EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Prăpăd în județul Arad, din cauza incendiilor de vegetație. În câteva ore, peste 26 de hectare au fost mistuite de flăcări
Prăpăd în județul Arad, din cauza incendiilor de vegetație uscată. Marți, 5 iulie, peste 26 de hectare de vegetație uscată și culturi agricole au ars, în doar câteva ore, în județul Arad.
Potrivit ISU Arad, pompierii militari au intervenit, pe parcursul zilei de marți, în mai multe localități pentru lichidarea incendiilor pornite de la arderea vegetației.
O parte din incendii au fost lichidate, după cum urmează:
Curtici
Incendiul lanului de grâu din localitatea Curtici a fost lichidat. Au ars aproximativ 0.2 hectare de grâu și miriște dar și un utilaj agricol în proporție de 60%.
Cauza probabilă de producere a incendiului: efectul termic al utilajului.

Sinea Mare
Incendiul baloților de paie din localitatea Sintea Mare a fost localizat, limitând astfel posibilitatea propagării. Se acționează pentru stingere.
Sânpaul
Incendiul de vegetație uscată din localitatea Sânpaul a fost lichidat în limitele găsite.
Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.â
Micălaca
Incendiul de vegetație uscată din Micălaca-Zona 700, a fost lichidat.
Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.
Nădlac
De asemenea în cursul acestei după amiezi, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la un alt incendiu de vegetație uscată, produs in orașul Nadlac, unde au ars aproximativ 20 ha de vegetație uscată.Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind: “flacără, brichetă”.
Reguli în cazul igienizării terenurilor
Pompierii reamintesc faptul că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul.

Se impun respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:
– desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;

– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
– izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.
Având în vedere că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități.
Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată, etc.
Recomandările pompierilor
Pentru prevenirea producerii unor astfel de incendii, pompierii recomandă următoarele măsuri:
– izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu lăţimea de min. 20 m;
– parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
– direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
– strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
– este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬 fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
– în perioada de recoltare a cerealelor, aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆;
– lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.
EVENIMENT
Elevii vor putea obține calificări rapide și acces direct spre piața muncii. Daniel David: Transformăm învățământul tehnologic
Ministrul Educației și Cercetării, clujeanul Daniel David, a aprobat ordinele prin care învățământul profesional și tehnologic va fi reorganizat la nivel național începând cu anul școlar 2026-2027.
Ministerul introduce un model complet nou de formare, înlocuind vechiul sistem al „școlilor profesionale” cu o filieră tehnologică modernizată și conectată la economia reală și la nevoile pieței…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Un incendiu a izbucnit, miercuri, 19 noiembrie, în jurul orei 10.40, pe raza localității Vinerea.
Din primele informații primite prin 112 de către pompierii militari, acoperișul unei locuințe de pe strada Râului ar fi fost cuprins de flăcări.
La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, alături de un echipaj de prim ajutor al SVSU Cugir.
Misiunea pompierilor este în dinamică. Știre în curs de actualizare.
O persoană…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Copiile de acte vor putea fi declarate conforme cu originalul prin semnătură electronică. Lege adoptată de Parlament
Proiectul de lege care prevede conformarea documentelor cu originalul prin aplicarea semnăturii electronice a fost adoptat de Camera Deputaților miercuri, 19 noiembrie.
Proiectul de lege pentru modificarea art.150 alin.(2) din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă a fost adoptat de Camera Deputaților cu 253 de voturi pentru, 20 contra și 2 abțineri.
Conformarea cu originalul a actelor prezentate în copie se va putea face și prin semnătură electronică, fără ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Prof. dr. Marcel Tanțău: Există o creștere a cancerelor gastrice. În toată lumea se mănâncă prost, nu doar la noi
Prof. univ. dr. Marcel Tanțău, medic primar gastroenterolog și șef al Secției IV Gastroenterologie la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, spune că, în ultimii 20-30 de ani, asistăm la o recrudescență a cancerelor, și nu doar a celor gastrice, iar boala apare la pacienți tot mai tineri.
Medicul clujean susține că oamenii au schimbat mult obiceiurile alimentare în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro


