ACTUALITATE
FOTO: Grefă de piele obţinută cu imprimante 3D: Primele teste clinice încep peste câteva luni în Franţa
O clinică din oraşul Marsilia, Hopital de la Conception, speră să realizeze peste câteva luni o premieră mondială în cercetarea medicală – să producă piele umană cu ajutorul unei imprimante 3D, apoi să o transplanteze la un pacient -, graţie unui dispozitiv cu laser dezvoltat de un start-up francez, informează AFP.
„Este o adevărată revoluţie”, a declarat entuziasmată Florence Sabatier, directoarea laboratorului de culturi şi terapii celulare (LCTC) din cadrul Hopital de la Conception, unde a fost instalată o platformă de bio-imprimare robotizată NGB (Next-Generation Bioprinting), fabricată de compania Poietis.
„Este un instrument tehnologic de vârf, care ne va permite să fabricăm piele bio-imprimată utilizabilă la oameni, o premieră mondială. Primele teste clinice sunt prevăzute pentru primul trimestru din 2022”, a adăugat cercetătoarea franceză, care se declară optimistă în ceea ce priveşte validarea acestei proceduri medicale de Agenţia franceză pentru medicamente.
Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi
Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi, persoane „tinere care au o bună calitate de cicatrizare” şi care prezintă „plăgi simple”. Ei vor fi monitorizaţi „timp de doi ani”, pentru ca medicii să aibă timpul necesar pentru a verifica „dacă evoluţiile medicale s-au stabilizat”.
Cercetările realizate în ultimii ani în domeniul biologiei celulare şi tehnicilor de imprimare 3D au deschis calea spre noi strategii terapeutice.
Creat în urmă cu 15 ani, laboratorul LCTC a devenit un instrument de referinţă în dezvoltarea şi evaluarea unor terapii celulare regeneratoare considerate inovatoare. Acest laborator a beneficiat de sprijinul oferit de Assistance Publique – Hopitaux de Marseille (AP-HM) şi de o finanţare a departamentului în care a fost amenajat. Datorită acestor atuuri, spitalul din Marsilia a fost ales ca partener de compania Poietis, în urmă cu aproape două luni, pentru finalizarea etapei de dezvoltare a imprimantei sale 3D.
„A trebuit să reglăm parametrii maşinii, să optimizăm caracteristicile pielii bio-imprimate. A fost realizat un test pe un animal. La final, toate aşteptările noastre au fost satisfăcute. Obţinem o piele bine vascularizată, cu proprietăţi mecanice foarte satisfăcătoare”, a explicat medicul Maxime Abellan-Lopez, chirurg plastician, care a evocat „o unealtă terapeutică foarte puternică”.
„O piele 3D în trei săptămâni”
În chirurgia plastică, grefa de piele reprezintă o intervenţie curentă, dar nicio tehnică nu le-a permis până acum medicilor să înlocuiască în mod eficient grefa prelevată de la pacientul supus operaţiei.
„Interesul pentru pielea bio-imprimată este acela de a propune pacienţilor, pe baza unui mic eşantion, să îşi crească suprafaţa grefei şi să reimprime propria piele cu o arhitectură completă, dermă şi epidermă, şi de a o transplanta”, a explicat profesorul Dominique Casanova, directorul secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Hopital de la Conception.
Această tehnică vizează un număr uriaş de pacienţi
„Această tehnică vizează un număr uriaş de pacienţi: marii arşi, dar şi pacienţii traumatizaţi după un accident sau cei care au suferit o ablaţie din cauza unui cancer, unei tumori”, a adăugat el.
„Producţia unei pieli imprimate 3D durează aproximativ trei săptămâni”, a explicat Fabien Guillemot, fost cercetător şi fondator al companiei Poietis.
„Procedura începe prin prelevarea unui fragment de piele de câţiva centimetri pătraţi de la pacient, de la care se extrag celule din dermă şi din epidermă”, care sunt multiplicate în laborator pentru a produce un ţesut mai mare decât prelevarea iniţială. „Aceasta este prima fază şi necesită circa 10 zile”, a detaliat directorul companiei franceze.
Urmează faza de bio-imprimare propriu-zisă, care durează doar câteva ore: graţie unui laser, „imprimanta va depune micro-picături conţinând celule, strat după strat. Structura astfel obţinută este lăsată câteva zile să se dezvolte, până când se obţine un ţesut funcţional”.
Obiectivul bio-imprimării este de a creşte dimensiunea ţesutului
„Obiectivul bio-imprimării este de a creşte dimensiunea ţesutului. Astăzi, această suprafaţă este mărită de 10 ori (de la 4 cm la 40 cm). Pe viitor, ideea este de a creşte şi mai mult acest factor de multiplicare, pentru a putea să îi tratăm, în special, pe marii arşi”, a precizat Fabien Guillemot.
Înfiinţată în 2014, compania Poietis a trecut prin etape tehnologice vizând dobândirea treptată a unor competenţe în fizica laserului, optică, biologie şi farmacologie. Firma franceză s-a dezvoltat lucrând în industria cosmetică alături de grupul german BASF, specializat în chimie.
Poietis administrează în prezent 70 de brevete, are 34 de angajaţi şi colaborează cu Uniunea Europeană la un proiect medical ce vizează obţinerea unui cartilaj uman fabricat cu imprimante 3D. Agerpres
sursa foto: madeinmarseille.net
Citește mai mult pe Botosani24.ro