EVENIMENT
FOTO: Mii de oameni au asistat la parada militară din Bucureşti. Preşedintele Iohannis a făcut o baie de mulţime

Mii de oameni au asistat, duminică, la parada militară organizată de Ziua Naţionlă a României în Piaţa Arcului de Triumf.
Citește și LIVE VIDEO: Ziua Națională/ Paradă SPECTACULOASĂ cu 4.000 de militari, vehicule de luptă și aeronave, în Piața Arcului de Triumf din București
Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au început să vină pe traseul dintre Piaţa Presei Libere până aproape de Piaţa Victoriei, afişând drapele şi baloane colorate.
Parada a debutat în jurul orei 11,00, după ce preşedintele Klaus Iohannis a salutat Garda de Onoare şi a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. Pe timpul intonării Imnului Naţional au fost trase 21 de salve de tun.
Au defilat aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave.
Parada a fost deschisă de aviaţie, Arcul de Triumf fiind survolat de aeronave ale Forţelor Aeriene, Ministerului Apărării şi Serviciul Român de Informaţii. Printre acestea, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT ale Armatei, Mil Mi-17 ale MAI, avioane de luptă supersonice F-16 şi MIG 21 LanceR şi subsonice – IAR 99, aeronave militare de transport C27J Spartan şi C-130 Hercules, precum şi o aeronavă a MApN de fotografie aeriană şi cartografiere – AN 30.
La defilarea terestră a tehnicii, vedetele au fost, ca la fiecare paradă, tancurile TR85M1 „Bizonul”, dar şi transportoarele blindate Piranha 3. Au mai trecut pe sub Arcul de Triumf vehicule blindate de tip HUMVEE, maşini de luptă ale infanteriei MLI84M „Jderul”, sisteme antiaeriene autopropulsate „Gepard”, lansatoare multiple de rachete LAROM, rachete sol-aer HAWK, dar şi alte elemente de tehnică din dotarea MApN, MAI, SRI.
Un element de noutate l-a constituit defilarea a 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere – Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.
Detaşamentul polonez a defilat împreună cu tehnica din dotare – cinci transportoare blindate Rosomak.
Defilarea terestră a detaşamentelor a debutat cu drapelele de epocă, apoi cu membrii Asociaţiei Tradiţia Militară – grup de reconstituire istorico-militară, a continuat cu formaţiunile partenerilor străini, cu structurile reprezentative ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, încheindu-se cu militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, membri ai Guvernului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.
Parada militară a durat aproximativ două ore. La final, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o baie de mulţime. Şeful statului a dat mâna cu mai mulţi cetăţeni care au venit la defilare, aceştia urându-i „La mulţi ani!” de Ziua Naţională.
De asemenea, el i-a salutat, la finalul paradei militare, pe o parte dintre românii care au asistat la eveniment, şi a schimbat câteva cuvinte atât cu cei mici, dar şi cu adulţii. Preşedintele a vorbit în special cu copii, cei mai impresionaţi de paradă. „Ţi-a plăcut?”, l-a întrebat Iohannis pe un băieţel care i-a răspuns afirmativ. Şeful statului a remarcat şi un copil aflat pe umerii unui bărbat, fluturând un steag. „Ce faci acolo cu steagul?”, l-a întrebat preşedintele, zâmbind, pe micuţ.
La finalul paradei au fost organizate standuri de prezentare a vehiculelor militare. AGERPRES
sursa foto: digi24.ro, digi FM
EVENIMENT
CFR semnează cu fostul partener al lui „U” Cluj pentru „cea mai puternică Academie de Copii şi Juniori din Transilvania”

CFR Cluj face o mutare interesantă pentru a-şi îmbunătăţi performanţele la copii şi juniori şi pentru a „construi cea mai puternică Academie din Transilvania”: semnează o colaborare cu Şcoala de Fotbal „Luceafărul”, care până la sfârşitul lunii trecute era partenerul rivalei din oraş, FC Universitatea Cluj.
Clubul alb-negru anunţa la finalul lunii iunie că renunţă la parteneriat şi va continua…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum se taxează pensiile, din septembrie 2025: Sunt vizate pensiile de stat și cele din sectorul privat

Cum se taxează pensiile din septembrie 2025: Pensionarii vor plăti contribuția CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. Sunt vizate pensiile de stat și cele din sectorul privat.
Guvernul a introdus obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru toate categoriile de pensionari care primesc pensii mai mari de 3.000 de lei lunar.
Măsura intră în vigoare din august, dar se va resimți în pensiile care se plătesc în septembrie.
Începând cu data…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Serviciu militar voluntar de 4 luni. Ministrul Apărării: ”Degeaba ne înzestrăm, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton”

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat modificări la legea apărării naționale și la legea pregătirii populației pentru apărare. A menționat introducerea unui serviciu militar voluntar de 4 luni.
Potrivit ministrului, se va crea un cadru pentru o nouă formă de voluntariat militar în termen, cu sesiuni de pregătire de 4 luni, notează Mediafax.
Ministrul a explicat necesitatea pregătirii militare a tinerilor și a convocării rezerviștilor la exerciții. A…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cine este Justin Timberlake, starul ediției Electric Castle 2025. Povestea cântărețului cu un trecut complicat

De la NSYNC, la hituri care au scris istorie, momente controversate și glume pe internet, Justin Timberlake a trecut prin toate. Joi seară, Electric Castle devine scena lui, hit după hit, într-un concert în premieră în România.
Justin Randall Timberlake s-a născut pe 31 ianuarie 1981, în Memphis, Tennessee, Statele Unite. Provine dintr-o familie de muzicieni cu rădăcini din sudul Statelor Unite, tatăl său,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro