EVENIMENT
FOTO: Progres accelerat pe Lotul 1 al Autostrăzii Moldovei A7: Constructorul Retter avansează cu montajul grinzilor și lucrările la poduri

Lucrările pe lotul 1 al autostrăzii Moldovei A7 se desfășoară în același ritm alert și susținut cu care constructorul deja ne-a obișnuit. Deși pe întreg șantierul activitatea este intensă, la două din cele 15 pasaje se remarcă o „aglomerare” de resurse.
Este vorba de structurile 03_km 0+000 și 11_km 10+985, unde în perioada 14 – 26 iunie este planificată montarea a 129 de grinzi. Sâmbătă, spre exemplu, au fost montate 15 grinzi, constructorul aproape atingându-și recordul de 18 grinzi montate într-o singură zi.
Grinzile montate sâmbătă au 39 de metri lungime și cântăresc 74 de tone fiecare. Montajul a durat aproximativ 10 ore.
În paralel s-au pregătit grinzile care urmează să fie montate azi, aplicându-se ultimul strat de vopsea anticorozivă.
Potrivit graficului de lucrări pentru săptămâna 17 – 23 iunie 2024, constructorul sibian RETTER își propune să monteze încă 74 de grinzi.
Azi, lucrările la podurile de pe șantierul primului lot al Autostrăzii Moldovei A7 au depășit stadiul fizic de 75%, ceea ce reprezintă un progres semnificativ în cadrul proiectului.
Acest lucru este posibil și datorită coordonării eficiente a timpului și muncii în echipă, cât și a bunei colaborări cu partenerii, cum ar fi SSF, pentru partea de proiectare și Maurer SE, care prin reprogramarea și suplimentarea resurselor în producție reușește să livreze echipamentele antiseismice în graficul accelerat.
Toate acestea au o pondere semnificativă în atingerea obiectivului de a da în circulație lotul 1 al Autostrăzii Moldovei în luna octombrie 2024.
Reamintim că Lotul 1 Dumbrava-Mizil km 0+000 – km 21+000 are o lungime de 21 km și include construcția a 15 poduri din care se evidențiază două structuri de o complexitate tehnică ridicată, un pasaj superior în lungime de 550 m peste DJ101F și CF804, respectiv un pod peste Autostrada A3 cu o lungime de 370 m.
Durata de execuție a contractului de 20 de luni este completată de perioada de garanție a lucrărilor de 10 ani.
Autostrada „Moldovei”- A7 este cel mai avansat dintre marile proiecte de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei si are aproape 440 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina.

Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.
Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Europarlamentarul Vasile Dîncu (PSD): „Putem avea o Europă autonomă în domeniul apărării? Câteva cifre și câteva provocări”

Europarlamentarul Vasile Dîncu (PSD) a analizat cifrele și provocările unei armate europene unificate, subliniind că, deși resursele militare ale Europei sunt semnificative, fragmentarea acestora între statele membre face dificilă o coordonare eficientă.
Europarlamentarul PSD Vasile Dîncu abordat, într-o discuție pentru PS News, posibilitatea ca Europa să devină autonomă în domeniul apărării.
„Europa nu este chiar într-o situație disperată din perspectiva…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.
Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Locurile din lume unde oamenii trăiesc cel mai mult: Secretul longevității din „Zonele Albastre”. Surpriza din România

Într-o eră a tehnologiei, vitezei și stresului cronic, există câteva locuri pe glob unde timpul pare să curgă altfel. Aici, oamenii trăiesc mult – foarte mult – adesea peste 90 sau chiar 100 de ani. Nu doar în viață, ci activi, lucizi și independenți.
Aceste zone au fost denumite de cercetători „Zone Albastre” și oferă o perspectivă fascinantă asupra secretelor longevității. Organizația Mondială a Sănătății a identificat mai multe zone de pe glob în care…
Citește mai mult pe Alba24.ro