EVENIMENT
FOTO: Militarii români aflaţi în misiune în Afganistan încep să se întoarcă acasă

Primul contingent, alcătuit din aproximativ 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit, sâmbătă, la Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Revenirea acestora este cuprinsă în planul de retragere din Afganistan a celor peste 600 de militari români, plan coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, „astfel încât procesul să se desfăşoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă”.
Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021, dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice, precizează MApN.
Ministerul Apărării Naţionale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a trupelor, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.
România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.
În ianuarie 2001, primele efective de militari români, un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002 a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial.
Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.
La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA). Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.
În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român.
În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români au murit în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi. Agerpres
Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania / Facebook
EVENIMENT
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război. Ce acuzații i se aduc

Călin Georgescu a fost trimis în judecată, miercuri, pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război. El e acuzat că a promovat personaje precum Ion Antonescu, autorul holocaustului împotriva evreilor, și Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, care a comandat asasinate politice.
Acest dosar a fost deschis de Parchetul General după ce presa a semnalat derapajele candidatului cu mesaj pro-rus și pro-legionar.
Călin Georgescu a citat din Corneliu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Peste 16 milioane de euro alocați de CJ Cluj pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc, proiectul de suflet al lui Tișe

Consiliul Județean Cluj a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu pe anul în curs, proiect inițiat de președintele Alin Tișe.
În cadrul ședinței s-a aprobat alocarea a peste 16,2 milioane de euro pentru continuarea construirii Spitalului Pediatric Monobloc, despre care Alin Tișe a spus că este o prioritate absolută.
”Este și o promisiune pe care o onorăm, aceea de a aloca fonduri suplimentare care să permită avansarea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Noua ordonanță ”trenuleț”. Toate măsurile din draft: TVA majorat, taxă pe bănci, majorarea Rovinietei, tăieri de beneficii

Noua ordonanță ”trenuleț”: Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc miercuri pentru a definitiva forma finală a noii ordonanțe „trenuleț”. Draftul prevede o avalanșă de măsuri fiscale: TVA crește la 21% de la 1 august, cota redusă se majorează la 11%, taxa pe „afacerile” băncilor se majorează de la 2% la 4%, valoarea Rovinietei crește și va fi impus CASS la pensiile de peste 3.000 lei. Sunt doar câteva măsuri din acest draft.
Forma finală urmează să fie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: George Simion povesteşte cum a lipit afişe pentru Nicuşor Dan. „Apoi l-au împachetat”

George Simion, liderul AUR şi fost candidat la prezidenţialele din mai 2025, când a pierdut finala cu Nicuşor Dan, i-a povestit lui Florin Danciu la podcastul „Contraste” că în 2012 i-a făcut campanie actualului preşedinte, care concura atunci la primăria capitalei. În aceeaşi perioadă, Nicuşor Dan şi George Simion organizau mitinguri împreună pentru diferite cauze civice.
„Eram în liceu, apoi în facultate şi m-am implicat în multe cauze civice pe care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro