EVENIMENT
FOTO: Prima prelevare de cord din istoria medicală a Spitalului Militar „Carol Davila”
Prima prelevare de cord din istoria medicală a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc vineri. Donatorul a fost o tânără de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală.
Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în ATI, o tânără în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală.
În urma discuțiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, s-a obţinut acceptul pentru donarea de organe.
„Clamparea aortei s-a realizat la ora 7.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, conduse de d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de d-nul dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun”, arată Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.
Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de Colonel medic Conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI.
Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI.
După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere.
Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate protocoale de colaborare.
„Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila mulţumeşte, şi pe această cale, tuturor familiilor care, deşi s-au aflat în momente extrem de dificile, au acceptat să treacă peste greaua suferință și să dea o şansă la viaţă semenilor aflaţi în moment de cumpănă, oameni pe care nu îi vor cunoaște niciodată”, mai arată spitalul.
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a obţinut în februarie 2014 acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.
Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în data de 8 decembrie 2015. MEDIAFAX
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro