Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Intervenție rară la Cluj. O alpaca a fost tratată de râie și i-au fost reparați dinții și unghiile

Publicat

Bonnie, o femelă alpaca de la Zoo Galați a fost salvată de râie și supusă unor intervenții în vederea corectării unghiilor și dentiției la o clinică veterinară de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca este vorba despre o intervenție rară în România. Timp de patru luni, alpaca a fost tratată de râie sarcoptică, dar și supusă unor intervenții de corectare a unghiilor și dentiției.

Bonnie este o femelă alpaca în vârstă de cinci ani și a fost animal de companie în Galați, ea fiind donată ulterior Grădinii Zoologice din oraș. În vara anului trecut, medicii de la Grădina Zoologică au observat leziuni la nivelul urechilor și au trimis probe pentru analize la USAMV Cluj-Napoca.

„În iunie-iulie 2020 i-au apărut niște leziuni la nivelul urechilor care s-au agravat treptat. Medicul grădinii zoologice a încercat să o trateze, însă fără succes. Ne-a trimis cruste și am pus diagnostic de râie sarcoptică. Pentru alpaca nu există în România produse specifice și tratamentul este dificil, cu eficiență scăzută. Râia sarcoptică la alpaca poate fi fatală și este greu de tratat. Nu a existat posibilitatea unui tratament complex în Galați din cauza lipsei de personal calificat și a costurilor. În 16 noiembrie a fost adusă la USAMV Cluj-Napoca, examinată, i s-au făcut analize de sânge și timp de o săptămână i s-au dat doar vitamine și minerale pentru a o aclimatiza cu noul spațiu”, a explicat Georgiana Deak, de la Departamentul de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul universității.

În salvarea lui Bonnie s-au implicat și mai mulți studenți care au ajutat cadrele medicale. Banii pentru tratament au fost donați de două companii.

Specialiștii au profitat de ocazie și au făcut mai multe intervenții la unghiile și la dinții animalului.

„Alpaca a fost tranchilizată și transferată la Clinica de Chirurgie, unde manoperele menționate au fost realizate nu doar în condiții de siguranță, cât și rapid pentru a evita complicațiile anestezice și ale imobilizării prelungite. Totul a decurs normal, fără evenimente nedorite, iar Bonnie se va bucura de zilele însorite ale primăverii, având unghii corectate, lucioase și o dentiție de invidiat. Ne bucurăm că am trecut prin această experiență, mai ales pentru studenți, care și-au diversificat astfel de aria de practică veterinară. Astfel de cazuri sunt foarte rare în România, eu am mai prins unul singur, dar nu la noi, ci în SUA”, a explicat profesorul Florin Beteg.

Bonnie va mai rămâne câteva zile sub supraveghere medicală, iar apoi se va întoarce acasă, la Grădina Zoologică din Galați.

sursa: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat din Sebeș, după gratii la Penitenciarul Aiud. Cât va sta la închisoare după ce a condus băut și fără permis

Publicat

tânăr din sibiu, dat în urmărire națională, prins de polițiștii

Un bărbat de 37 de ani din Sebeș a fost identificat și transportat la Penitenciarul Aiud, având mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. A fost condamnat pentru conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 martie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat și reținut un bărbat de 37 de ani, din municipiul Sebeș, care este posesorul unui mandat de executare a pedepse…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Premierul Marcel Ciolacu promite că toate propunerile de medicamente compensate, susținute de MS, vor fi aprobate în Guvern

Publicat

video: guvernul vrea să facă mai atractive posturile din mai,

Premierul Marcel Ciolacu  promite că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern. 

El a afirmat că în discuţiile purtate cu producătorii de medicamente inovative s-a avut în vedere şi perspectiva producerii în România a unor astfel de medicamente.

El a fost întrebat despre faptul că la nivelul Ministerului Finanţelor nu s-a ajuns la un consens pentru finanţare în privinţa „listei medicamentelor compensate”.

„E vorba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Anunț IMPORTANT pentru pensionari. Daniel Baciu: Am SEMNAT contractul

Publicat

daniel baciu 1 e1711437680549.jpg

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că luni a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor, astfel încât începe oficial procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată, anunță Antena3

„Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Anunț IMPORTANT pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate, după ani întregi în care românii au fost lăsați pradă ”cămătarilor” legali

Publicat

dobânzile practicate de ifn uri vor fi plafonate, după ani întregi

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate, după ani întregi în care românii au fost lăsați pradă ”cămătarilor” legali.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe