EVENIMENT
FOTO: Percheziții în județele Maramureș și Vrancea. Rețea care racola persoane cu handicap pe care le exploata ca pe sclavi, destructurată

Polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat miercuri, 10 mai 2023, 19 percheziții în județele Maramureș și Vrancea, și au dezmembrat o rețea care recruta persoane cu dizabilități, forțându-le să muncească ca sclavi și exploatându-le prin chinuri cumplite.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș, au pus în aplicare, miercuri, 19 mandate de percheziție domiciliară în județele Maramureș și Vrancea, într-o cauză de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.
Oamenii legii au reținut că mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în centre de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, din județului Vrancea, ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate, pentru a fi exploatate prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș.
„Persoanelor vătămate le-ar fi fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai mare. Persoanele vătămate nu ar fi fost plătite sau ar fi fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, ar fi fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au determinat o puternică stare de temere în rândul acestora”, arată Poliția Maramureș.
La sediul DIICOT Maramureș au fost duse 14 persoane, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
La acțiune au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și serviciilor de combatere a criminalității organizate Sălaj, Bistrița-Năsăud și Vrancea.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
1 Decembrie, Ziua Marii Uniri şi Ziua Naţională. Pro şi contra. Zilele naţionale ale României

Ziua Marii Unirii, 1 Decembre 1918, devenită între timp şi Ziua Naţională a României, a fost şi este îndelung lăudată de români şi mai ales de elitele conducătoare. Au fost însă şi voci care au privit-o şi o privesc cu rezerve, din diferite motive.
Voci împotrivă
O voce care odinioară s-a opus unirii a fost cunoscutul scriitor şi jurnalist Ioan Slavici, român din Banat. El s-a numărat printre românii ardeleni care nu voiau o unire necondiţionată….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Secretul din ceaunele în care s-a gătit mâncarea la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Varză cu cânați și prajitura gospodinelor

Varză cu cânați și o prajitură tricolor: asta au avut în meniu cei care au petrecut 1 Decembrie, Ziua Națională a României la Alba Iulia.
Mai exact, în jur de 7000 – 8000 de porții de varză cu cârnați, gătită de o armată de bucătari. De asemenea, Toma bucătarul Cetății a pregătit o prăjitură de aproximativ cinci metri. Undeva la 500 de porții de desert.
Am stat de vorbă cu șeful bucătarilor, Radu Zărnescu, care a gătit porțile de varză cu cârnați. În…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
LIVE VIDEO: 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia. Spectacolul folcloric extraordinar ”România Tradițională”, în Piața Cetății

La Alba Iulia, programul de 1 Decembrie continuă cu spectacolul folcloric extraordinar ”România Tradițională”, în Piața Cetății.
Este susținut de gazdele evenimentului artistic, Ansamblul folcloric al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, alături de ansamblurile folclorice:
- ”Drăgan Muntean” din Hunedoara
- ”Busuiocul” din Bacău
artiști din toate zonele istorice ale României:

- Nicolae Furdui Iancu
- Ionut Fulea
- Veta Biris Oficial
- Mariana Anghel
- Mariana…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Vineri, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod roșu de inundații pe mai multe râuri din județele Cluj, Bihor și Alba.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite…
Citește mai mult pe Cluj24.ro