteptările noastre au fost satisfăcute. Obţinem o piele bine vascularizată, cu proprietăţi mecanice foarte satisfăcătoare”, a explicat medicul Maxime Abellan-Lopez, chirurg plastician, care a evocat „o unealtă terapeutică foarte puternică”.

„O piele 3D în trei săptămâni”

În chirurgia plastică, grefa de piele reprezintă o intervenţie curentă, dar nicio tehnică nu le-a permis până acum medicilor să înlocuiască în mod eficient grefa prelevată de la pacientul supus operaţiei.

„Interesul pentru pielea bio-imprimată este acela de a propune pacienţilor, pe baza unui mic eşantion, să îşi crească suprafaţa grefei şi să reimprime propria piele cu o arhitectură completă, dermă şi epidermă, şi de a o transplanta”, a explicat profesorul Dominique Casanova, directorul secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Hopital de la Conception.

Această tehnică vizează un număr uriaş de pacienţi

„Această tehnică vizează un număr uriaş de pacienţi: marii arşi, dar şi pacienţii traumatizaţi după un accident sau cei care au suferit o ablaţie din cauza unui cancer, unei tumori”, a adăugat el.

„Producţia unei pieli imprimate 3D durează aproximativ trei săptămâni”, a explicat Fabien Guillemot, fost cercetător şi fondator al companiei Poietis.

„Procedura începe prin prelevarea unui fragment de piele de câţiva centimetri pătraţi de la pacient, de la care se extrag celule din dermă şi din epidermă”, care sunt multiplicate în laborator pentru a produce un ţesut mai mare decât prelevarea iniţială. „Aceasta este prima fază şi necesită circa 10 zile”, a detaliat directorul companiei franceze.

Urmează faza de bio-imprimare propriu-zisă, care durează doar câteva ore: graţie unui laser, „imprimanta va depune micro-picături conţinând celule, strat după strat. Structura astfel obţinută este lăsată câteva zile să se dezvolte, până când se obţine un ţesut funcţional”.

Obiectivul bio-imprimării este de a creşte dimensiunea ţesutului

„Obiectivul bio-imprimării este de a creşte dimensiunea ţesutului. Astăzi, această suprafaţă este mărită de 10 ori (de la 4 cm la 40 cm). Pe viitor, ideea este de a creşte şi mai mult acest factor de multiplicare, pentru a putea să îi tratăm, în special, pe marii arşi”, a precizat Fabien Guillemot.

Înfiinţată în 2014, compania Poietis a trecut prin etape tehnologice vizând dobândirea treptată a unor competenţe în fizica laserului, optică, biologie şi farmacologie. Firma franceză s-a dezvoltat lucrând în industria cosmetică alături de grupul german BASF, specializat în chimie.

Poietis administrează în prezent 70 de brevete, are 34 de angajaţi şi colaborează cu Uniunea Europeană la un proiect medical ce vizează obţinerea unui cartilaj uman fabricat cu imprimante 3D. Agerpres

sursa foto: madeinmarseille.net


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

ANCOM: Record în 2021 – peste 1,1 milioane de numere de telefon portate

Publicat

În anul 2021 s-a înregistrat un număr record de portări, de la lansarea, în 2008, a serviciului de portabilitate. Anul trecut, 1.105.771 de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul, a anunțat miercuri ANCOM.

Media lunară de portări aferentă anului 2021 a fost de 92.148 de portări. În lunile februarie, martie și decembrie s-au portat cele mai multe numere de telefon, de peste 100.000 de portări în fiecare lună.

În 2021, 87% din numărul de portări au fost realizate de către persoane fizice și 13% de către persoane juridice, în procesele de portare desfășurate în acest an fiind implicați 35 de furnizori de telefonie fixă şi mobilă.

În total, de la introducerea serviciului de portabilitate în România în 2008, aproape 8,4 milioane de numere au fost transferate între rețele. Dintre acestea, 7,4 milioane sunt numere de telefonie mobilă (87%) și aproape 1 milion de numere sunt de telefonie fixă.

1.050.900 de numere de telefonie mobilă au trecut la un alt furnizor în anul 2021

În 2021, 1.050.900 de numere de telefonie mobilă au trecut la un alt furnizor în anul 2021. Cei mai mulți utilizatori au optat pentru rețeaua RCS & RDS – 561.953, în timp ce Orange a primit prin portare 152.939 de numere, Vodafone – 148.017, Telekom Romania Mobile Communications – 105.634, iar Telekom Romania Communications 82.333.

Din cele 1.050.900 numere de telefonie mobilă portate în 2021, 54% (569.784) au fost numere utilizate pe bază de abonament.

De asemenea, în 2021 au fost portate 54.871 de numere de telefonie fixă, reprezentând 5% din totalul numerelor portate în acest an. Majoritatea numerelor de telefonie fixă portate au fost împărțite între principalii furnizori, astfel: RCS & RDS – 30.117, Vodafone – 6.926, Orange – 6.416, GTS Telecom –5.487 și Voxbone – 2.481.

Din cele 54.871 de numere fixe portate în 2021, 7.947 au fost numere independente de locație

Din cele 54.871 de numere fixe portate în 2021, 7.947 au fost numere independente de locație, numere cu acces gratuit și numere cu tarif special.

Pe parcursul anului trecut ANCOM a primit 279 de petiții pe tema portabilității, utilizatorii semnalând în special realizarea cu întârziere a procesului de portare, apariția unor probleme tehnice în derularea procesului de portare, precum și aspecte legate de anularea portării.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Premieră de la specialiștii horticoli ai USAMV. Zambile, lalele și narcise, crescute în sere, puse în vânzare

Publicat

1 scaled.jpg

Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a produs, în premieră, zambile, lalele și narcise destinate vânzării în magazinele proprii.

Specialiștii horticoli de la SCH au îngrijit culturile în ultimele săptămâni, iar de joi, 27 ianuarie, primele zambile din acest an vor fi disponibile spre vânzare la magazinul din campus.

2

Treptat, în funcție de înflorire, vor fi livrate din sere lalele și narcise. Iubitorii de flori vor putea găsi astfel câte trei soiuri de zambile – City of Harlem (culoare galben), Delft Blue (albastru), Woodstock (violet închis), trei de narcise – Flower Record (alb cu galben/portocaliu), Flower Drift (alb cu galben/portocaliu și petale duble), Yellow cheerfulness (galben) și tot câte trei de lalele – Monte Carlo (galben și petale duble), Peach blossom (roz cu alb și petale duble), Princeps (roșu).

10

Culturile floricole au fost înființate în septembrie 2021.

„Toate cele trei specii floricole au fost obţinute prin aşa numita cultură forţată și s-a utilizat material săditor liber de boli şi dăunători. Bulbii de zambile se supun unor tratamente cu temperaturi scăzute de 90C, timp de 8-10 săptămâni înainte de plantare, pentru bulbii de lalele este nevoie de 9-12 săptămâni, la temperaturi de 5-80 C, iar pentru narcise 12-14 săptămâni, la temperatură de 90 C.

Aceste specii floricole preferă soluri bine drenate, argilo-nisipoase/nisipo-lutoase, bogate în humus şi un pH neutru spre uşor alcalin (pământ de grădină, pământ de frunze, nisip, mraniţă, în proporţie de 1:1:1:1). Pe parcursul întregii perioade de obţinere a acestor specii floricole se fac tratamente…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO/FOTO. Piersic la ANIVERSARE. A primit CADOU cinematograful în care era să se NASCĂ. Momente MEMORABILE cu actorul clujean

Publicat

florin piersic cinema inaugurare 2.jpg

Florin Piersic. Marele Florin Piersic. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi actori români, clujeanul Florin Piersic împlineşte 86 de ani în 27 ianuarie.

În urmă cu 11 ani, de ziua sa, a dat nume unui cinematograf din Cluj-Napoca. Pe 26 ianuarie 2011 a fost inaugurat, după modernizare şi rebotezare, Cinema “Florin Piersic” din Cluj-Napoca. Atunci, aproape 1.000 de persoane au venit să-l felicite pe actor. Iar Florin Piersic a apărut călare, ca unul dintre personajele sale, “Mărgelatu”. Şi încă un amănunt: era să se nască tocmai în cinematograful care îi poartă numele.

Milionul de euro pentru Cinematograful Florin Piersic

Pentru amenajarea cinematografului, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului a alocat 720.000 de lei. Sala de cinema are 720 de locuri. Şi a fost amenajată cu aparatură de ultimă generaţie.


De asemenea, şi prin contribuţia municipalităţii, cinematograful a fost dotat cu un sistem de proiecţie -cu sunet dolby surround şi aparatură pentru difuzarea de filme în sistem 3D- în valoare de peste un milion de euro.

Piersic a apărut călare pe cal

Florin Piersic a sosit la inaugurarea cinematografului care îi poartă numele pe un cal de tracţiune. Şi a fost costumat în hainele personajului său “Mărgelatu”.


“Nici în visele mele cele mai frumoase nu mi-am imaginat că la 75 de ani, pe care îi împlinesc mâine, voi primi acest cadou. Nimic în viaţă nu mi-aş fi dorit mai mult decât să fie de faţă şi părinţii mei”, spunea Florin Piersic.

Era să se nască în cinematograf

El a povestit cum, în ziua naşterii sale, mama sa se afla la Cinematograful “Republica”, acum Cinematorgraful „Florin Piersic”, la filmul…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Profesoară din Botoșani, anchetată de polițiști pentru purtare abuzivă

Publicat

educatie invatamant studiu carti scoala.jpg

Poliţiştii botoșăneni anchetează o profesoară de la Liceul Dimitrie Cantemir Darabani pentru purtare abuzivă, informează AGERPRES.

Ancheta în acest caz a început după ce tatăl unei eleve a depus plângere împotriva profesoarei, pe care a acuzat-o că ar fi agresat-o fizic şi verbal pe fiica sa, elevă în clasa a XI-a, pe motiv că aceasta ar fi fost găsită într-un bar în timpul orelor.

„În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de purtare abuzivă. Urmează să stabilim cu exactitate împrejurările comiterii faptei, iar, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri legale”, a informat Nenişcu.

La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, a conformat existenţa unei anchete în acest caz.

“Ancheta este în desfăşurare”, a precizat Macovei.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe