EVENIMENT
FOTO: Mii de oameni au asistat la parada militară din Bucureşti. Preşedintele Iohannis a făcut o baie de mulţime

Mii de oameni au asistat, duminică, la parada militară organizată de Ziua Naţionlă a României în Piaţa Arcului de Triumf.
Citește și LIVE VIDEO: Ziua Națională/ Paradă SPECTACULOASĂ cu 4.000 de militari, vehicule de luptă și aeronave, în Piața Arcului de Triumf din București
Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au început să vină pe traseul dintre Piaţa Presei Libere până aproape de Piaţa Victoriei, afişând drapele şi baloane colorate.
Parada a debutat în jurul orei 11,00, după ce preşedintele Klaus Iohannis a salutat Garda de Onoare şi a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. Pe timpul intonării Imnului Naţional au fost trase 21 de salve de tun.
Au defilat aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave.
Parada a fost deschisă de aviaţie, Arcul de Triumf fiind survolat de aeronave ale Forţelor Aeriene, Ministerului Apărării şi Serviciul Român de Informaţii. Printre acestea, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT ale Armatei, Mil Mi-17 ale MAI, avioane de luptă supersonice F-16 şi MIG 21 LanceR şi subsonice – IAR 99, aeronave militare de transport C27J Spartan şi C-130 Hercules, precum şi o aeronavă a MApN de fotografie aeriană şi cartografiere – AN 30.
La defilarea terestră a tehnicii, vedetele au fost, ca la fiecare paradă, tancurile TR85M1 „Bizonul”, dar şi transportoarele blindate Piranha 3. Au mai trecut pe sub Arcul de Triumf vehicule blindate de tip HUMVEE, maşini de luptă ale infanteriei MLI84M „Jderul”, sisteme antiaeriene autopropulsate „Gepard”, lansatoare multiple de rachete LAROM, rachete sol-aer HAWK, dar şi alte elemente de tehnică din dotarea MApN, MAI, SRI.
Un element de noutate l-a constituit defilarea a 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere – Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.
Detaşamentul polonez a defilat împreună cu tehnica din dotare – cinci transportoare blindate Rosomak.
Defilarea terestră a detaşamentelor a debutat cu drapelele de epocă, apoi cu membrii Asociaţiei Tradiţia Militară – grup de reconstituire istorico-militară, a continuat cu formaţiunile partenerilor străini, cu structurile reprezentative ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, încheindu-se cu militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, membri ai Guvernului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.
Parada militară a durat aproximativ două ore. La final, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o baie de mulţime. Şeful statului a dat mâna cu mai mulţi cetăţeni care au venit la defilare, aceştia urându-i „La mulţi ani!” de Ziua Naţională.
De asemenea, el i-a salutat, la finalul paradei militare, pe o parte dintre românii care au asistat la eveniment, şi a schimbat câteva cuvinte atât cu cei mici, dar şi cu adulţii. Preşedintele a vorbit în special cu copii, cei mai impresionaţi de paradă. „Ţi-a plăcut?”, l-a întrebat Iohannis pe un băieţel care i-a răspuns afirmativ. Şeful statului a remarcat şi un copil aflat pe umerii unui bărbat, fluturând un steag. „Ce faci acolo cu steagul?”, l-a întrebat preşedintele, zâmbind, pe micuţ.
La finalul paradei au fost organizate standuri de prezentare a vehiculelor militare. AGERPRES
sursa foto: digi24.ro, digi FM
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.
Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.
Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.
Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.
Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia
Talentații…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro