Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Peste 150 de artefacte de tezaur dacic sustrase din situri arheologice din Transilvania, recuperate de polițiștii din Alba

Publicat

Polițiștii din Alba au recuperat peste 150 de obiecte de patrimoniu sustrase din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei. Obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei, scrie Alba24.

Potrivit sursei citate, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de proveniență arheologică care s-au dovedit a aparține Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

 

Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme și unelte și obiecte casnice ar fi fost sustrase, în perioada 2015 – 2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) și se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os).

Acestea au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparțin Patrimoniului Cultural Național, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituție să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Național și de restaurare în vederea valorificării muzeale și științifice.

Polițiștii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au săvârșit faptele de acces cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere și furt calificat precum și a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Publicat

ambulanta smurd pompieri isu accident.jpg

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava, în jud. Cluj. Pompierii de la ISU Cluj i-au aplicat manevre de resuscitare timp de o oră însă fără succes.

„Pompierii din cadrul Gărzii Gilău au intervenit în această seară, alături de două echipaje SAJ, pentru aplicarea manevrelor de resuscitare unui bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a suferit un stop cardio respirator în timp ce se afla la volan.

Un bărbat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii

Publicat

taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi. 

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„Această modificare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Doi fundași de la CFR Cluj, convocați la echipa națională de Edward Iordănescu

Publicat

cfr edy e1710693884813.jpg

Doi fundași de la echipa de fotbal CFR Cluj, Cristi Manea și Vasile Mogoș, au fost convocați de selecționerul Edward Iordănescu la echipa națională a României pentru meciurile amicale de pregătire cu Irlanda de Nord și Columbia.

”Felicitări și multă baftă, băieți!”, a transmis conducerea clubului celor doi fundași.

Selecționata antrenată de Iordănescu va disputa, vineri, 22 martie, de la ora 21,45, pe Arena Națională din București, un meci amical…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat din Sri Lanka va ajunge în fața magistraților din Alba Iulia. Ce infracțiune a comis

Publicat

un bărbat din sri lanka va ajunge în fața magistraților

Un bărbat din Sri Lanka, venit la Alba Iulia pentru a munci, va ajunge în fața magistraților români. Acesta a fost trimis în judecată după ce a fost prins beat la volan.

S-a întâmplat în timpul unui control de rutină, în data de 11 septembrie 2023. Pentru fapta sa, pe data de 14 martie 2024, dosarul său a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Mai exact, bărbatul va ajunge în fața instanței pentru că a condus beat.

inculpatul în data de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe