EVENIMENT
FOTO: Mașină distrusă într-un incendiu, în localitatea Amnaș, județul Sibiu

Un autoturism a fost distrus de flăcări, în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Incidentul a avut loc duminică, 5 februarie, în localitatea sibiană Amnaș.
Potrivit ISU Sibiu, în jurul orei 04:30, pompierii Punctului de Lucru Săliște au fost solicitați în localitatea Amnaș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturis,.
Au intervenit o autospecială de stingere și un echipaj SMURD.
La sosirea forțelor incendiul se manifesta generalizat la compartimentul motor.
Pompierii au lichidat incendiul în limitele găsite.
Nu s-au înregistrat victime.
”Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit la compartimentul motor al autovehiculului”, au transmis reprezentanții ISU Sibiu.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 – trimite foto/video la Ardeal24…
Citește mai mult pe ardeal24.ro
ECONOMIE
Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 529 persoane în luna februarie a acestui an

În luna februarie a anului 2023, numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 165.425 persoane, cu 529 mai multe faţă de luna ianuarie, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.382), Bacău (9.299), Teleorman (7.788), Buzău (7.723), Teleorman (7.715) şi Vaslui (7.350), iar cei mai puţini în Bucureşti (254) şi în judeţele Ilfov (858) şi Timiş (1.345).
Suma medie plătită în a doua lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 268,95 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 44,49 milioane de lei.
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (354,76 lei), Braşov (324,98 lei) şi Mureş (324,23 lei).
Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.
Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Agerpres

Organizația Mondială a Sănătății ar putea adăuga medicamentelor împotriva obezității pe lista medicamentelor esențiale. Lista este folosită pentru a ghida deciziile de achiziție ale guvernelor din țările cu venituri mici și medii, au declarat reprezentanții agenției ONU pentru Reuters.
Medicamentele care combat obezitatea ar putea fi incluse în premieră pe lista OMS. Specialiştii agenţiei vor analiza propunerea luna viitoare, iar lista actualizată a medicamentelor esenţiale va fi publicată în septembrie.
Solicitarea de a lua în considerare medicamentele pentru obezitate a fost înaintată de trei medici şi un cercetător din SUA. Totuşi, unii experţi în sănătate publică avertizează faţă de introducerea unor medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă care nu este încă pe deplin înţeleasă.
„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări. Medicamentele pentru tratamentul obezităţii reprezintă doar un aspect al gestionării, desigur, iar prevenirea este, de asemenea, crucială”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.
Peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume sunt obezi, mai mult decât triplu faţă de rata din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde sunt supraponderali, potrivit OMS. Majoritatea, 70%, trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Acțiuni pe drumurile din județul Iași: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 150.000 de lei și au reținut 30 de permise

Polițiștii din Iași au aplicat marți amenzi de peste 150.000 de lei și au reținut 30 de permise de conducere.
Potrivit IPJ Iași, la data de 28 martie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 85 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
Marți poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 2 acţiuni şi s-a intervenit la 89 de evenimente, dintre care 72 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 25 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 431 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 155.200 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 30 de permise de conducere și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seară la acoperișul unei locuințe, în Mărăcineni, Argeș.
Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință din comuna Mărăcineni, satul Argeșelu.
Arde generalizat acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.
Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării acționează pe mai multe sectoare pentru a împiedica propagarea flăcărilor la vecinătăți.
Intervin pompierii de la Detașamentul Pitești și Mioveni cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, alături de un echipaj SMURD de prim ajutor calificat.
Stire in actualizare