Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Impact între o autoutilitară și un TIR pe DN 1, în Cluj. Trei persoane au fost transportate la spital

Publicat

Un accident rutier a avut loc, joi după-amiază, pe DN 1 C, în județul Cluj. Trei persoane au fost transportate la spital după impactul dintre un TIR și o autoutilitară.

Potrivit IPJ Cluj,  un conducător în vârstă de 54 de ani, din Turda, care se deplasa pe DN1 C ar fi intrat în coliziune cu un autocamion la intersecția cu Varianta Ocolitoare a Gherlei.

Autocamionul era condus de un bărbat de 56 de ani, din Cluj-Napoca.

În urma evenimentului, trei persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, printre care conducătorul autoutilitarei și doi bărbați în vârstă de 41 și 47 de ani, din județul Bistrița Năsăud și comuna Fizeșu Gherlii.

Conducătorii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Doi răniți ai exploziei din Maramureș, transportați la București cu un C-27 J Spartan

Publicat

spartan

Doi răniți ai exploziei rulotei tip fast-food din Botiza, județul Maramureș, sunt transportați la București cu o aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române.

O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat miercuri, în jurul orei 15.20, din Baza 90 Transport Aerian, pentru a efectua o misiune de transport umanitar a doi pacienți diagnosticați cu arsuri, pe ruta Otopeni – Baia Mare – Otopeni, informează MApN.

Pacienții sunt monitorizați pe timpul zborului de o echipă medicală din cadrul SMURD București, urmând a fi transferați de la aeroportul Otopeni la Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arși, din București, cu ambulanțe ale SMURD.

Misiunea aeronavei Forțelor Aeriene Române a fost executată la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

O fetiță de 3 ani și 4 adulți au fost transportați, luni, în stare gravă la spital, după ce o butelie a explodat într-o rulotă de tip fast-food din Botiza, județul Maramureș. Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Părerea sinceră a lui Adrian Enache despre relația fiicei sale cu fiul lui Sorin Ovidiu Vântu. „Acum totul e modern”

Publicat

părerea sinceră a lui adrian enache despre relația fiicei sale

Diana Enache se iubește de circa patru ani de zile cu Ionuț, fiul lui Sorin Ovidiu Vântu. Ce părere are Adrian Enache despre relația celor doi îndrăgostiți? Ei bine, artistul a vorbit, de curând, despre povestea de iubire pe care o trăiește fiicei lui cu băiatul controversatului om de afaceri. Iată ce spune cântărețul despre tânărul care i-a furat inima Dianei!

Ce părere are Adrian Enache despre relația dintre fiica sa și fiul lui Sorin Ovidiu Vântu

Adrian Enache, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști de la noi din țară, se poate considera un bărbat extrem de norocos. Pe lângă cariera sa impresionantă în muzică, solistul se bucură și de o viață personală împlinită.

Adrian Enache se iubește cu Iuliana Marciuc de foarte multă vreme, însă în trecut a fost căsătorit timp de…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022

Publicat

salvamont
Arhivă foto

Salvamontiştii au intervenit, pe parcursul anului 2022, la un număr de aproximativ 7.000 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical în zona montană. Peste 7.900 de persoane au fost salvate, a anunţat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

Potrivit acestuia, ANSMR şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 74 de formaţii ale celor 42 de structuri judeţene sau locale Salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2022, activitate influenţată direct de perioada de pandemie, atât ca şi adaptare a procedurilor de intervenţie, cât şi de gestionare a unui aflux ridicat de turişti către zona montană.

În perioada de referinţă, serviciile publice judeţene şi locale Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 140 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină la 6.926 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 7.981 de persoane.

„În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 3.871 de intervenţii, dintre care 3.336 de intervenţii s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 471 de acţiuni au avut loc în restul zonei montane, iar 64 de intervenţii în afara zonei montane la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor respective.

În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.236 de intervenţii, dintre care 2.157 de intervenţii s-au derulat în zona montană, iar 81 de intervenţii în afara zonei montane.

În perioada de referinţă, structurile Salvamont au intervenit, în total, la 145 de evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum şi la 11 de evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022.  Peste 2.000 de cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate

Dintre acestea, 2.715 cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 78 cazuri au fost transportate la unităţile medicale cu ambulanţele Salvamont, 117 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 88 de cazuri au fost predate Serviciului de medicină legală”, a precizat Sabin Cornoiu, într-o informare pe pagina de Facebook a Salvamont România.

În 2022, salvamontiştii au desfăşurat 71 de acţiuni de căutare-salvare cu drone, 47 în zona montană şi 24 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, precum şi în 16 acţiuni de căutare – salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-salvaspeo.

salvamont romania raport 2022 fb

sursa foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Conform acestuia, structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect şi îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale.

De asemenea, au fost realizate peste 73.600 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone/Fundaţia Vodafone s-au primit 14.181 apeluri, dintre care 5.390 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunţau accidente montane, 733 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 8.058 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Candidați

Pe linie de formare profesională, 112 candidaţi Salvamont, proveniţi din cele 19 centre locale şi judeţene acreditate de formare profesională, au parcurs diverse etape de pregătire şi evaluare finală în Centrul Naţional Salvamont din Padina-masivul Bucegi.

În anul 2020, şi-au finalizat stagiile de formare şi au susţinut examenul de atestare ca salvator montan 44 de cursanţi şi şi-au susţinut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, 188 de salvatori montani.

În ambele etape, iarnă şi vară, de pregătire finală, organizate la nivel naţional, modulul de formare şi evaluare medicală a fost susţinut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel continuarea uniformizării sistemului de pregătire şi formare.

Totodată, au fost organizate cinci acţiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele în funcţiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul, câte una în centrele Gorj şi Sibiu, două în Centrul Naţional Salvamont din Padina-masivul Bucegi pentru cursanţii din cadrul etapelor de evaluare finală iarnă – vară şi una pentru câinii de salvare.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. În anul 2022, unităţile canine Salvamont au participat la 59 de intervenţii

De asemenea, a fost organizată o acţiune de specializare în salvarea aero la simulatorul de salvare de la Bad Tolz din Germania, acţiune a care au participat salvatori din Gorj, Sibiu, Mureş, Maramureş şi Prahova.

Pe linia pregătirii unităţilor canine Salvamont, a fost organizat stagiul naţional de formare şi evaluare a unităţilor canine de avalanşă unde au fost brevetate două noi unităţi de intervenţie şi reatestate 18 tandemuri câine – salvator montan.

În acest moment, la nivel naţional, sunt operaţionale 20 unităţi canine de intervenţie ce activează în structuri Salvamont din 13 judeţe, alte 5 unităţi canine de intervenţie fiind la finalul pregătirii pentru obţinerea brevetului.

În anul 2022, unităţile canine Salvamont au participat la 59 de intervenţii de căutare salvare pe timp de iarnă şi de vară, dintre acestea 31 desfăşurându-se în afara zonei montane.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Peste 100.000 de fluturași, emiși de Salvamont România

În aceeaşi informare, Sabin Cornoiu a menţionat că anul trecut au fost dotate corespunzător şi operaţionalizate echipaje de intervenţie cu drone în cadrul structurilor Salvamont din 16 judeţe.

În urma numărului mare de evenimente produse în zona montană, Salvamont România a continuat sa emită fluturaşi cu reguli de comportament atât în zona alpină, cât şi pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, fiind distribuiţi gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv şi prin punctele de informare şi structurile de primire turistică peste 100.000 de fluturaşi.

Activitatea de salvare montană s-a desfăşurat la un nivel foarte bun, cu respectarea normelor de dotare, intervenţie, protecţie a muncii, management al riscului, formare profesională, impuse ca standarde de calitate pentru acest domeniu de directivele europene.

De asemenea, în activitatea derulată, echipele Salvamont, nu au solicitat sprijin şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse de sprijin, exceptând pe cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Când va avea loc simularea Evaluării Naţionale și cea a Bacalaureatului

Publicat

Arhivă foto

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a aprobat miercuri Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023.

„Astăzi, 25 ianuarie 2023, am aprobat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023. (…) Ordinul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat ministrul.

Astfel, simularea Evaluării Naţionale va începe pe 20 martie cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 21 martie va fi susţinută proba la matematică.

Elevii de clasa a VIII-a din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 22 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.

Când va avea loc simularea Evaluării Naţionale și cea a Bacalaureatului. Simularea Bacalaureatului va începe pe 27 martie

Simularea probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, va începe pe 27 martie cu proba la limba şi literatura română, care va fi urmată pe 28 martie de proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie de proba la alegerea profilului şi specializării.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 30 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă. Rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.

Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Agerpres

Citește mai departe