Connect with us

EVENIMENT

FOTO Proiecte SF pentru centrul municipiului Alba Iulia: „Zgârie nori” în forma numărului „100” și parcări subterane

Publicat

Alba Iulia ar putea să aibă în viitor un adevărat „Downtown”, cu „zgârie-nori” de 16 etaje, parcări subterane și supraterane, străzi mai largi și noi sensuri unice de circulație auto.

O parte din proiectele SF la care „visează” reprezentanții administrației locale au fost prezentate marți, în cadrul ședinței de Consiliu Local, în care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona Urbană de Interes Major cuprinsă între podul peste calea ferată (Partoș) și Liceul „Alexandru Domșa”, cu condiţiile de dezvoltare ale acestuia. 

Vezi și VIDEO: Şedinţă la Consiliul Local Alba Iulia. Festival de România, patinoar, pregătiri pentru Sărbătorile de iarnă

Potrivit reprezentanților administrației locale, ideea de bază a proiectului a fost creșterea pe înălțime, pentru ca cei care ajung în municipiu „să nu mai aibă senzația că intră într-un sat”.

planuri construcții

În partea de Nord, pe strada Tudor Vladimirescu, între Liceul „Alexandru Domșa” și intersecția cu Bulevardul Republicii, se urmărește lărgirea zonei, respectiv crearea unei trame stradale cu mai multe benzi de circulație. De asemenea, nu se vor mai permite construcția locuințelor individuale. Ca excepție, locuințele existente se vor putea mansarda.

În zona centrală, printre intervențiile majore au fost enumerate extinderea magazinului Unirea și etajarea acestuia. De asemenea, în parcarea existentă în spatele magazinului se propune realizarea unei parcări supraterane și subterane dacă este posibil.

Reamintim faptul că din mai 2018, proprietarul imobilului Magazin Unirea a anunţat Primăria despre intenţia de a extinde clădirea pe verticală cu două nivele şi extinderea pe orizontală pentru realizarea unei scări rulante pentru acces la etaje superioare.

Citeşte şi S-a vândut simbolul comerțului comunist din Alba Iulia. Magazinul Universal UNIREA, cumpărat de firma Mercur

De asemenea, se propune menţinerea construcţiei P+12 adiacentă Magazinului “Unirea”, reglementată prin PUZ aprobat şi suplimentarea/reorganizarea locurilor de parcare, respectiv a construcţiei supraetajate – parcare, reglementată prin PUZ aprobat, potrivit documentaţiei prezentate la aprobare.

Tot în zona centrală a municipiului, lângă Directia Impozite si Taxe Locale Alba Iulia (blocul 280) se propun trei clădiri cu regim de înălțime P+16.

Potrivit reprezentanților Primăriei, văzute de sus, cele trei clădiri vor avea forma numărului „100”.

De asemenea, se propune un parcaj subteran, pe toată zona Piața Iuliu Maniu, sub parc, până în Piața Consiliul Europei, cu un sens giratoriu subteran care să le unească pe toate. De asemenea, în Piața Consilul Europei se propune o clădire cu funcțiuni mixte, printre care și parcaje supraterane și subterane.

planuri construcții

Practic este vorba despre trei parcări subterane, legate între ele printr-un sens giratoriu. Șoferii vor putea intra în subteran din Piața Iuliu Maniu, din strada Ardealului și din Piața Consiliul Europei.

planuri construcții

Reprezentanții primăriei recunosc că „sunt probleme”, fiind o chestiune „de viitor”.

În ceea ce privește zona protejată, care se întinde de la Prefectura Alba până la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, se propune, printre altele, iluminarea clădirilor care au valoare istorică. De asemenea, se dorește realizarea unui sens unic de ieșire din municipiu – pe Bulevardul Ferdinand I, între Prefectură și Gară. 

planuri construcții

Nu în ultimul rând, din zona Gară până la pasarela peste calea ferată se propune un regim al clădirilor mărit.

„Mă bucur foarte mult că există o viziune pentru această zonă. Dacă îndrăznim, visăm și noi probabil în câțiva ani de zile la un <Downtown>, un centru cu clădiri înalte. Practic, această zonă noi toți știam că va trebui într-un fel sau altul rezolvată, vorbesc de zona din fosta piață improvizată și va trebui să facem ceva care să arate foarte bine. Toți ne dorim ca acest <punc zero> al orașului să arate altcumva. Mă bucur că s-au amintit acele parcări subterane atât de dorite și atât de necesare, și chiar de reutilarea străzilor și regândirea sensurilor unice respectiv fluidizarea traficului. Cred că putem să facem pași în acest sens, mai ales că în 2019 sperăm să avem și acel tronson de autostradă de la Sebeș la Pârâul Iovului”, a spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

PUZ va avea două etape de implementare, în vederea corelării cu proiectul de modernizare străzi. Alte condiţii sunt: studierea unui regim de înălţime maxim P+3 pentru zona dintre centru (Magazinul “Unirea”) şi gară, restudierea volumelor P+16 propuse, prezentarea avizului CJ şi restudierea construcţiei din piaţa Consiliul Europei.

Documentaţia a fost întocmită în scopul asigurării unei dezvoltări urbane şi integrate a municipiului Alba Iulia în zona delimitată de podul peste calea ferată (Partoş) şi Colegiul Tehnic “Al. Domşa”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

curtea de apel e1641468442626.jpg

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENT

Publicat

lista școlilor și liceelor din alba care primesc bani pentru

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENTUL poate fi consultat mai jos. 

Ministerul Educației a publicat lista intermediară care conține punctajele proiectelor depuse pentru renovarea sau construirea de “școli verzi” cu bani din PNRR, componenta C15, Educație.

Proiectele care au obținut peste 70 de puncte obțin contractarea. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită. Ce prevede noul ordin al șefului CNAS

Publicat

valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită.

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul naţional de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită, printr-un ordin al preşedintelui CNAS, informează un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Astfel, conform ordinului, adeverinţa înlocuitoare a cardului va fi valabilă până la emiterea cardului duplicat.

„Până acum, durata valabilităţii adeverinţei era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe