Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Incendiul de la Mănăstirea Râmeț a fost stins, după 13 ore

Publicat

Incendiul de la Mănăstirea Râmeț a fost lichidat, au anunțat azi noapte reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. După mai bine de 13 ore de luptă cu flăcările, toate focarele de incendiu au fost lichidate, informează  ziarul Alba24.ro

Pompierii au comunicat că la fața locului a rămas în continuare o autospecială de lucru cu apă și spumă și o autoscară mecanică de la Detașamentul de pompieri Alba Iulia. Aceasta este o măsură preventivă.

În cursul dimineții de sâmbătă vor fi stabilite atât cauza de izbucnire a incendiului precum și celelalte detalii legate de pagube.

Vezi și: Bilanțul incendiului de la Mănăstirea Râmeț: 1.000 de metri de acoperiș afectat, bunuri arse și un mare efort al pompierilor

Aproximativ 120 de pompieri, ofițeri, subofițeri, salvamontiști, voluntari și personal medical au participat la intervenția de la Râmeț, unde chiliile mănăstirii au luat foc, vineri, imediat după prânz.

Autoritățile au trimis la fața locului șase autospeciale de stins incendii, două salvări și multe alte mașini speciale pentru asemenea intervenții, într-un efort extrem pentru a stinge focul.

Un bilanț parțial, dat publicității vineri seară arată că suprafața acoperișului care a fost afectată de flăcări este de 1000 de metri pătrați, din suprafața totală de 1400 de metri.

Potrivit pompierilor, este vorba despre o clădire formată din demisol, parter, etaj, mansardă și pod, care aveau destinația chilii, ateliere, bucătarie și sală de mese.

Vezi și: VIDEO DRONĂ: INCENDIU la Mănăstirea Râmeț. Arde acoperișul chiliilor pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați

Reprezentanții ISU Alba au transmis Alba24 că a ars structura din lemn a acoperișului cu învelitoare din tablă.

Pe aproximativ o jumătate din suprafață s-a prabușit acoperișul dar fără a fi afectate spațiile din interior decât într-o proporție de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii precum și obiecte de cult (icoane, veșminte, cărți, etc).

Cauza va fi stabilită ulterior, au mai precizat pompierii din Alba.

După lăsarea serii, prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea a postat pe contul său personal de Facebook un mesaj, alături de o fotografie: ”Mândru de colegii mei! În ciuda efortului, încă mai găsim putere să luptăm!”

Intervenție dificilă

Informațiile privind incendiul de la Râmeț au început să apară vineri în jurul orei 13.40. Timp de câteva ore,  incendiul s-a manifestat fără flacără vizibilă, sub tabla acoperișului.

În ajutorul pompierilor din Alba au venit și cei din Turda, dar li s-au alăturat și voluntari și salvamontiști. Forțele au fost suplimentate gradual.

Rapoartele operative s-au transmis cu dificultate, din cauza lipsei de semnal radio în zonă.

La fața locului s-au prezentat, în scurt timp, prefectul judetului Alba, Dănuț Hălălai, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea.

Intervenția a continuat și după lăsarea serii. Informațiile privind lichidarea totală a incendiului au fost transmise în jurul orei 3.00 dimineața.

Pe lângă acțiunea lor la intervenție, ar mai fi de remarcat modul profesionist de comunicare al reprezentanților ISU Alba. Aceștia au transmis permanent, informații în timp real de la fața locului.

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania.

Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine.

Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o.

Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Titluri de stat Fidelis 2025: donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Care sunt dobânzile

Publicat

ministerul finanțelor lansează din 9 mai a patra ediţie fidelis

Ministerul Finanțelor anunță a șasea ediție Fidelis în 2025. În premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro.

Ediția de titluri de stat se va desfășura între 4-11 iulie. Vor fi dobânzi de până la 8,25% la emisiunile în lei și de până la 6,30% la cele în euro.

Titluri de stat Fidelis 2025: Condiții pentru subscrieri

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni. Început răcoros de iulie, urmat de zile caniculare

Publicat

vreme calda e1723887402132.jpg

Început de iulie cu temperaturi mai scăzute decât finalul lunii iunie, cu maxime în jur de 28 de grade și minime de aproximativ 10 grade. Urmează o perioadă de căldură intensă, cu temperaturi caniculare și disconfort termic accentuat, până în data de 8 iulie, după care vremea se va răcori din nou.

Potrivit meteorologilor ANM, în Transilvania, valorile termice din primele două zile ale lunii iulie vor fi mai scăzute decât la finalul lunii iunie, astfel că media…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxă pe profitul băncilor, pregătită de Guvern. Ar putea duce la majorarea dobânzilor

Publicat

taxă pe profitul băncilor, pregătită de guvern. ar putea duce

Guvernul propune o taxă de 29% pe profitul băncilor, față de 16% în prezent, pentru a crește veniturile bugetare. Măsura, cuprinsă în programul de guvernare, ar aduce 1 miliard de lei în plus față de sistemul actual de impozitare, dar riscă să majoreze costurile de creditare ale firmelor, prin dobânzi, comisioane și garanții mai mari.

Puțin peste 21% din firmele care au depus bilanțul contabil în 2024 avea credite bancare în plată la nivelul anului trecut, conform datelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult cresc temperaturile în ”luna lui Cuptor”. Prognoza pe patru săptămâni

Publicat

cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult

Vremea în iulie 2025: Temperaturile vor fi mai mari decât de obicei în ”luna lui Cuptor”. Sunt anunțate abateri termice mai accentuate în sudul și sud-vestul țării.

Precipitații vor fi puține și vor fi condiții de secetă.

Cea mai caldă perioadă va fi 4-7 iulie. Temperaturile vor ajunge până la pragul de 38 de grade, resimțite ca 40. Excepție vor fi zona de nord-est și la munte, unde vor fi 33-34 de grade, respectiv 25-29 de grade.

Din 10 iulie, se mai răcorește…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe