Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Peste 120 de primari, experți, oameni de afaceri și alte persoane au discutat despre impactul fondurilor europene, la Sibiu

Publicat

Peste 120 de primari, experți în fonduri europene, reprezentanți ai mediului privat, elevi și alte persoane au participat la o dezbatere privind impactul fondurilor europene în județul Sibiu, organizată de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul  Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Aceștia au discutat despre proiectele deja finalizate sau care sunt în curs de implementare, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Au venit în fața cetățenilor și au răspuns deschis celor peste 80 de întrebări, puse în timpul întâlnirii sau transmise în mediul on-line, Daniela Cîmpean (președinte CJ Sibiu), Ioana Leca (administrator public Municipiul Sibiu), Gherasim Dăncăneț (director OJFIR Sibiu), Cristina Purcărea (reprezentant OIR POSDRU Centru), precum și echipa de experți coordonată de Simion Crețu, director general ADR Centru.

Evenimentul a avut impact la peste 10.000 de persoane și peste 5.000 de interacțiuni au fost generate de transmisiunea live a discuțiilor, preluată de către mass-media locală. Din prezentările susținute, cei interesați de impactul fondurilor nerambursabile au discutat de rezultatele proiectelor și de modul cum pot fi simplificate actualele proceduri de lucru, de noi zone de dezvoltare ale județului și municipiului, iar apoi s-a dezbătut intens pregătirea de noi cereri de finanțare pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027.

Pe lângă reprezentanții organizatorilor, participanții au interacționat cu reprezentanții administrației publice și ai instituțiilor ce gestionează fonduri europene, fie în mediul rural, fie pentru formarea și dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea s-a purtat prin intermediul platformei sli.do, în cadrul căreia au fost puse peste 80 de întrebări. Marea lor majoritate au vizat implementarea programelor de dezvoltare județeană și regională, prin fonduri REGIO sau prin cele derulate pentru zona rurală, de către CRFIR Centru. La o parte din aceste întrebări s-a răspuns direct, în plen, iar pentru o altă parte răspunsurile vor fi elaborate de instituțiile abilitate și datele vor fi comunicate în timpul cel mai scurt. Atât materialele prezentate de către organizatori și invitați, cât și întrebările și răspunsurile formulate se regăsesc atașate comunicatului, pe paginile www.adrcentru.ro și www.europedirect-adrcentru.ro.

”Am invitat la acest gen de evenimente toți cetățenii din județ care doresc să se implice în viața și dezvoltarea comunităților din care provin. Județul Sibiu este cel de-al patrulea din Regiunea Centru în care organizăm acest tip de dezbatere, în ultimele trei luni din 2019 parcurgând deja județele Brașov, Harghita și Alba. Am întâlnit la Sibiu oameni foarte interesați de felul cum trebuie să se dezvolte județul Sibiu și cum ar trebui să fie pregătite proiectele europene care pot susține municipiile, orașele și satele din județ. Am văzut, în cadrul prezentărilor susținute de partenerii noștri instituționali, cum, în perioada 2007-2016, au fost încheiate peste 400 de contracte de finanțare pentru județul Sibiu, pe toate domeniile ce au utilizat fonduri europene, fiind atrase resurse de peste un miliard euro. Este evident că necesarul de finanțare este mult mai mare, de aceea volumul proiectelor care vor fi implementate acum, în perioada 2015-2023 va fi mai mare și cetățenii vor vedea impactul fondurilor, al proiectelor și al oamenilor care concură la buna realizare a acestora. Doresc să mulțumesc în mod deosebit partenerilor noștri din Sibiu care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment – Consiliul Județean și Primăria municipiului reședință de județ”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru a cunoaște cât mai mulți cetățeni proiectele finanțate prin fonduri europene din Regiunea Centru, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru organizează această suită de dezbateri, cu scopul de a transmite informații cât mai complete și punctuale asupra amplorii sprijinului european care susține dezvoltarea fiecăruia din județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Sub forma unei caravane de informare a cetățenilor, în fiecare municipiu reședință de județ este susținut un eveniment deschis publicului, până acum având loc astfel de dezbateri în Brașov, Miercurea Ciuc, Alba Iulia și Sibiu, următoarea întâlnire cu publicul larg fiind programată în 26 februarie la sediul Consiliului Județean Mureș. Invitații prezintă cetățenilor care este nivelul resurselor financiare alocate și locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obținute și beneficiile pe termen lung al proiectelor. Bugetul activităților este asigurat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor activități vizează îmbunătățirea cunoștințelor publicului larg cu privire la activitățile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) și Fondul Social European (FSE) și este prezentă zilnic în viața cetățenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetățeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conștienți de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor.

”Am acordat sprijin ADR Centru pentru organizarea acestui tip de evenimente, pentru ne dorim ca toți oamenii să știe câtă muncă stă în spatele pregătirii acestor proiecte și ce înseamnă fiecare această inițiativă în parte. Ne dorim ca toate zonele județului nostru să se dezvolte, cu fonduri europene sau cu resurse guvernamentale, prin munca oamenilor locului. Punem mare accent pe responsabilitatea autorității publice și chiar pe determinarea de care este nevoie în gestionarea resurselor și viitorului comunităților. Varietatea proiectelor finanțate – care merg de la infrastructură la domenii sociale și educaționale, la sănătate, în special în acele locații care au un stadiu avansat de degradare – demonstrează chibzuința în accesarea fondurilor europene, care completează investițiile din bugetele locale. În urma acestei dezbateri însă, am primit de la cetățeni propuneri de noi domenii în care ei doresc să ne implicăm și care vor fi cuprinse în strategiile noastre de dezvoltare ale județului”,  a declarat, după mai mult de trei ore de dezbateri, Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe