Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Termele castrului roman de la Alba Iulia, descoperite în Cetatea Alba Carolina. Sistem complex de încălzire prin pardoseală

Publicat

Vestigiile băilor romane care au aparținut castrului Legiunii a XIII-a Gemina au fost descoperite de către arheologii Muzeului Național al Unirii, lângă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, informează ziarul Alba24.ro.

Deși la începutul săpăturilor, în anul 2011, s-a crezut că este vorba despre o parte a barăcilor soldaților romani, cercetările au evidențiat faptul că vestigiile aparțin unei clădiri mult mai importante a castrului roman. 

Potrivit arheologilor, au fost descoperite câteva încăperi de mari dimensiuni și mai multe camere care erau încălzite printr-un sistem complex, prin pardoseală și urmele a două cuptoare care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei.

Clădirea descoperită în anul 2011, în fața Porții a III-a (foto Anca Timofan)

Cercetarea arheologică preventivă efectuată anul acesta de către o echipă de arheologi ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (dr. Anca Timofan și Cristian Titus Florescu), determinată de amenajarea unei terase lângă Poarta a III-a a Cetății Vauban, s-a încheiat cu un rezultat spectaculos: zidurile fundațiilor romane descoperite în această zonă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina aparțin probabil termelor (băilor) legiunii romane.

“Ne aflăm în praetentura dextra a castrului de la Apulum, în spațiul aflat între drumul principal (via principalis) și zidul de incintă estic al fortificației, unde, în anul 2011, cu ocazia lucrărilor de reabilitare urbană în interiorul Cetății, a fost descoperită o clădire de mari dimensiuni. Încăperea cercetată atunci, despre care s-a crezut că reprezintă o parte a unor barăci (pe care acum am denumit-o convențional Sala I) avea fundațiile din piatră de râu legată cu mortar, extinzându-se pe o lungime de 26,6 m și o lăţime de 14,1m.

Lăţimea zidurilor era impresionantă, variind între 1,2 m – 1,9 m. Cu ocazia descoperirilor din acest an, teoria inițială a fost revizuită, cercetarea furnizându-ne noi elemente planimetrice și arheologice care ne-au determinat să presupunem că este vorba despre o clădire importantă într-un castru de legiune, mai ales în cazul unuia de dimensiunile celui de la Apulum – băile (thermae) legiunii.” a declarat pentru Alba24, dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii și responsabilă a cercetării.

“Astfel, am identificat fundațiile altor încăperi, la fel de vaste, dar și ale unor camere încălzite, prevăzute cu hipocaust (sitemul roman de încălzire sub pardoseală). Am constatat cu regret că o parte a complexelor romane au fost afectate nu numai de amenajări datând din sec. XIX, dar mai ales de intervenții contemporane recente, precum introducerea prin ziduri a unor cabluri de telecomunicații.”

“Am descoperit urmele a două cuptoare (praefurnia) care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei. Într-o încăpere am identificat partea inferioară a instalației de hipocaust unde fusese turnată o placă rezistentă, realizată dintr-un amestec special de mortar, cărămidă pisată și pietriș mărunt, în tehnica denumită opus signinum (cocciopesto la italieni).

În această placă erau fixate pilae-le hipocaustului, mici colonete de cărămizi care susțineau partea superioară cu pavimentul. Urmele acestor cărămizi au rămas, în cazul nostru, imprimate pe suprafața plăcii, alături de urmele încălțămintei soldaților care au lucrat la amenajarea instalației respective.”

„Descoperirea acestui complex de săli de mari dimensiuni și încăperi încălzite a dus la concluzia că este vorba, cel mai probabil, de termele castrului Legiunii XIII Gemina. Dimensiunile, planimetria dar și amplasarea clădirii în praetentura dextra a castrului ne îndreptățesc și mai mult să presupunem acest lucru.

O analogie importantă o putem face, de exemplu, cu situația din castrul legiunii V Macedonica de la Potaissa (Turda) unde termele, cercetate integral, au fost publicate de curând – Termele din castrul legionar de la Potaissa, coord. Mihai Bărbulescu, Cluj-Napoca, 2019 -, oferindu-ne informații valoroase legate de localizarea, planimetria, etapele și organizarea internă a băilor dintr-un castru de legiune.

În acest stadiu al cercetării suntem în fața mai multor întrebări privind alimentarea cu apă în castru, planimetria întregului complex, funcționalitatea încăperilor descoperite și modul în care termele din castrul de la Apulum prezintă o organizare internă clasică a spațiului, cu încăperi având diverse utilizări, dar amenajate astfel încât să fie respectat un anumit circuit: de la vestibulum și apodyterium (vestiarul, care posibil să fi fost amenajat în încăperea cercetată în fața Porții a III-a), spre frigidarium (piscina cu apă rece), tepidarium (spațiu de trecere), caldarium (sala cu apă încălzită și prevăzut cu bazine), laconicum (sauna), ș.a.m.d.”, a mai susținut Anca Timofan.

Este evident faptul că termele romane reprezentau în Antichitate nu numai un spațiu utilizat pentru menținerea igienei, dar și unul de socializare, relaxare și fortificare a organismului, asemănător SPA-ului din zilele noastre. În cazul armatei, prezența băilor era cu atât mai mult o necesitate.

La Apulum sunt atestate arheologic până în prezent trei complexe termale romane: unul în praetorium consularis (sediul guvernatorilor Daciei) – “termele mari” – descoperit în urma cercetărilor lui A. Cserni de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, “termele mici” din așezarea civilă a castrului, și termele descoperite în cursul cercetării arheologice preventive din anul 2009 pe str. Miron Costin, deci în arealul municipium-ului Septimium Apulense.

„Întregul complex termal al legiunii de la Apulum este orientat NNV-SSE, aliniindu-se planimetric orientării castrului de la Apulum, dar și altor clădiri importante descoperite pînă în prezent în interiorul fortificației, precum principia sau barăcile soldaților identificate în urma cercetării arheologice din anul 2016 în curtea Comisariatului de Război, cercetare efectuată de către colegii mei, dr. Radu Ota și Cristian Florescu.

Perioada de funcționare poate fi presupusă prin corelare cu perioada de maximă activitate constructivă în acest castru începând cu Hadrian (117 – 138 p. Chr.) şi continuând cu Antoninus Pius (138 – 161), până la sfârșitul activității legiunii XIII Gemina în provincie, odată cu retragerea aureliană”, mai susțin arheologii.

Complexele romane descoperite în urma cercetărilor din anii 2011 (principia, via principalis, terme), 2016 (barăci), 2019 (terme) în praetentura dextra și în zona apropiată acestui sector (planimetrie pe ortofotoplan realizată de Cristian Florescu).

Din afirmațiile arheologilor rezultă că cercetările preventive din anii 2011 și 2019 au identificat extremitatea estică a complexului termal, din imediata apropiere a zidului de incintă estic al castrului, restul monumentului extinzându-se spre nord și spre vest, în curtea cazărmii militare din vecinătate.

Terasa care urmează să se construiască pe această suprafață nu va afecta complexele arheologice identificate. Mai mult, cu ocazia acestui proiect, se vor populariza descoperirile arheologice făcute în acest punct al castrului de la Apulum.

Documentarea fotogrammetrică realizată de dr. Călin Șuteu (Gigapixel Art SRL) a fost esențială pentru obținerea modelului 3D al întregii suprafețe cercetate archeologic.

Aceasta a fost efectuată prin alinierea camerelor (375 fotografii de înaltă rezoluție), respectiv generarea norului de puncte rar, norul de puncte dens (88 milioane puncte, medium) și procesarea modelului digital al elevației (DEM). Georeferențierea s-a realizat cu ajutorul a 10 ținte, măsurătorile fiind realizate cu o unitate GPS RTK Leica GG04.

Sutsa: Alba24.ro

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Aproximativ 100.000 de persoane au tranzitat graniţa; cele mai multe, cu avionul

Publicat

Aproximativ 100.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 35.400 mijloace de transport (dintre care 15.200 automarfare), au efectuat formalităţile de control la frontieră în ultimele 24 de ore.

Conform unui comunicat de presă al IGPF, pe sensul de intrare au fost aproximativ 51.100 persoane, cu 17.400 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.900 persoane – cu 18.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate frontiere au fost: frontiera aeriană – aproximativ 31.700 de persoane; frontiera cu Ungaria – aproximativ 31.600 de persoane şi 16.600 de mijloace de transport; frontiera cu Moldova – aproximativ 15.500 de persoane şi 5.700 de mijloace de transport.

Poliţia de Frontieră precizează că lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere, sens în care recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evite apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line, care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Totodată, în intervalul menţionat, poliţiştii de frontieră au constatat 61 fapte ilegale (21 infracţiuni şi 40 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, şi au descoperit, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 45.000 lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 60.800 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 20 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, şi de asemenea nu s-a permis ieşirea a cinci cetăţeni români din diferite motive legale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident MORTAL în Galați. Un bărbat a decedat după ce a lovit un stâlp de iluminat care s-a rupt și a căzut peste mașină

Publicat

general noaptea

Un accident rutier mortal a avut loc, sâmbătă seara, pe strada Traian, în Galați. Șoferul unuia autoturism a pierdut controlul asupra volanului s-a izbit de o statie pentru trasportul public apoi a lovit un stâlp de iluminat care s-a rupt și a căzut pe mașină. În urma impactului șoferul a decedat.

Potrivit IPJ Galați, polițiștii din cadrul Biroului Poliției Rutiere  au ajuns imediat la fața locului împreună cu echipaje din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență – „Eremia Grigorescu” Galați unde au constatat că, din păcate, persoana care a condus autoturismul implicat în acest eveniment rutier, a decedat.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 42 ani, din sat Costi, comuna Vânători, județul Galați. Acesta se afla singur în autoturismul pe care îl conducea dinspre localitatea mai sus menționată, iar când a ajuns pe strada Traian, din municipiul Galați, a pierdut controlul volanului, a intrat în coliziune cu o stație pentru transport public și apoi s-a lovit de un stâlp de iluminat, care s-a rupt și a căzut peste mașină. În urma impactului, bărbatul de 42 ani, a decedat.

În cauză, s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, cercetările urmând a fi continuate de polițiștii din cadrul Biroului Poliției Rutiere Galați, în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor producerii evenimentului rutier, dacă bărbatul avea permis de conducere valabil și dacă acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

44.000 de români, vaccinați în ultima zi. Peste 7,5 milioane de români, vaccinați cu doză completă

Publicat

vaccinare romania

Aproape 44.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore în România, a anunțat sâmbătă CNCAV. Numărul persoanelor care sunt vaccinate cu schemă completă a ajuns astfel la peste 7,5 milioane.

Potrivit CNCAV, din cele 43.795 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 8.103 au primit prima doză de vaccin, 15.114 pe cea de-a doua, iar 20.578 de persoane au primit doza de rapel.

7.785.918 de persoane au primit până acum prima doză de vaccin, 7.508.390 au schema completă de vaccinare, iar 1.640.051 au primit și doza de rapel.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 24 de reacții adverse. Numărul total al reacțiilor adverse raportate de la începutul campaniei de vaccinare a ajuns la 19.489.

CNCAV precizează că 211 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Două cazuri de infectare cu varianta Omicron confirmate în România

Publicat

omicron

Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021, anunță Ministerul Sănătății.

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

Precizăm că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe