Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Peste 120 de primari, experți, oameni de afaceri și alte persoane au discutat despre impactul fondurilor europene, la Sibiu

Publicat

Peste 120 de primari, experți în fonduri europene, reprezentanți ai mediului privat, elevi și alte persoane au participat la o dezbatere privind impactul fondurilor europene în județul Sibiu, organizată de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul  Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Aceștia au discutat despre proiectele deja finalizate sau care sunt în curs de implementare, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Au venit în fața cetățenilor și au răspuns deschis celor peste 80 de întrebări, puse în timpul întâlnirii sau transmise în mediul on-line, Daniela Cîmpean (președinte CJ Sibiu), Ioana Leca (administrator public Municipiul Sibiu), Gherasim Dăncăneț (director OJFIR Sibiu), Cristina Purcărea (reprezentant OIR POSDRU Centru), precum și echipa de experți coordonată de Simion Crețu, director general ADR Centru.

Evenimentul a avut impact la peste 10.000 de persoane și peste 5.000 de interacțiuni au fost generate de transmisiunea live a discuțiilor, preluată de către mass-media locală. Din prezentările susținute, cei interesați de impactul fondurilor nerambursabile au discutat de rezultatele proiectelor și de modul cum pot fi simplificate actualele proceduri de lucru, de noi zone de dezvoltare ale județului și municipiului, iar apoi s-a dezbătut intens pregătirea de noi cereri de finanțare pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027.

Pe lângă reprezentanții organizatorilor, participanții au interacționat cu reprezentanții administrației publice și ai instituțiilor ce gestionează fonduri europene, fie în mediul rural, fie pentru formarea și dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea s-a purtat prin intermediul platformei sli.do, în cadrul căreia au fost puse peste 80 de întrebări. Marea lor majoritate au vizat implementarea programelor de dezvoltare județeană și regională, prin fonduri REGIO sau prin cele derulate pentru zona rurală, de către CRFIR Centru. La o parte din aceste întrebări s-a răspuns direct, în plen, iar pentru o altă parte răspunsurile vor fi elaborate de instituțiile abilitate și datele vor fi comunicate în timpul cel mai scurt. Atât materialele prezentate de către organizatori și invitați, cât și întrebările și răspunsurile formulate se regăsesc atașate comunicatului, pe paginile www.adrcentru.ro și www.europedirect-adrcentru.ro.

”Am invitat la acest gen de evenimente toți cetățenii din județ care doresc să se implice în viața și dezvoltarea comunităților din care provin. Județul Sibiu este cel de-al patrulea din Regiunea Centru în care organizăm acest tip de dezbatere, în ultimele trei luni din 2019 parcurgând deja județele Brașov, Harghita și Alba. Am întâlnit la Sibiu oameni foarte interesați de felul cum trebuie să se dezvolte județul Sibiu și cum ar trebui să fie pregătite proiectele europene care pot susține municipiile, orașele și satele din județ. Am văzut, în cadrul prezentărilor susținute de partenerii noștri instituționali, cum, în perioada 2007-2016, au fost încheiate peste 400 de contracte de finanțare pentru județul Sibiu, pe toate domeniile ce au utilizat fonduri europene, fiind atrase resurse de peste un miliard euro. Este evident că necesarul de finanțare este mult mai mare, de aceea volumul proiectelor care vor fi implementate acum, în perioada 2015-2023 va fi mai mare și cetățenii vor vedea impactul fondurilor, al proiectelor și al oamenilor care concură la buna realizare a acestora. Doresc să mulțumesc în mod deosebit partenerilor noștri din Sibiu care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment – Consiliul Județean și Primăria municipiului reședință de județ”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru a cunoaște cât mai mulți cetățeni proiectele finanțate prin fonduri europene din Regiunea Centru, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru organizează această suită de dezbateri, cu scopul de a transmite informații cât mai complete și punctuale asupra amplorii sprijinului european care susține dezvoltarea fiecăruia din județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Sub forma unei caravane de informare a cetățenilor, în fiecare municipiu reședință de județ este susținut un eveniment deschis publicului, până acum având loc astfel de dezbateri în Brașov, Miercurea Ciuc, Alba Iulia și Sibiu, următoarea întâlnire cu publicul larg fiind programată în 26 februarie la sediul Consiliului Județean Mureș. Invitații prezintă cetățenilor care este nivelul resurselor financiare alocate și locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obținute și beneficiile pe termen lung al proiectelor. Bugetul activităților este asigurat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor activități vizează îmbunătățirea cunoștințelor publicului larg cu privire la activitățile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) și Fondul Social European (FSE) și este prezentă zilnic în viața cetățenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetățeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conștienți de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor.

”Am acordat sprijin ADR Centru pentru organizarea acestui tip de evenimente, pentru ne dorim ca toți oamenii să știe câtă muncă stă în spatele pregătirii acestor proiecte și ce înseamnă fiecare această inițiativă în parte. Ne dorim ca toate zonele județului nostru să se dezvolte, cu fonduri europene sau cu resurse guvernamentale, prin munca oamenilor locului. Punem mare accent pe responsabilitatea autorității publice și chiar pe determinarea de care este nevoie în gestionarea resurselor și viitorului comunităților. Varietatea proiectelor finanțate – care merg de la infrastructură la domenii sociale și educaționale, la sănătate, în special în acele locații care au un stadiu avansat de degradare – demonstrează chibzuința în accesarea fondurilor europene, care completează investițiile din bugetele locale. În urma acestei dezbateri însă, am primit de la cetățeni propuneri de noi domenii în care ei doresc să ne implicăm și care vor fi cuprinse în strategiile noastre de dezvoltare ale județului”,  a declarat, după mai mult de trei ore de dezbateri, Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

seminar bt 750x375 1.jpg

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

1721990913 whatsapp image 2023 09 18 at 12.31.28 1000x600.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru o femeie de 88 de ani

Publicat

elicopter.jpg

Publicitate

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani în aceasă seară pentru a prelua o femeie de 88 de ani, aflată în stare gravă.

Femeie a superit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin, respectiv la spitalul de specialitate din Iași.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani, iar măsurile de siguranță au fost asigurate de G.I. BOTOȘANI.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe