Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Șantaj și camătă în Mureş. Grup infracţional destructurat

Publicat

mures2

Procurorii DIICOT au efectuat marţi, împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi Cluj Napoca, 25 de percheziţii domiciliare în judeţul Mureş, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi camătă.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, gruparea era formată din 12 persoane şi acţiona în municipiile Târgu Mureş şi Reghin încă din anul 2016.

mures

„În cauză, s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, un număr de 12 persoane au constituit două grupuri infracţionale organizate distincte, specializate în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă, care au acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale, pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro. Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înţeles iniţial. Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voinţă, iar eventualele obiecţii ale debitorilor erau urmate de ameninţări sau violenţe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse. Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple faţă de cele împrumutate anterior”, se arată în comunicat.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, în mod constant, „au încercat să îşi consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei şi capacităţii acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe reţelele de socializare în care îşi arătau fizicul impunător, dispreţul total faţă de prevederile legale şi de normele de convieţuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, ameninţări cu fapte de violenţă”.

DIICOT susţine că membrii grupării apăreau în aceste videoclipuri alături de alţi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din România, pentru a denota astfel notorietatea de care se bucură şi sprijinul de care ar beneficia, la nevoie.

mures3

 

„În urma acestor acţiuni, uneori era suficientă doar prezenţa unuia dintre membrii acestor grupări în faţa unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere şi neputinţă, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate şi solicitate. Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane”, se mai arată în comunicatul de presă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, precum şi cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş şi Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se menţionează în comunicatul DIICOT Târgu Mureş. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sute de mașini de transport persoane sau marfă, verificate de Poliția Alba, în ultimele 48 de ore. Amenzi și permise reținute

Publicat

sute de mașini de transport persoane sau marfă, verificate de

Sute de mașini de transport persoane sau marfă au fost verificate de Poliția Rutieră Alba, în perioada 23-24 aprilie. A fost organizată acțiune RoadPol. Polițiștii au dat peste 70 de amenzi și au reținut permise. A fost prins și un șofer care conducea băut.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii rutieri au verificat autovehiculele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri. De asemenea, au fost controlate și cele destinate transportului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Publicat

boc u cluj 2 e1684481157749.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, joi, la Napoca Live, despre „U” Cluj și șansele echipei de a juca în cupele europene.

„Acum încep și eu să mă mai relaxez (după victoria Universității cu Poli Iași), a început să ne mai vină și nouă apă pe Someș. După meciul cu Petrolul eram tare supărat și s-a oprit un clujean lângă mine și mi-a zis: lasă, domnule primar, nu fi necăjit, noi iubim echipa, nu rezultatul.

Boc: Nu e departe momentul când…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Intervenție la Casa Armatei din Alba Iulia. Pompierii au adus o autoscară pentru a îndepărta niște elemente periculoase

Publicat

foto: intervenție la casa armatei din alba iulia. pompierii au

Intervenție la Casa Armatei din Alba Iulia. Pompierii au adus o autoscară pentru a îndepărata niste elemente periculoase de pe construcție.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în municipiul Alba Iulia, pe Calea Moților.

Reprezentanții ISU Alba au transmis că la fața locului a fost trimisă o autoscară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Abrud, prins cu alcoolemie record, la volan. Unde a fost oprit și ce măsuri au luat polițiștii

Publicat

Șofer din abrud, prins cu alcoolemie record, la volan. unde

Un șofer din Abrud a fost prins cu alcoolemie record la volan. Acesta a fost oprit de polițiști pe o stradă din oraș. Tânărul s-a ales cu dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, în 24 aprilie, în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din Abrud au depistat un bărbat de 29 de ani, din Abrud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Moților din Abrud. Se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilitest, a rezultat valoarea de 2,15…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe