EVENIMENT
FOTO: O cruce de patrimoniu furată din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie a fost recuperată de poliţişti
O cruce de patrimoniu care a fost furată, la sfârşitul lunii iunie, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost recuperată de poliţişti.
Potrivit unui comunicat transmis marţi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, sesizarea privind dispariţia crucii de procesiune, obiect de cult folosit ocazional şi în cadrul ceremoniilor religioase, a fost înregistrată pe 1 iulie.
„Din primele cercetări efectuate de către poliţişti s-au conturat elementele specifice săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fiind demarată o anchetă penală în vederea identificării autorului faptei şi recuperării bunului sustras. Totodată, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, în urma cercetărilor efectuate de poliţişti specializaţi în combaterea infracţiunilor împotriva patrimoniului cultural naţional din cadrul IGPR şi IPJ Sibiu, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, luni s-a reuşit identificarea persoanei bănuite, un bărbat în vârstă de 50 de ani din Cisnădie, precum şi recuperarea bunului sustras.
În cursul zilei de marţi, crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.
„Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (…). Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII-lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu. Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia”, se mai menţionează în comunicatul IPJ Sibiu. AGERPRES
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 6.184 de firme (număr în creştere cu 5,44% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2023) şi în judeţele Constanţa…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Propunere pentru o nouă conexiune Florești-Cluj. Poteca ar putea deveni o rută salvatoare la orele de vârf
Un consilier local din Florești a propus administrației locale Cluj-Napoca amenajarea unui nou drum de legătură între municipiu și comuna învecinată, în condițiile în care drumul național dintre cele două localități este cea mai circulată șosea din țară.
Consilierul local din Florești Daniel Meze, din partea formațiunii politice Ajutăm România Împreună (ARI), a propus, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 18 noiembrie, o soluție pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Ministrul Muncii, control inopinat la Casa de Pensii Alba. Când vor fi rezolvate erorile privind recalcularea pensiilor
Control inopinat la Casa de Pensii Alba, luni după-amiaza. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, au fost la sediul Casei Județene de Pensii Alba.
Ministrul Muncii spune că a cerut reprezentanților CJP Alba să se asigure că până în luna decembrie vor trimite deciziile de recalculare pensionarilor și vor face plățile corecte.
”Am venit la Alba astfel încât,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Colaborarea dintre comercianți, RetuRO și autorități locale pentru succesul Sistemului de Garanție-Returnare
Într-o inițiativă care ar putea deveni model de bune practici în România, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Buzău 2009, în parteneriat cu autoritățile locale, au lansat un program pentru implementarea punctelor de colectare a ambalajelor SGR. Această colaborare este menită să sprijine micii comercianți și să faciliteze accesul cetățenilor la punctele de returnare pentru a-și recupera garanția. Prin instalarea automatelor de colectare (RVM-uri) și un management…
Citește mai mult pe Alba24.ro