ACTUALITATE
FOTO. Impresiile unor liceeni FRANCEZI veniți în Cluj. Au lucrat cu cei de la Colegiul Tehnic Energetic pe tema ENERGIEI verzi
Colaborarea dintre liceenii clujeni și francezi continuă cu prima mobilitate Erasmus+. Elevii de la Liceul Pablo Neruda din Saint Martin d’Hères au avut ocazia să viziteze, printre altele, Barajul Lacului Fântânele, Hidrocentrala Mărișel, Salina Turda și centrala fotovoltaică din Câmpia Turzii.
Aceștia s-au întors marți în țara natală, unde îi vor aștepta pe partenerii români, cei de la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, în perioada 5-11 aprilie.
Scopul proiectului este de a îndruma viitorii electricieni să fie eco-responsabili, energia verde fiind tema principală.
„Timp de o jumătate de zi, echipele formate din câte un licean român și unul francez vor scrie articole despre vizitele făcute în România, folosind imagini proprii”, spune Mustapha Nour, profesor de inginerie electrică din Franța și coordonator al proiectului.
Din partea liceului clujean, coordonatorul este directorul adjunct Ionela Iederan, totodată profesoară de franceză.
Orizonturi mai mari
Echipa lui Mustapha a avut ocazia să învețe mai multe despre electricitate.
„De obicei, electricitatea pentru ei se rezumă la instalațiile casei, cu cabluri și întrerupătoare, iar experiența de aici i-a ajutat să vadă mai multe ramuri ale meseriei.
Dacă înainte întâmpinau dificultăți legate de acest domeniu, acum dețin mai multe cunoștințe despre electricitate”, explică Nour.
În cadrul atelierelor, liceenii francezi cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani au pus în practică noțiunile teoretice acumulate de-a lungul timpului.
Experiența românească
România nu a fost de la bun început o țară care să îi entuziasmeze pe copii, dar vizitând principalele atracții din zonă – muzee,…