EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Prăpăd în județul Arad, din cauza incendiilor de vegetație. În câteva ore, peste 26 de hectare au fost mistuite de flăcări
Prăpăd în județul Arad, din cauza incendiilor de vegetație uscată. Marți, 5 iulie, peste 26 de hectare de vegetație uscată și culturi agricole au ars, în doar câteva ore, în județul Arad.
Potrivit ISU Arad, pompierii militari au intervenit, pe parcursul zilei de marți, în mai multe localități pentru lichidarea incendiilor pornite de la arderea vegetației.
O parte din incendii au fost lichidate, după cum urmează:
Curtici
Incendiul lanului de grâu din localitatea Curtici a fost lichidat. Au ars aproximativ 0.2 hectare de grâu și miriște dar și un utilaj agricol în proporție de 60%.
Cauza probabilă de producere a incendiului: efectul termic al utilajului.
Sinea Mare
Incendiul baloților de paie din localitatea Sintea Mare a fost localizat, limitând astfel posibilitatea propagării. Se acționează pentru stingere.
Sânpaul
Incendiul de vegetație uscată din localitatea Sânpaul a fost lichidat în limitele găsite.
Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.â
Micălaca
Incendiul de vegetație uscată din Micălaca-Zona 700, a fost lichidat.
Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.
Nădlac
De asemenea în cursul acestei după amiezi, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la un alt incendiu de vegetație uscată, produs in orașul Nadlac, unde au ars aproximativ 20 ha de vegetație uscată.Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind: “flacără, brichetă”.
Reguli în cazul igienizării terenurilor
Pompierii reamintesc faptul că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul.
Se impun respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:
– desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;
– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
– izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.
Având în vedere că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități.
Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată, etc.
Recomandările pompierilor
Pentru prevenirea producerii unor astfel de incendii, pompierii recomandă următoarele măsuri:
– izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu lăţimea de min. 20 m;
– parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
– direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
– strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
– este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬 fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
– în perioada de recoltare a cerealelor, aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆;
– lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.
EVENIMENT
Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate
A doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică a fost organizat de Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice. Forumul a reunit peste 300 de participanți și s-a desfășurat timp e două zile la Cluj, unde s-au reunit cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.
Dezbaterile Forumului au scos în evidență provocările din domeniu și faptul că securitatea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum să eviți gripa și răceala. Olimpia Roșca, medic de familie din Alba Iulia: sfaturi pentru sezonul rece. VIDEO
Cum să eviți gripa. Olimpia Roșca, medic de familie din Alba Iulia, a transmis cititorilor Alba24 o serie sfaturi pentru sezonul răcelilor și al gripelor.
”Este perioada din an cea mai încărcată din punct de vedere al infecțiilor respiratorii, cu foarte multe feluri de gripă, de tip A sau B (…) deci tot felul de viroze ale căilor respiratorii care afectează starea de sănătate a pacienților și care implică consum…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dotări, modernizări și construcții noi pentru șapte centre sociale din Alba. Investiții de peste 77 de milioane de lei
Șapte centre sociale din Alba, printre care cămine de vârstnici, centre pentru persoanele cu dizabilități și copiii fără părinți vor modernizate, sau chiar vor avea construcții noi.
Prefectura Județului Alba a transmis că investițiile vor fi făcute cu ajutorul unui buget de 77.344.955 lei. Este vorba despre bani de la bugetul de stat, bani de la ministerul Muncii. Contractele au fost semnate la sediul AJPIS…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
20 de școli și grădinițe din Cluj primesc bani pentru prevenirea violenței și bullying-ului. Ce activități vor face
20 de școli și grădinițe din județul Cluj au câștigat finanțare din partea Ministerulul Educației pentru a pune în practică proiecte de prevenire a violenței, infracțiunilor și bullying-ului.
Este vorba de 95.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru concursuri tematice, teatru forum sau campanii, dar și pentru formarea cadrelor didactice.
20 de școli și grădinițe din Cluj primesc bani pentru prevenirea violenței și bullying-ului. Ce activități vor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro