Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are primele nave multifuncţionale noi din ultimii 30 de ani

Publicat

nava galati 1

Miercuri, în şantierul naval din Galaţi a avut loc ceremonia de lansare la apă a celei de-a noua nave de salvare şi stingere incendii, destinată lucrătorilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, aceasta marchează o etapă importantă pentru instituţie, fiind primele nave noi în ultimii aproape 30 de ani.

Nava multirol, capabilă să desfăşoare activităţi specifice operaţiunilor de intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă pe mare, inclusiv stingerea incendiilor, fără să fie aprovizionată timp de trei zile, are o capacitate de salvare de 50 de persoane.

„Pompierii noştri au avut capabilităţi de intervenţie pe mare acum aproximativ 30 de ani, capabilităţi care au fost casate şi neînlocuite.

Am solicitat prietenilor noştri din Marina franceză să vină să facă această analiză, dacă trebuie să ajungem din nou pe mare sau dacă ce avem acum e suficient.

nava galati4

Concluzia acestei analize este că revenirea pompierilor pe mare cu capabilităţi de stingere, de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, de căutare salvare e una foarte importantă, lucru pe care-l facem la acest moment, folosind fonduri europene cu cofinanţare din partea bugetului de stat de 15% şi implementând proiecte pe care le-am conceput împreună cu colegi de la IGSU în 2017 pentru a acoperi nevoile noastre pe trei zone, zona aeriană, terestră şi cea maritimă şi fluvială”, a declarat, în timpul lansării, şeful DSU, Raed Arafat.

El a mai spus că alte trei nave, de dimensiuni mai reduse, urmează să fie livrate pentru intervenţii în Deltă şi pe Dunăre, în luna noiembrie urmând să fie puse la dispoziţie şi elicoptere Black Hawk.

nava galati 1

„Venirea elicopterelor Black Hawk care urmează să ajungă prin noiembrie va face structura complementară de intervenţie între intervenţia pe calea aerului în zona Mării Negre şi intervenţia maritimă care va fi în cooperare cu alte structuri cum sunt Poliţia de Frontieră, Garda de Coastă şi alte agenţii cu responsabilităţi în acest sens”, a menţionat secretarul de stat Raed Arafat.

La rândul său, inspectorul general al IGSU, general Dan Paul Iamandi, a subliniat importanţa navei lansate miercuri la apă.

„Festivitatea de azi (miercuri, n.red.) reprezintă o nouă etapă semnificativă în dezvoltarea şi consolidarea capacităţii noastre de intervenţie pe mare şi e o dovadă clară a angajamentului nostru pentru protejarea vieţii, indiferent de mediul în care se află”, a generalul Iamandi.

nava galati

Nava lansată miercuri la apă poate să opereze în toate anotimpurile, în Marea Neagră şi Marea Mediterană, a fost proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani şi este echipată cu o platformă de transfer pentru aparate de zbor.

Prima navă a fost lansată la apă în data de 30 iunie, aceasta având capabilităţi pentru executarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare.

Cele două nave au fost realizate în cadrul proiectului „Viziune 2020” al cărui contract de finanţare s-a semnat în luna octombrie a anului trecut.

Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021 are o valoare totală de aproximativ 45 de milioane de euro. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Florin Piersic ar fi contractat o INFECȚIE nosocomială în Spitalul Militar Cluj-Napoca. E internat acum la Institutul Inimii

Publicat

florin piersic e1714588756762.jpg

Florin Piersic a fost transferat de la Spitalul Militar la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, după ce ar fi contractat o infecție nosocomială. Actorul a fost internat acum două săptămâni pentru o intervenție chirurgicală la genunchi. Starea sa de sănătate este supravegheată îndeaproape de către echipa medicală specializată a institutului.

Ajuns la vârsta de 88 de ani, Florin Piersic se confruntă cu noi probleme de sănătate. Colegii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia, produs între două autoturisme în care se aflau trei persoane

Publicat

foto video: accident la alba iulia, produs între două autoturisme

Un accident s-a produs miercuri seara la Alba Iulia, între două autoturisme. 

”Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs în municipiul Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu” au transmis reprezentanții ISU Alba.

Din primele informații, este vorba despre un accident rutier produs între 2 autoturisme, în care se aflau 3 persoane.

La fața locului au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Instagram schimbă modul de afișare a postărilor. Vrea să echilibreze lupta dintre marii creatori de conținut și utilizatorii mici

Publicat

instagram schimbă modul de afișare a postărilor. vrea să echilibreze

Instagram schimbă modul de afișare a postărilor. Compania Meta, cea care deține Instagram, vrea să echilibreze lupta pe ”feed-ul” aplicației. În acest caz va schimba algoritmul de afișare al postărilor. 

Vizați sunt marii creatori de conținut, dar și userii mai mici ai aplicației. De asemenea schimbările vizează și postările originale.

În primul rând asta înseamnă ca vor apărea mai des postări originale, cu conținut original, în detrimentul celor…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj. Muncitorii asiatici PLIVESC buruieni în Piața Gării

Publicat

1 mai.jpg

1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj-Napoca. Muncitorii asiatici plivesc buruieni în Piața Gării.

Marea majoritate a muncitorilor sosiți la Cluj din Nepal, Bangladesh și Sri Lanka lucrează ca și curieri, în construcții și în salubritate.

VIDEO. 1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj. Muncitorii asiatici PLIVESC buruieni în Piața Gării

Un clujean a surprins miercuri, de Ziua Muncii, mai mulți muncitori asiatici plivind buruienile crescute la baza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe