Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Ștrand pe un munte de sare, la Ocnișoara. Consiliul Județean Alba are planuri mari într-un sat izolat, cu drumuri pietruite

Publicat

Consiliul Județean Alba vrea să construiască un ștrand cu o arhitectură tradițională la Ocnișoara, în comuna Lopadea Nouă. Satul, în care locuiesc în prezent doar câteva familii, este cunoscut pentru apele sărate de care dispune, prospecţiile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care, prin eroziune, a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului, informează ziarul Alba24.ro

Investiția ar urma să fie complementară celei de la Ocna Mureș, unde în prezent se află în construcție o bază de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată.

Vezi și FOTO: Complexul balnear de la Ocna Mureș ar urma să primească primii turiști în 2021. Cum va arăta

„Localitatea Ocnișoara, din comuna Lopadea Nouă, este cunoscută din vechime pentru apele sărate de care dispune, prospecțiile geologice indicând prezența unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Am analizat astăzi (n.r. – marți, 16 iulie), împreună cu primarul Marian Cătălin Indreiu și cu Dan Popescu – Administratorul public al județului Alba, ideea unui proiect prin care să fie construit un ștrand în acest loc, având o arhitectură tradițională, cu sursă de inspirație etnografică locală.

Un prim pas este făcut deja, prin proiectul de reabilitare și asfaltare a drumului comunal care leagă Ocnișoara de satele Ciuguzel și Odverem, prin care localitatea, locuită momentan doar de câteva familii, va fi scoasă din izolare, iar zona va deveni accesibilă publicului interesat.

Investiția propusă este complementară celei prin care la Ocna Mureș, localitate aflată la mai puțin de 30 de km, sunt investiți șase milioane de euro în amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată, orașul de pe malul râului Mureș urmând a reveni în rândul stațiunilor balneare. Astfel, Ocna Mureș și Ocnișoara vor deveni puncte importante pe harta națională în ceea ce privește balneoturismul și medicina recuperatorie.

Un punct aparte în Ocnișoara este zona numită <la murătoare>, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul”, a scris pe o rețea de socializare președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe