EVENIMENT
FOTO: Muzeul Poliţiei de Frontieră Române, inaugurat la sediul central din Bucureşti. Ce activități au avut loc

Muzeul Poliţiei de Frontieră Române a fost inaugurat, sâmbătă, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în contextul sărbătoririi, la nivel european, a „Nopţii Muzeelor”, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa conducerii Poliţiei de Frontieră Române şi a invitaţilor speciali, personalităţi culturale precum Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii, Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României sau Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal.
Muzeul Poliţiei de Frontieră Române, inaugurat la sediul central din Bucureşti: Ce momente artistice au fost
Cu această ocazie au fost organizate momente artistice, prezentate de Ansamblul „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne, dar şi ateliere pentru copii şi surprize oferite de Opera Comică pentru Copii. Publicul a putut vedea tehnica modernă aflată în dotarea Poliţiei de Frontieră şi a putut „traversa frontiere imaginare şi pătrunde în lumi magice”, în baza unei vize aplicate pe un paşaport simbolic.
Potrivit sursei citate, primii vizitatori ai muzeului au fost poliţiştii de frontieră împreună cu familiile lor, evenimentul fiind un prilej de a transmite celor mici respectul pentru istorie şi pentru arma poliţiei de frontieră.
În context, au mai fost organizate activităţi interactive de către specialiştii OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie), care au oferit publicului posibilitatea unică de a sta de vorbă cu imigranţi din diferite state ale lumii, dispuşi să povestească despre experienţa lor.
Muzeul Poliţiei de Frontieră Române, inaugurat la sediul central din Bucureşti: Când a fost înființat
Muzeul Poliţiei de Frontieră Române s-a înfiinţat în anul 2002 şi a funcţionat într-o clădire din municipiul Giurgiu. La 20 de ani de la înfiinţare, muzeul a fost relocat la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din Bucureşti.
Muzeul găzduieşte drapele de luptă, o expoziţie de uniforme grănicereşti istorice, o expoziţie de uniforme actuale ale ţărilor europene, machete ale navelor fluviale ale Poliţiei de Frontieră, arme actuale şi din timpul celor două războaie mondiale, epoleţi, insigne, decoraţii şi publicaţii istorice.
Muzeul Poliţiei de Frontieră Române, inaugurat la sediul central din Bucureşti: Ce poate fi vizitat într-una din săli
În una dintre sălile ce pot fi vizitate de public, vizitatorii pot vedea bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Poliţiei de Frontieră moderne, sculptat în marmură de artistul Pavel Mercea. Arma „Grănicerilor” a luat fiinţă în anul 1864, când Alexandru Ioan Cuza a unificat structurile grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească, prin Decretul 893 din 24 iulie 1864, motiv pentru care pe 24 iulie se sărbătoreşte „Ziua Poliţiei de Frontieră”. Agerpres
EVENIMENT
FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.
Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.
Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia
Talentații…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro