Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Primul pod de fontă din România se va închide pentru reparații. Cât vor dura lucrările la Podul Minciunilor din Sibiu

Publicat

municipiul sibiu (2)

Primul pod de fontă din România, Podul Minciunilor, una dintre principalele atracţii turistice din municipiul Sibiu, se va închide pentru reparaţii, timp de două săptămâni, începând de luni, 29 august, a anunţat Primăria, printr-un comunicat de presă.

„Luni, 29 august încep intervenţiile în regim de urgenţă pentru reparaţii la Podul Minciunilor, un obiectiv turistic şi istoric emblematic al Sibiului. Timp de două săptămâni podul va fi închis circulaţiei pietonale, perioadă în care se va înlocui stratul de asfalt de la suprafaţă, placa de beton se va repara şi se va reface hidroizolaţia.

Lucrările presupun şi intervenţii sub pod, însă acestea nu vor afecta circulaţia auto. Este prevăzută repararea elementelor de reazăm ale structurii, se va curăţa materialul degradat şi se va aplica un mortar special, pentru închiderea fisurilor.

municipiul sibiu4

Întreaga lucrare se va finaliza în maximum 45 de zile”, se arată în comunicatul Primăriei sibiene.

Podul Minciunilor se află în Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului.

„Reconstruit la 1859 de firma Friedrich Hütte în locul unui alt pod din lemn, Podul Minciunilor este primul pod de fontă din România. Pentru că a fost şi primul care nu a fost construit pe piloni, i s-a spus ‘podul culcat’.

municipiul sibiu (2)

FOTO: Primul pod de fontă din România se va închide pentru reparații: Cum a ajuns să poarte această denumire

În limba germană cuvântul ‘culcat” (lugenmarchen) era omonimul cuvântului ‘minciună” şi a început să fie numit de către localnici ‘podul minciunilor” de unde au apărut legendele care-i justifică denumirea. Dintre numeroasele legende legate de acest pod, cea mai populară rămâne legenda potrivit căreia dacă cineva spune o minciună cât timp se afla pe pod, acesta se va prăbuşi.

Loc preferat de tinerele cupluri pentru promenadă, podul se remarcă prin piesele de rezistenţă decorate cu rozete şi cu câte un brâu de elemente înscrise în cercuri descrescătoare ornate cu motive vegetale şi geometrice neogotice. Acestea poartă pe latura sudică stema Sibiului, iar pe latura nordică inscripţiile „1859”, respectiv „Friedrich Hütte”.

Cele patru piedestale de la capătul podului, mai robuste, realizate din piatră, susţin corpuri de iluminat din fontă turnată. Balustrada metalică a podului constă din opt panouri cu cercuri cu decor radial, goticizant”, informează Primăria Sibiu, turiştii care doresc să viziteze Podul Minciunilor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat din Sebeș, trimis în judecată după ce a spart geamurile unui BMW și și-a agresat fosta soție

Publicat

bărbat din sebeș, trimis în judecată după ce a spart

Un bărbat din Sebeș a fost trimis în judecată pentru distrugere și violență în familie. Dosarul a primit ”undă verde” din partea magistraților din oraș, în data de 16 aprilie 2024. 

Faptele pentru care acesta va fi judecat sunt vechi, din 2019. însă dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în urmă cu câteva zile. 

Potrivit magistraților, victima era pe atunci fosta soție cu care se afla în prag de divorț.

Una dintre fapte s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ce factori influențează sănătatea mintală a tinerilor în România – noul raport al Being Initiative lansat de la Cluj

Publicat

be 1.jpeg

Raportul Being, ce surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public. Cercetarea a identificat problemele de sănătate mintală a tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 ani și factorii care influențează sănătatea mintală a acestora.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL: Pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători. Când vor fi virați banii. HG în ședința de joi

Publicat

oficial: pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători.

OFICIAL: Pensiile pe luna mai, plătite în avans. Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, vor ajunge la pensionari înainte de sărbători. 

Guvernul va aproba proiectul de Hotărâre în acest sens, care a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Proiectul propune devansarea plăţilor cu pensii şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de peste 9,331 miliarde de lei.

Astfel, urmează să fie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsură în Parlamentul UE

Publicat

apia începe plata pentru motorina utilizată în agricultură în al

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsura, aprobată de parlamentarii europeni, mai trebuie să treacă de Comisie, însă aceasta va fi o formatitate pentru că există un consens pe ea. 

Parlamentarii europeni au aprobat o revizuire a politicii agricole comune (PAC) pentru a uşura sarcina administrativă pentru fermierii din UE.

La vot au fost 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” şi 33 abţineri.

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe