ACTUALITATE
FOTO. Jeleuri din vin cu probiotice pentru refacerea florei intestinale, marca USAMV Cluj. 10 ani de cercetare. Unde le găsiți
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a lansat joi suplimentul alimentar Echibiotic Complex Simbiotic, după 10 ani de cercetare. Acesta a fost dezvoltat și produs de o echipă coordonată de Dan C. Vodnar, prorector de Cercetare și de Biotehnologii Alimentare și Gastronomie Moleculară în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.
„Unicitatea produsului constă în cele 6 tulpini probiotice care au fost studiate în prealabil și cărora le cunoaștem foarte bine metaboliții. Ne-am asigurat că un metabolit produs la nivel intestinal de către o bacterie nu influențează negativ cealaltă bacterie.
Există această competiție pentru hrană în rândul lor, care este asemenea celei dintr-o haită de câini care se luptă pentru o bucată de carne”, spune Vodnar pentru Cluj24.ro, referitor la aspectele care deosebesc suplimentul alimentar de alte produse de pe piața farmaceutică.
Totodată, tehnologia de microîncapsulare este specială deoarece s-au folosit matrici de tipul maltodextrinelor în care are loc fixarea și încapsularea bacteriilor ce rămân protejate de sucul gastric, urmând să fie eliberate la nivel intestinal.
Jeleuri din vin cu probiotice
Profesorul s-a gândit la o aplicație practică a suplimentului alimentar, integrându-l în jeleuri făcute din vin marca USAMV, dar fără alcool.
„Nu poți chema oamenii să mănânce pudră, dar ea poate fi integrată în produse de tipul jeleurilor. De aici a pornit ideea“, precizează el.
Lansări viitoare: „Vrem să targetăm cât mai bine piața“
Plicul de 5 grame poate fi dizolvat, de asemenea, în sucuri și produse lactate naturale și are o aplicabilitate generală,…