Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Mii de oameni au asistat la parada militară din Bucureşti. Preşedintele Iohannis a făcut o baie de mulţime

Publicat

Mii de oameni au asistat, duminică, la parada militară organizată de Ziua Naţionlă a României în Piaţa Arcului de Triumf.

Citește și LIVE VIDEO: Ziua Națională/ Paradă SPECTACULOASĂ cu 4.000 de militari, vehicule de luptă și aeronave, în Piața Arcului de Triumf din București

Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au început să vină pe traseul dintre Piaţa Presei Libere până aproape de Piaţa Victoriei, afişând drapele şi baloane colorate.

Parada a debutat în jurul orei 11,00, după ce preşedintele Klaus Iohannis a salutat Garda de Onoare şi a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. Pe timpul intonării Imnului Naţional au fost trase 21 de salve de tun.

Au defilat aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave.

Parada a fost deschisă de aviaţie, Arcul de Triumf fiind survolat de aeronave ale Forţelor Aeriene, Ministerului Apărării şi Serviciul Român de Informaţii. Printre acestea, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT ale Armatei, Mil Mi-17 ale MAI, avioane de luptă supersonice F-16 şi MIG 21 LanceR şi subsonice – IAR 99, aeronave militare de transport C27J Spartan şi C-130 Hercules, precum şi o aeronavă a MApN de fotografie aeriană şi cartografiere – AN 30.

La defilarea terestră a tehnicii, vedetele au fost, ca la fiecare paradă, tancurile TR85M1 „Bizonul”, dar şi transportoarele blindate Piranha 3. Au mai trecut pe sub Arcul de Triumf vehicule blindate de tip HUMVEE, maşini de luptă ale infanteriei MLI84M „Jderul”, sisteme antiaeriene autopropulsate „Gepard”, lansatoare multiple de rachete LAROM, rachete sol-aer HAWK, dar şi alte elemente de tehnică din dotarea MApN, MAI, SRI.

Un element de noutate l-a constituit defilarea a 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere – Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

Detaşamentul polonez a defilat împreună cu tehnica din dotare – cinci transportoare blindate Rosomak.

Defilarea terestră a detaşamentelor a debutat cu drapelele de epocă, apoi cu membrii Asociaţiei Tradiţia Militară – grup de reconstituire istorico-militară, a continuat cu formaţiunile partenerilor străini, cu structurile reprezentative ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, încheindu-se cu militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, membri ai Guvernului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Parada militară a durat aproximativ două ore. La final, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o baie de mulţime. Şeful statului a dat mâna cu mai mulţi cetăţeni care au venit la defilare, aceştia urându-i „La mulţi ani!” de Ziua Naţională.

De asemenea, el i-a salutat, la finalul paradei militare, pe o parte dintre românii care au asistat la eveniment, şi a schimbat câteva cuvinte atât cu cei mici, dar şi cu adulţii. Preşedintele a vorbit în special cu copii, cei mai impresionaţi de paradă. „Ţi-a plăcut?”, l-a întrebat Iohannis pe un băieţel care i-a răspuns afirmativ. Şeful statului a remarcat şi un copil aflat pe umerii unui bărbat, fluturând un steag. „Ce faci acolo cu steagul?”, l-a întrebat preşedintele, zâmbind, pe micuţ.

La finalul paradei au fost organizate standuri de prezentare a vehiculelor militare. AGERPRES

sursa foto: digi24.ro, digi FM

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Publicat

daniel david ministru1.jpg

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.

El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.

Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”

“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 12.27.50 scaled.jpeg

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni. 

Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Carbon OFF. Future ON – Cluj-Napoca, capitala NEUTRALITĂȚII climatice pentru 3 zile

Publicat

cluj napoca.jpg

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.

„Summitul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studenții propun soluții reale pentru un Cluj mai inteligent. 15 echipe, în finala BitStone AI Contest 2025

Publicat

picture5.jpg

BitStone a încheiat cu succes prima ediție a BitStone AI Contest, o competiție de inteligență artificială desfășurată în perioada aprilie-mai 2025, dedicată studenților pasionați de tehnologie și implicare civică. Scopul competiției a fost acela de a genera soluții concrete pentru problemele urbane, folosind algoritmi de inteligență artificială.

Finala a avut loc duminică, 18 mai, la sediul BitStone din Cluj-Napoca, unde cele mai bune 15 echipe, selectate din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe