EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Intervenție pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan
Pompierii din Argeş intervin, duminică, pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C – Transfăgărăşan, după ce în zonă s-a produs o avalanşă. În cabană se află aproximativ 60 de persoane.
„În urma solicitării turiştilor de la unitatea de cazare, se deplasează forţele de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze”, se arată într-o informare transmisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.
UPDATE: Echipele de salvatori au început, duminică, coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, anunţă Instituţia Prefectului Argeş.
„18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş acţionează în zonă împreună cu alţi 6 militari veniţi din Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea. Şase salvatori montani sunt în echipele de intervenţie. 10 poliţişti şi trei jandarmi montani acţionează în aceeaşi zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş, iar 10 sunt membrii personalului”, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Argeş.
Conform aceleiaşi surse, avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.
„Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, se mai menţionează în informare.
Intervenţia pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C – Transfăgărăşan, a început în cursul dimineţii.
Conform aceleiaşi surse, la intervenţie participă şi salvamontişti, jandarmi şi angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale.
Citește și FOTO: Avalanșă de mari dimensiuni în Munții Făgărăș. Mai multe mașini au fost avariate
Reprezentanţii ISU Argeş precizează că se va încerca evacuarea celor aproximativ 60 de turişti până la o altă unitate de cazare, care se află la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde şoseaua este oficial deschisă iarna.
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook „Avalanşe în Carpaţi” şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, nefiind înregistrate victime.
„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate.
Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor) (…) În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş.
De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, a declarat Dan Popescu.
Agerpres
EVENIMENT
Fostul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, George-Alexandru Ivan, REȚINUT de procurorii DNA

Fostul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, George-Alexandru Ivan, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influență.
Din primele informații, George-Alexandru Ivan este acuzat, printre altele, de trafic de influenţă în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului „Henri Coandă” din Otopeni.
În același dosar au mai fost reținute trei persoane fizice.
Știre în actualizare
EVENIMENT
A fost descoperit primul laborator clandestin de produse care conțin substanțe dopante cu grad mare de risc

Procurorii DIICOT au descoperit primul laborator clandestin de produse anabolizante din România, în urma unor percheziții efectuate miercuri, 29 martie, în locații din România și Republica Moldova. Este vizată o grupare care fabrică și vinde substanțe anabolizante.
Procurorii DIICOT Iași și polițiștii fac 15 percheziții domiciliare în județele Iași, Bacău, București, Constanța și Sibiu pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fabricarea și comercializarea în spațiul Uniunii Europene de substanțe anabolizante.
Simultan, în Republicii Moldova, procurorii fac 22 percheziții domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare moldovene încheiat cu sprijinul EUROJUST.
Potrivit DIICOT, mai multe persoane cu dublă cetățenie română/moldovenească au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc.
După efectuarea percheziţiilor domiciliare, la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, vor fi conduse 11 persoane, în vederea audierii.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate București și Constanța, al polițiștilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu și Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara – Serviciul pentru Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Iași și Constanța și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

6 din 10 companii susțin că au bugetat măriri salariale pentru acest anul 2023, asta în condiţiile în care 73,7% au adoptat această măsură şi anul trecut, arată cel mai recent sondaj eJobs România
„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaţilor au putut să îşi renegocieze salariile pentru că piaţa le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că şi 2023 este în aceeaşi linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% – 10%. Este o marjă procentuală aplicată şi anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor.
Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflaţia, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, ştiind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidaţi să îşi schimbe jobul”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.
Un sfert dintre respondenţii sondajului spun că salariile nu vor creşte cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% şi 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunţă majorări de 10% – 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflaţia.
Există deja o aliniere din punctul de vedere al acordării acestor creşteri, respectiv 68,2% dintre angajatori spun că ele vor viza toţi angajaţii din companie. 18,2% declară că fiecare manager de departament va decide ce angajaţi vor primi salarii mărite, în funcţie de performanţa acestora. 9,1% au bugetate creşteri în special pentru angajaţii din poziţii entry level, iar 4,5% le vor direcţiona către specialiştii din companie, ca metodă de retenţie.
Sondaj: Câți dintre angajatori au bugetat majorări salariale pentru 2023. Din ce județe sun companiile care au participat la sondaj
„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei.
Un alt argument, menţionat de 12% dintre respondenţi, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susţine creşteri salariale în acest an”, explică Ana Călugăru.
Vânzările, resursele umane, producţia, telecomunicaţiile, IT-ul, bankingul şi agricultura sunt principalele domenii în care sunt stabilite creşteri salariale în lunile care urmează.
Cele mai multe dintre companiile participante la sondaj sunt din Bucureşti (47,7%), următoarele judeţe, din punctul de vedere al reprezentativităţii, sunt Cluj, Mureş, Prahova, Braşov, Constanţa, Timiş, Bacău şi Suceava.
Sondajul a fost realizat în luna februarie, pe un eşantion de 130 de companii angajatoare.
Sursa: MediaFax

S-a întors iarna! Ultimele zile din luna martie a adus ninsori abundente în zona montană din centrul țării. Midercuri, 29 martie, ninge abundent în zonele montane din județele Brașov, Sibiu, Covasna și Harghita.
De la primele ore ale dimineții, un val puternic de ninsoare a acoperit zona montană din centrul țării, ceea ce a dus la probleme în trafic și la creșterea riscului de accidente.
În contextul acestor condiții meteo extreme, angajații Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov (DRDP Brașov) au luat măsuri pentru a asigura siguranța circulației.
Astfel, DRDP Brașov acționează cu 70 de utilaje de deszăpezire, care răspândesc material antiderapant pe carosabil.
Șoferii sunt avertizați să circule cu prudență sporită în zonele afectate de ninsori și să nu plece la drum dacă au apucat să-și monteze deja cauciucurile de vară.
De asemenea, conductorii auto sunt sfătuiți să păstreze o distanță mai mare față de mașinile din față și să evite manevrele bruște.