Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Poluare cu petrol pe Dunăre, în zona Porțile de Fier I

Publicat

poluare dunare mehedinti

O poluare s-a produs pe Dunăre, pe o lungime de 6 kilometri, până la ecluza Hidrocentralei Porțile de Fier I, a anunțat marți seara Administrația Națională Apele Române.

Din primele date, este vorba despre irizații petroliere care se întind de la kilometrul fluvial 936, până la ecluza Hidrocentralei Porțile de Fier I.

poluare dunare 1

Reprezentanții Apelor Române spun că au fost anunțați de polițiștii de frontieră care se aflau într-o misiune în zonă.

O echipă de la Apele Române s-a deplasat imediat la fața locului și a prelevat probe de apă pentru a stabili sursa poluării.

poluare dunare 2

Totodată, reprezentanții Hidroelectrica au montat în cursul serii de marți un baraj absorbant pentru stoparea poluării.

„Echipele noastre monitorizează în continuare evoluția situației de la fața locului, în amonte și în aval de Hidrocentrala Porțile de Fier I”, anunță Apele Române.

Poluare cu petrol pe Dunăre, în zona Porțile de Fier I. Primar Drobeta Turnu Severin: Nu se oprește furnizarea apei potabile

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screiu, a declarat că îîn oraș nu se oprește furnizarea apei potabile.

poluare dunare3

”Din cauza faptului că au apărut semne de poluare pe fluviul Dunărea, pentru scurt timp s-a decis oprirea stației de captare pentru protecția echipamentelor, furnizarea apei potabile continuând normal din rezervele deținute de Secom.

În acest moment, stația de captare a fost repornită și distribuția apei potabile se desfășoară în regim normal”, a mai spus primarul Screiu.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a decis joi să trimită scrisori de punere în întârziere unui număr de 22 de state membre pentru neîndeplinirea anumitor obligaţii prevăzute în Regulamentul privind diseminarea conţinutului online cu caracter terorist, transmite într-un comunicat executivul comunitar.

Statele fiind: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda şi Suedia.

Printre obligaţiile la care se referă Comisia se numără obligaţia de a desemna autoritatea sau autorităţile însărcinate să emită ordine de eliminare a conţinutului şi de a notifica Comisiei aceste autorităţi; obligaţia de a numi un punct de contact public şi de a stabili norme şi măsuri privind sancţiunile aplicabile în caz de neîndeplinire a obligaţiilor legale.

Faptul că în continuare pe site-urile web există conţinut cu caracter terorist reprezintă un risc grav pentru cetăţeni şi pentru societate în ansamblul său. Teroriştii utilizează în mod abuziv internetul pentru a-şi difuza mesajele menite să intimideze, să radicalizeze, să recruteze şi să faciliteze săvârşirea de atacuri teroriste.

Recentele atacuri teroriste comise pe teritoriul UE, cum ar fi cel foarte recent de la Bratislava din 12 octombrie 2022, ne reamintesc fără echivoc rolul pe care conţinutul online cu caracter terorist îl joacă în planificarea şi desfăşurarea unor astfel de atacuri.

Pentru a combate această ameninţare, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri şi iniţiative voluntare şi legislative menite să contribuie la atenuarea ameninţării teroriste.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist oferă un cadru juridic care garantează faptul că furnizorii de servicii de găzduire, care pun conţinutul utilizatorilor la dispoziţia publicului, combat utilizarea abuzivă a serviciilor lor pentru diseminarea de conţinut online cu caracter terorist.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică de la 7 iunie 2022.

Furnizorii de servicii de găzduire sunt obligaţi să elimine conţinutul cu caracter terorist în termen de o oră de la primirea unui ordin de eliminare din partea autorităţii unui stat membru şi să ia măsuri atunci când platformele lor sunt expuse la conţinut cu caracter terorist.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Cui se aplică acest regulament

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică tuturor furnizorilor de servicii de găzduire care îşi oferă serviciile pe teritoriul UE, inclusiv furnizorilor de platforme de comunicare socială, de servicii de partajare de materiale video, de imagini şi de materiale audio.

Regulamentul prevede obligaţia ca furnizorii care sunt expuşi la conţinut cu caracter terorist să adopte măsuri specifice, prevede sancţiuni pentru încălcări şi include garanţii solide pentru protejarea drepturilor fundamentale, în special a libertăţii de exprimare şi de informare.

Regulamentul conţine, de asemenea, cerinţe clare privind acordarea de compensaţii utilizatorilor, precum şi privind întocmirea unor rapoarte anuale de transparenţă de către furnizorii de servicii de găzduire şi de către autorităţile naţionale competente.

Potrivit Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist, statele membre trebuie să desemneze o autoritate responsabilă, care să aibă atribuţii şi resurse adecvate, inclusiv un punct de contact.

Statele membre trebuie să se asigure că se aplică sancţiuni atunci când furnizorii de servicii de găzduire nu îşi respectă obligaţiile care le revin în temeiul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist; valoarea sancţiunilor financiare poate ajunge până la 4 % din cifra de afaceri globală a furnizorului de servicii de găzduire.

Statele membre trebuie să comunice Comisiei măsurile pe care le-au adoptat pentru a-şi îndeplini aceste obligaţii de a desemna autorităţile responsabile şi de a adopta norme în materie de sancţiuni.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Termen de două luni pentru ca statele membre să răspundă şi să remedieze deficienţele semnalate de Comisie

În absenţa unui cadru solid de punere în aplicare, obiectivul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist ar fi compromis. Scopul deciziei adoptate astăzi este de a asigura faptul că statele membre în cauză îşi adaptează normele naţionale cât mai curând posibil la legislaţia UE.

Statele membre vizate au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a remedia deficienţele semnalate de Comisie.

În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

În 2015, Comisia a lansat Forumul UE pentru internet pentru a consolida cooperarea voluntară dintre statele membre şi platformele de internet.

Forumul permite, pe de o parte, schimbul de opinii cu privire la tendinţele şi evoluţia utilizării internetului de către terorişti, iar, pe de altă parte, combaterea abuzului sexual online asupra copiilor.

Angajamentul de a combate terorismul, împreună cu criminalitatea organizată şi criminalitatea informatică, a fost confirmat în Strategia UE privind o uniune a securităţii pentru perioada 2020-2025.

Comisia Europeană solicită României şi altor 21 de state membre să se conformeze Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE, adoptat în 2021

Agenda privind combaterea terorismului, prezentată în decembrie 2020, a pus, la rândul său, accentul pe prevenirea radicalizării online şi offline, inclusiv prin prezentarea unei propuneri de regulament privind conţinutul online cu caracter terorist.

Acest lucru a dus la adoptarea Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE la 29 aprilie 2021.

Pentru a detecta, a investiga şi a combate conţinutul cu caracter terorist pe internet, inclusiv pe platformele de comunicare socială, Unitatea UE de semnalare a conţinutului online (EU IRU) dezvoltă o platformă a UE privind conţinutul ilegal online (PERCI), un sistem unic care conectează toate statele membre cu scopul de a facilita introducerea de semnalări şi emiterea de ordine de eliminare a conţinutului.

Toate statele membre au convenit să utilizeze acest sistem pentru a facilita punerea în aplicare a Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. PERCI va permite coordonarea şi schimbul de informaţii în timp real, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, şi va facilita transmiterea de rapoarte de transparenţă cu privire la activităţile care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un danez a trecut prin bariera Porțile de Fier 2 fără să oprească. Ce a urmat

Publicat

barbat 1 frontiera masina portile de fier

Un cetățean danez în vârstă de 44 de ani a trecut cu mașina, joi, 26 ianuarie 2023, prin bariera Porțile de Fier 2, din județul Mehedinți, fără să oprească. Bărbatul a fost încătușat de polițiști care au făcut filtre pe drum între Porțile de Fier II și DN 56A.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți au fost informat de polițiștii de frontieră că un autoturism a trecut prin bariera Porțile de Fier 2, fără să oprească.

„Polițiștii din cadrul IPJ Mehedinți au efectuat filtre pe căile de comunicații dinspre Porțile de Fier II,iar pe DN 56 A, în localitatea Hinova, zona peco, au observat un vehicul ce se deplasa cu viteză, iar la aproximativ 150 de metri de intersecția cu DN6, vehiculul a fost blocat în trafic.

barbat frontiera masina portile de fier

 

Ulterior, polițiștii au procedat la spargerea geamului portierei stânga față, deschizând portiera, după care au extras conducătorul auto din vehicul și l-au încătușat”, transmit reprezentanții Poliției.

Bărbatul a fost legitimat și s-a stabilit că este cetățean danez, în vârstă de 44 de ani. După controlul corporal, bărbatul a fost predat polițiștilor de frontieră.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Cumplit accident pe un drum din județul Tulcea. Trei victime, dintre care două decedate

Publicat

acc mortal tulcea 2

Un grav accident rutier a avut loc, joi după-amiază pe o șosea din județul Tulcea. Două persoane și-au pierdut viața, iar o altă persoană a ajuns la spital.

Potrivit ISU Tulcea, joi, în jurul orei 16:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Delta” al județului Tulcea a fost solicitat să intervină în cazul producerii unui accident rutier, pe Drumul European E87, între localitățile Două Cantoane și Babadag, în care a fost implicat un autoturism în care se aflau trei persoane.

UPDATE ora 18.05: Cumplit accident pe Drumul european E87. Precizările polițiștilor

Joi, 26 ianuarie, în jurul orei 15:54, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Babadag au fost sesizați prin apel S.N.U.A.U 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe DN22/E87, soldat cu victime omenești.

Din nefericire, accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane și rănirea unei persoane, toate din autoturism.

În acest moment, se efectuează cercetarea la fața locului, urmând a se stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs evenimentul.

acc mortal tulcea 1

Din păcate, la sosirea echipajelor operative, două dintre victime (o persoană de sex masculin și o persoană de sex feminin) prezentau leziuni incompatibile cu viața.

A treia victimă ( sex masculin), a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean care i-a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior fiind transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Conform sursei citate, victimele decedate sunt persoane minore, fiind vorba despre un băiat și o fată.

acc tulcea mortal 4

De asemenea, la fața locului, s-au luat măsurile necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu.

Pentru salvarea victimelor, la fața locului a fost direcționat de urgență un echipaj de salvatori din cadrul Stației de Pompieri Babadag cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și 4 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a decis deschiderea Punctului de trecere a frontierei Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina

Publicat

carbunaru captura video fb
sursa foto: captură video Facebook / Guvernul României

Guvernul a decis în şedinţa desfășurată joi, 26 ianuarie 2023, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Acest act normativ prevede deschiderea unui Punct de trecere a frontierei care era închis de 13 ani aproape, neîndeplinind în toată această perioadă cerinţele necesare pentru un punct de trecere a frontierei externe.

Acest Punct se va deschide pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier, inclusiv autobuze, inclusiv cu marfă, cu program de funcţionare permanent. (…)

Operaţionalizarea acestui Punct de trecere a frontierei de stat se va realiza gradual, într-o primă etapă urmând să fie deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură şi a cisternelor cu combustibil şi, apoi, în funcţie de condiţiile de infrastructură, şi pentru alte tipuri de vehicule şi de mărfuri.

Posturile necesare efectuării controlului pentru frontiera de stat, respectiv controlul mărfurilor, vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat pentru Poliţia de Frontieră, Autoritatea Vamală Română şi pentru CNAIR „, a declarat Dan Cărbunaru, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că decizia face parte din măsurile pe care Guvernul de la Bucureşti le-a pregătit şi le-a implementat pentru a veni în sprijinul Ucrainei.

„România este unul dintre statele care acţionează extrem de activ pentru a sprijini atât Ucraina, cât şi pe cetăţenii acestei ţări care sunt afectaţi de agresiunea militară rusă”, a completat Dan Cărbunaru. Agerpres

Citește mai departe