EVENIMENT
FOTO Proiecte SF pentru centrul municipiului Alba Iulia: „Zgârie nori” în forma numărului „100” și parcări subterane
Alba Iulia ar putea să aibă în viitor un adevărat „Downtown”, cu „zgârie-nori” de 16 etaje, parcări subterane și supraterane, străzi mai largi și noi sensuri unice de circulație auto.
O parte din proiectele SF la care „visează” reprezentanții administrației locale au fost prezentate marți, în cadrul ședinței de Consiliu Local, în care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona Urbană de Interes Major cuprinsă între podul peste calea ferată (Partoș) și Liceul „Alexandru Domșa”, cu condiţiile de dezvoltare ale acestuia.
Vezi și VIDEO: Şedinţă la Consiliul Local Alba Iulia. Festival de România, patinoar, pregătiri pentru Sărbătorile de iarnă
Potrivit reprezentanților administrației locale, ideea de bază a proiectului a fost creșterea pe înălțime, pentru ca cei care ajung în municipiu „să nu mai aibă senzația că intră într-un sat”.
În partea de Nord, pe strada Tudor Vladimirescu, între Liceul „Alexandru Domșa” și intersecția cu Bulevardul Republicii, se urmărește lărgirea zonei, respectiv crearea unei trame stradale cu mai multe benzi de circulație. De asemenea, nu se vor mai permite construcția locuințelor individuale. Ca excepție, locuințele existente se vor putea mansarda.
În zona centrală, printre intervențiile majore au fost enumerate extinderea magazinului Unirea și etajarea acestuia. De asemenea, în parcarea existentă în spatele magazinului se propune realizarea unei parcări supraterane și subterane dacă este posibil.
Reamintim faptul că din mai 2018, proprietarul imobilului Magazin Unirea a anunţat Primăria despre intenţia de a extinde clădirea pe verticală cu două nivele şi extinderea pe orizontală pentru realizarea unei scări rulante pentru acces la etaje superioare.
Citeşte şi S-a vândut simbolul comerțului comunist din Alba Iulia. Magazinul Universal UNIREA, cumpărat de firma Mercur
De asemenea, se propune menţinerea construcţiei P+12 adiacentă Magazinului “Unirea”, reglementată prin PUZ aprobat şi suplimentarea/reorganizarea locurilor de parcare, respectiv a construcţiei supraetajate – parcare, reglementată prin PUZ aprobat, potrivit documentaţiei prezentate la aprobare.
Tot în zona centrală a municipiului, lângă Directia Impozite si Taxe Locale Alba Iulia (blocul 280) se propun trei clădiri cu regim de înălțime P+16.
Potrivit reprezentanților Primăriei, văzute de sus, cele trei clădiri vor avea forma numărului „100”.
De asemenea, se propune un parcaj subteran, pe toată zona Piața Iuliu Maniu, sub parc, până în Piața Consiliul Europei, cu un sens giratoriu subteran care să le unească pe toate. De asemenea, în Piața Consilul Europei se propune o clădire cu funcțiuni mixte, printre care și parcaje supraterane și subterane.
Practic este vorba despre trei parcări subterane, legate între ele printr-un sens giratoriu. Șoferii vor putea intra în subteran din Piața Iuliu Maniu, din strada Ardealului și din Piața Consiliul Europei.
Reprezentanții primăriei recunosc că „sunt probleme”, fiind o chestiune „de viitor”.
În ceea ce privește zona protejată, care se întinde de la Prefectura Alba până la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, se propune, printre altele, iluminarea clădirilor care au valoare istorică. De asemenea, se dorește realizarea unui sens unic de ieșire din municipiu – pe Bulevardul Ferdinand I, între Prefectură și Gară.
Nu în ultimul rând, din zona Gară până la pasarela peste calea ferată se propune un regim al clădirilor mărit.
„Mă bucur foarte mult că există o viziune pentru această zonă. Dacă îndrăznim, visăm și noi probabil în câțiva ani de zile la un <Downtown>, un centru cu clădiri înalte. Practic, această zonă noi toți știam că va trebui într-un fel sau altul rezolvată, vorbesc de zona din fosta piață improvizată și va trebui să facem ceva care să arate foarte bine. Toți ne dorim ca acest <punc zero> al orașului să arate altcumva. Mă bucur că s-au amintit acele parcări subterane atât de dorite și atât de necesare, și chiar de reutilarea străzilor și regândirea sensurilor unice respectiv fluidizarea traficului. Cred că putem să facem pași în acest sens, mai ales că în 2019 sperăm să avem și acel tronson de autostradă de la Sebeș la Pârâul Iovului”, a spus viceprimarul Gabriel Pleșa.
PUZ va avea două etape de implementare, în vederea corelării cu proiectul de modernizare străzi. Alte condiţii sunt: studierea unui regim de înălţime maxim P+3 pentru zona dintre centru (Magazinul “Unirea”) şi gară, restudierea volumelor P+16 propuse, prezentarea avizului CJ şi restudierea construcţiei din piaţa Consiliul Europei.
Documentaţia a fost întocmită în scopul asigurării unei dezvoltări urbane şi integrate a municipiului Alba Iulia în zona delimitată de podul peste calea ferată (Partoş) şi Colegiul Tehnic “Al. Domşa”.
EVENIMENT
Liceeni din România se pot preînscrie pentru a studia un an școlar în SUA cu bursă completă, în cadrul programului FLEX 2026-2027

Liceeni din România se pot preînscrie pentru bursele Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2026-2027. Ambasada Statelor Unite în România, Ministerul Educației și Cercetării din România și American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) invită liceenii cu cetățenie română să se preînscrie la Programul FLEX 2026-2027.
Deși aplicațiile online se vor deschide în august 2025, elevii interesați pot completa încă de pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Simularea exemenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marți: Două tablouri pereche semnate de pictorul ardelean Mișu Popp în 1878, exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia

La Muzeului Național al Unirii Alba Iulia va avea loc marți, 1 aprilie, de la ora 11:00, prezentarea Exponatului lunii aprilie 2025. Cu această ocazie vor fi expuse două piese valoroase din patrimoniul instituției culturale din Alba Iulia, două tablouri pereche semnate de pictorul ardelean Mișu Popp în 1878. De fapt sunt două portrete care surprind două personaje din Abrud: Ana și Alexandru Filip, o familie cunoscută în epocă atât pentru implicarea în mișcarea națională…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Polițistul de la Serviciul de Pașapoarte Alba, acuzat că și-a violat fiul, ACHITAT de Curtea de Apel Alba Iulia: ”Fapta nu există”

Polițistul de la Serviciul de Pașapoarte Alba, Aurelian Mircea Muntean, a fost achitat de acuzația că și-ar fi violat fiul, după 3 ani de procese. Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia și este definitivă.
Solutia pe scurt:
I.În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.pr.pen. admite apelul formulat de inculpatul împotriva Sentinţei Penale nr. 234/30.05.2024 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 2735/176/2022*.
Desfiinţează în integralitate…
Citește mai mult pe Alba24.ro