Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Mureş: Jandarmeria şi Poliţia, acuzate că nu au sancţionat participanţii la un protest care încalcă Legea nr. 55/2020

PublicatSursă foto: Prolex

Directorul general al SC Transport Local SA Târgu Mureş, Tatar Bela, a acuzat, joi, Jandarmeria şi Poliţia că nu au aplicat nicio sancţiune după ce în jur de 30 de membri de sindicat au declanşat o grevă spontană, deşi Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, interzice acest lucru.

“Când am ajuns la sediu, mai mulţi membri de sindicat ai ProLex blocau bariera şi am cerut Poliţiei şi Jandarmeriei să intervină, fiindcă se încalcă Legea 55/2020. Nu a fost legitimată nicio persoană. Voi sesiza în scris conducerea IGPR şi a Jandarmeriei fiindcă nu este firesc să îşi apere colegii de sindicat. Au spus că ei nu intervin fiindcă este proprietate privată. Le-am explicat că nu este proprietate privată, ci este proprietatea municipiului Târgu Mureş, dar nu au intervenit. Jandarmii au stat pe pod şi au fumat. Nu este firesc să se întâmple aşa ceva. În cele din urmă le-am explicat protestatarilor că se încalcă legea şi atunci au permis colegilor care nu sunt membri ai acestui sindicat să iasă pe traseu”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul SC Transport Local SA Târgu Mureş, Tatar Bela.

Acesta a spus că poliţiştii şi jandarmii nu au luat măsuri deşi articolul 29 din Legea nr. 55/ 2020 prevede că pe perioada pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanşarea sau desfăşurarea conflictelor colective de muncă în anumite sectoare, inclusiv în unităţile care asigură transportul în comun, faţă de cei 34 de membri ai ProLex care au blocat ieşirea pe traseu a autobuzelor.

Tatar Bela a precizat că motivul protestului a fost decizia de desfacere a unui contract de muncă al unui coleg.

Viceprimarul din Târgu Mureş, Portik Vilmos, a arătat că, timp de o oră, locuitorii oraşului, care ar fi trebuit să ajungă la serviciu, nu au putut beneficia de transport în comun din cauza acestui protest.

“Dimineaţă, între orele 5 şi 6 a avut loc o grevă spontană, a durat cam 30 de minute, o parte dintre şoferii care sunt membri ai unui sindicat au decis ca astfel să-şi arate solidaritatea faţă de un coleg căruia i-a fost desfăcut contractul individual de muncă, o comisie de disciplină a luat această decizie. Va intra în instanţă şi se va pronunţa. Greva a durat 30 de minute, când directorul a ajuns la faţa locului a reuşit să îi convingă pe protestatari să le permită şoferilor care nu făceau parte din acel sindicat să iasă cu autobuze din autogară. Deci de la ora 6,00 a fost reluat transportul în comun, după program. Într-adevăr legea care reglementează starea de alertă şi situaţie epidemiologică (Legea 55/2020, n.r.) interzice orice fel de demonstraţie. Se pare că colegii de la Transport Local care au luat decizia să facă această manifestaţie nu ştiau acest lucru. (…) Este vorba despre membri ProLex, circa 25-30 de membri dintre angajaţii transportului local, care au blocat ieşirea din autogară”, a declarat Portik.

Acesta a spus că oraşul a avut de suferit în intervalul respectiv şi că el, personal, nu poate să dea dovadă de empatie faţă de astfel de manifestări.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş a precizat, pentru AGERPRES, că nu a fost aplicată nicio sancţiune faţă de manifestaţia de protest de la SC Transport Local Târgu Mureş, în timp ce Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş nu a prezentat nicio poziţie până la ora transmiterii acestei ştiri. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

30 de migranţi din Siria, Afganistan şi Irak, prinşi de poliţişti după ce au trecut Dunărea cu o ambarcaţiune

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Gîrla Mare – judeţul Mehedinţi au depistat 30 de migranţi din Siria, Afganistan şi Irak care au traversat fluviul Dunărea cu ajutorul unei ambarcaţiuni pentru a intra ilegal în România din Serbia.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, în data de 9 aprilie, în jurul orei 19,00, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Gîrla Mare a avut loc o acţiune privind prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, în localitatea Izvoare, în dreptul km fluvial 854, a fost descoperit un grup format din treizeci cetăţeni străini.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului pentru verificări, unde li s-a făcut triajul epidemiologic de către echipajul medical sosit la faţa locului.

În cadrul primelor verificări, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Siria, Afganistan şi Irak, douăzeci şi şapte de adulţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 47 de ani, şi trei minori, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani.

Cetăţenii străini au declarat că au trecut frontiera din Serbia cu o ambarcaţiune cu motor condusă de doi cetăţeni sirieni, care s-au întors pe teritoriul Serbiei şi cărora le-au plătit sume cuprinse între 1.200 şi 1.500 de euro pentru fiecare persoană. Totodată, au mai declarat că au recurs la această metodă cu intenţia de a ajunge la rude în ţări din Vestul Europei.

Poliţiştii de frontieră au extins verificările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, pentru depistarea tuturor persoanelor implicate şi pentru a stabili întreaga arie infracţională, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat decedat, găsit în albia râului Teleajen

Publicat

Trupul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit, duminică seară, în albia râului Teleajen, pe raza localităţii prahovene Pleaşa, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, persoana decedată este un bărbat în vârstă de 48 de ani, din localitatea Bucov.

“Din primele cercetări, trupul bărbatului nu prezintă urme de violenţă. În cauză se efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care persoana a decedat”, precizează sursa citată. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Pui de urs găsit pe marginea drumului, în județul Vrancea

Publicat

Un pui de urs de o lună,  a fost găsit, duminică seara, pe marginea unui drum din județul Vrancea.

„În jurul orei 19.00, un apel 112 sesiza faptul că un pui de urs a fost găsit de două persoane pe marginea părții carosabile, la intrarea în localitatea Reghiu”, anunță IPJ Vrancea.

Polițiștii sosiți la fața locului au găsit puiul de urs în vârstă de circa 1 lună și au sesizat imediat Agenția pentru Protecția Mediului.

La fața locului a fost prezent și un medic veterinar din cadrul ACDB Vrancea.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară

Publicat

O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer/BioNTech, care constă în 511.290 doze, va sosi luni în România, vaccinurile fiind livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, vaccinurile fiind transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, dozele fiind distribuite după cum urmează: Centrul Naţional de Stocare Bucureşti – 187.200 doze; Centrul Regional Braşov – 64.350 doze; Cluj – 62.010 doze; Constanţa – 50.310 doze; Craiova – 36.270 doze; Iaşi – 52.650 doze; Timişoara – 58.500 doze.

Până în prezent, România a recepţionat 3.374.729 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 2.965.888 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei. AGERPRES

Citește mai departe