Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Peste 120 de primari, experți, oameni de afaceri și alte persoane au discutat despre impactul fondurilor europene, la Sibiu

Publicat

Peste 120 de primari, experți în fonduri europene, reprezentanți ai mediului privat, elevi și alte persoane au participat la o dezbatere privind impactul fondurilor europene în județul Sibiu, organizată de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul  Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Aceștia au discutat despre proiectele deja finalizate sau care sunt în curs de implementare, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Au venit în fața cetățenilor și au răspuns deschis celor peste 80 de întrebări, puse în timpul întâlnirii sau transmise în mediul on-line, Daniela Cîmpean (președinte CJ Sibiu), Ioana Leca (administrator public Municipiul Sibiu), Gherasim Dăncăneț (director OJFIR Sibiu), Cristina Purcărea (reprezentant OIR POSDRU Centru), precum și echipa de experți coordonată de Simion Crețu, director general ADR Centru.

Evenimentul a avut impact la peste 10.000 de persoane și peste 5.000 de interacțiuni au fost generate de transmisiunea live a discuțiilor, preluată de către mass-media locală. Din prezentările susținute, cei interesați de impactul fondurilor nerambursabile au discutat de rezultatele proiectelor și de modul cum pot fi simplificate actualele proceduri de lucru, de noi zone de dezvoltare ale județului și municipiului, iar apoi s-a dezbătut intens pregătirea de noi cereri de finanțare pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027.

Pe lângă reprezentanții organizatorilor, participanții au interacționat cu reprezentanții administrației publice și ai instituțiilor ce gestionează fonduri europene, fie în mediul rural, fie pentru formarea și dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea s-a purtat prin intermediul platformei sli.do, în cadrul căreia au fost puse peste 80 de întrebări. Marea lor majoritate au vizat implementarea programelor de dezvoltare județeană și regională, prin fonduri REGIO sau prin cele derulate pentru zona rurală, de către CRFIR Centru. La o parte din aceste întrebări s-a răspuns direct, în plen, iar pentru o altă parte răspunsurile vor fi elaborate de instituțiile abilitate și datele vor fi comunicate în timpul cel mai scurt. Atât materialele prezentate de către organizatori și invitați, cât și întrebările și răspunsurile formulate se regăsesc atașate comunicatului, pe paginile www.adrcentru.ro și www.europedirect-adrcentru.ro.

”Am invitat la acest gen de evenimente toți cetățenii din județ care doresc să se implice în viața și dezvoltarea comunităților din care provin. Județul Sibiu este cel de-al patrulea din Regiunea Centru în care organizăm acest tip de dezbatere, în ultimele trei luni din 2019 parcurgând deja județele Brașov, Harghita și Alba. Am întâlnit la Sibiu oameni foarte interesați de felul cum trebuie să se dezvolte județul Sibiu și cum ar trebui să fie pregătite proiectele europene care pot susține municipiile, orașele și satele din județ. Am văzut, în cadrul prezentărilor susținute de partenerii noștri instituționali, cum, în perioada 2007-2016, au fost încheiate peste 400 de contracte de finanțare pentru județul Sibiu, pe toate domeniile ce au utilizat fonduri europene, fiind atrase resurse de peste un miliard euro. Este evident că necesarul de finanțare este mult mai mare, de aceea volumul proiectelor care vor fi implementate acum, în perioada 2015-2023 va fi mai mare și cetățenii vor vedea impactul fondurilor, al proiectelor și al oamenilor care concură la buna realizare a acestora. Doresc să mulțumesc în mod deosebit partenerilor noștri din Sibiu care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment – Consiliul Județean și Primăria municipiului reședință de județ”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru a cunoaște cât mai mulți cetățeni proiectele finanțate prin fonduri europene din Regiunea Centru, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru organizează această suită de dezbateri, cu scopul de a transmite informații cât mai complete și punctuale asupra amplorii sprijinului european care susține dezvoltarea fiecăruia din județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Sub forma unei caravane de informare a cetățenilor, în fiecare municipiu reședință de județ este susținut un eveniment deschis publicului, până acum având loc astfel de dezbateri în Brașov, Miercurea Ciuc, Alba Iulia și Sibiu, următoarea întâlnire cu publicul larg fiind programată în 26 februarie la sediul Consiliului Județean Mureș. Invitații prezintă cetățenilor care este nivelul resurselor financiare alocate și locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obținute și beneficiile pe termen lung al proiectelor. Bugetul activităților este asigurat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor activități vizează îmbunătățirea cunoștințelor publicului larg cu privire la activitățile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) și Fondul Social European (FSE) și este prezentă zilnic în viața cetățenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetățeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conștienți de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor.

”Am acordat sprijin ADR Centru pentru organizarea acestui tip de evenimente, pentru ne dorim ca toți oamenii să știe câtă muncă stă în spatele pregătirii acestor proiecte și ce înseamnă fiecare această inițiativă în parte. Ne dorim ca toate zonele județului nostru să se dezvolte, cu fonduri europene sau cu resurse guvernamentale, prin munca oamenilor locului. Punem mare accent pe responsabilitatea autorității publice și chiar pe determinarea de care este nevoie în gestionarea resurselor și viitorului comunităților. Varietatea proiectelor finanțate – care merg de la infrastructură la domenii sociale și educaționale, la sănătate, în special în acele locații care au un stadiu avansat de degradare – demonstrează chibzuința în accesarea fondurilor europene, care completează investițiile din bugetele locale. În urma acestei dezbateri însă, am primit de la cetățeni propuneri de noi domenii în care ei doresc să ne implicăm și care vor fi cuprinse în strategiile noastre de dezvoltare ale județului”,  a declarat, după mai mult de trei ore de dezbateri, Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

accident la baranca: trei tinere au ajuns la spital după

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

românia are un nou președinte: nicușor dan

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri fără incidente majore în județul Botoșani. O tânără, amendată pentru fotografierea buletinului de vot

Publicat

prezidențiale 2025: fotografierea buletinului de vot – interzisă. neștiința de

Publicitate

Procesul electoral din județul Botoșani s-a desfășurat, în general, în condiții de ordine și siguranță, fără incidente majore, potrivit informațiilor transmise de Centrul Județean de Comunicare.

De la deschiderea secțiilor de votare și până în prezent, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au raportat situații deosebite care să afecteze desfășurarea alegerilor. Totuși, au fost înregistrate șase sesizări privind posibile incidente…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

alegeri prezidențiale 2025: stop vot. prezență națională de peste 64%.

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe