Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Mașină răsturnată într-un șanț de pe marginea drumului, în Buziaș – Timiș

PublicatUn accident rutier s-a produs, marți la amiază, pe DJ 892, la ieșirea din localitatea Buziaș – județul Timiș. În urma accidentului, o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Timiș, accidentul s-a produs în jurul orei orei 13:30, pe drumul județean DJ 892, la ieșirea din localitatea Buziaș.

În accident a fost implicat un autoturism care s-a răsturnat în afara părții carosabile. În autoturism se afla doar șoferul, care a necesitat îngrijiri medicale. Acesta însă a refuzat transportul la spital.

La fața locului s-a deplasat o autospecială de primă intervenție cu 3 pompieri și un echipaj medical SAJ.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Un bucureștean pierde, în medie, 3.000 de euro în fiecare an din cauza poluării aerului

Publicat

poluare

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraş european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureştean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), care cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de oraşe europene, transmite AFP.

Conform acestui raport, realizat de firma CE Delft pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), un ONG cu sediul la Bruxelles, poluarea îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an.

Analiza a vizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul, precum şi costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale şi indirecte precum reducerea speranţei de viaţă sau maladiile precum bronşitele cronice grave.

În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraş european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.

“Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an.

În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, susţin autorii raportului.

În topul oraşelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucureşti cu 6,345 miliarde de euro şi Berlin cu 5,237 miliarde de euro.

“Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang.

“Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante”, a adăugat Sascha Marschang.

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole.

Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.

Poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM), bilanţ care ar putea fi subestimat. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Bulgaria intră în rândul țărilor care iau măsuri dure împotriva coronavirusului

Publicat

Bulgaria impune purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile exterioare începând de joi, după ce numărul cazurilor de coronavirus din ultimele 24 de ore a atins un nou record, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, relatează Reuters.

Kostadin Angelov a declarat că purtarea măştii împreună cu distanţarea fizică şi dezinfectarea frecventă vor încetini răspândirea virusului cu aproximativ 30% şi vor ajuta la prevenirea situaţiei în care sistemul sanitar va fi copleşit.

„Ne aşteptăm ca rata infecţiilor sa scadă dacă oamenii respectă cu stricteţe măsurile. Scopul nostru principal este de a reduce numărul de cetăţeni bulgari infectaţi, astfel încât mai puţini oameni să fie nevoiţi să meargă la spital şi mai puţini să moară în spital”, a spus oficialul.

Bulgaria a raportat marţi 1.024 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr de la anunţarea primelor cazuri din această ţară, în luna martie.

În prezent, Bulgaria, cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, are 30.527 de cazuri confirmate, dintre care 1.008 decese.

Angelov a declarat că noua măsură, care vizează totodată protejarea personalului medical, va fi menţinută până la sfârşitul lunii noiembrie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo: Cod galben de ceaţă în patru judeţe din Transilvania

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, 21 actombrie, o avertizare nowcasting cod galben de ceață în mai multe localități din patru județe din Transilvania.

Astfel, potrivit meteorologilor, până la ora 10:00 se vor semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m.

Zonele vizate:

Județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Pianu, Lopadea Nouă, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Noșlac, Rădești, Cut.

Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Cernat, Barcani, Catalina, Boroșneu Mare, Ghidfalău, Dobârlău, Reci, Ilieni, Chichiș, Brateș, Moacșa, Valea Mare.

Județul Braşov: Făgăraș, Săcele, Codlea, Prejmer, Tărlungeni, Ghimbav, Dumbrăvița, Hărman, Bod, Hălchiu, Cristian, Șinca, Teliu, Sânpetru, Mândra, Voila, Budila, Șercaia, Viștea, Ucea, Părău, Beclean.

Județul Sibiu: Avrig, Tălmaciu, Săliște, Miercurea Sibiului, Racovița, Porumbacu de Jos, Orlat, Cristian, Turnu Roșu, Arpașu de Jos, Șura Mică, Boița, Apoldu de Jos, Cârța.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un autoturism s-a izbit de un gard și a rupt o țeavă de gaz, în municipiul Huși. Șoferul a fugit

Publicat

Un accident rutier soldat doar cu pagube materiale s-a produs, miercuri dimineața, în municipiul Huși, după ce un autoturism scăpat de sub control a lovit un gard, apoi o țeavă de gaz. Șoferul a fugit de la locul accidentului.

Potrivit ISU Vaslui, secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și un echipaj specializat pentru asigurarea măsurilor PSI.

Accidentul s-a produs pe strada Șura din municipiul Huși, județul Vaslui.

Până la sosirea echipajului de intervenție al distribuitorului de gaze naturale în localitate, pompierii au deconectat bornele bateriei autoturismului și au asigurat zona.

Polițiștii îl caută pe șoferul autoturismului, urmând să stabilească împrejurările în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe