EVENIMENT
FOTO: Italienii nu s-au înghesuit pe străzi după relaxarea restricţiilor impuse pentru evitarea infectării cu coronavirus
Relaxarea restricţiilor de circulaţie în Italia, după două luni de izolare pentru limitarea epidemiei de COVID-19, nu a fost urmată de aglomeraţie pe străzi, relatează luni dpa.
La Roma, mijloacele de transport în comun nu au fost supraaglomerate, iar traficul nu a fost congestionat. Termini, cea mai mare gară din capitala italiană, a fost aproape pustie la ora de vârf, luni dimineaţă.
„Gândiţi-vă că şcolile rămân închise, asta înseamnă automat cu 50% mai puţini oameni”, a explicat un şofer de autobuz de la societatea publică de transport Atac.
Andrea, vânzător într-un magazin de alimente din cartierul istoric Trastevere a relatat că nu erau multe autovehicule pe traseul de 30 de km pe care face naveta de la Genzano, localitate la sud-est de Roma, până în centru.
„Era ca duminică dimineaţa: nici 10% din traficul dintr-o zi normală de lucru”, a povestit el, precizând că a făcut drumul în numai 40 de minute, cu o oră mai puţin ca de obicei.
Una din cele mai vizibile schimbări este redeschiderea barurilor, chiar dacă numai pentru servire la pachet. Italienii, mari amatori de espresso, îşi pot relua ritualul matinal.
„Situaţia e exact ca ieri, doar că acum îţi poţi lua o cafea. Nu s-a schimbat nimic”, susţine însă Chiara, o mamă cu copil mic, în faţa unei cafenele din sectorul Monti.
S-a deschis şi cafeneaua Linari din Testaccio – alt cartier roman, cunoscută pentru pizza, însă imediat după aceea a apărut un agent de la poliţia locală care a verificat respectarea regulilor de distanţare socială.
În Italia, una din ţările cele mai grav afectate de coronavirus, au fost confirmaţi ca purtători peste 210.000 de oameni, din care au murit aproape 29.000. Izolarea la domiciliu a fost impusă din 10 martie.
De luni, s-a permis reluarea activităţilor de construcţii şi producţie şi se estimează că s-au întors la serviciu circa 4,5 milioane de angajaţi. Nu mai sunt interzise exerciţiile în aer liber sau vizitele la cei apropiaţi, chiar dacă – observă dpa – nu este clar la cine se referă termenul respectiv.
Guvernul a indicat în cele din urmă că este vorba de parteneri şi rude, nu şi de prietenii apropiaţi, cum sugerase săptămâna trecută un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.
S-au redeschis parcurile şi cimitirele, sunt permise din nou ceremoniile funerare, dar nu şi slujbele cu public. Măştile sunt acum obligatorii în spaţiile publice închise, inclusiv în autobuze şi trenuri.
Autorităţile au promis o nouă etapă de relaxare din a doua jumătate a lunii: se vor redeschide magazinele, restaurantele şi frizeriile, cu condiţia ca numărul de cazuri noi să rămână scăzut.
„Cu cât vom fi mai riguroşi în respectarea instrucţiunilor de siguranţă, cu atât mai devreme ne vom putea redobândi mai multe libertăţi”, a afirmat duminică seara premierul Giuseppe Conte, într-un mesaj pe Facebook. AGERPRES
EVENIMENT
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Reguli, acte necesare, program, secții și procedura de vot
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României. Mandatul acestuia este de cinci ani. Votul a început în 24 noiembrie la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Start în forță la alegerile prezidențiale: 40.000 de români au votat în primele minute
România își alege astăzi viitorul președinte, iar interesul cetățenilor s-a văzut încă de la primele…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Deputatul USR Viorel Băltărețu: „Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită”
Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, a votat, duminică dimineață, pentru „o Românie justă”, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Deputatul USR Viorel Băltărețu a votat duminică dimineață, de la ora 8.30, la secția de votare nr. 57 de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca.
„Acolo sus e nevoie să avem un om curat”
După ce și-a exprimat votul, parlamentarul a susținut scurte declarații de presă. Acesta a declarat că România are…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Șase blocuri din Ocna Mureș vor fi renovate energetic cu bani din PNRR. Licitație, lansată în SEAP
Șase blocuri din orașul Ocna Mureș vor fi renovate energetic și reabilitate cu bani din PNRR.
Primăria Ocna Mureș a lansat, pe 22 noiembrie, în SEAP, două licitații pentru renovarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale din oraș.
Valoarea totală estimată a celor două contracte este de 4.743.747,18 lei, fără TVA (2.592.954,11 lei pentru primul lot, respectiv 2.150.793,07 lei pentru al doilea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024: câte persoane au votat în Alba și în țară până la ora 8.00
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și rămân deschise până la ora 21.00. Există posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
În Alba, sunt așteptate la vot 302.724 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro