Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Transport cu microbuze electrice, în centrul istoric al municipiului Sibiu. Proiect de peste 11 milioane lei

Publicat

Primăria Sibiu a semnat cu ADR Centru un contract prin care în centrul istoric al municipiului va fi introdusă o linie de transport cu minibuze electrice, o alternativă celor care se deplasează cu autovehiculul personal. Valoarea investiției este de peste 11 milioane de lei.

Prin șase proiecte, a căror valoare totală cumulată se ridică la peste 43 milioane euro, în municipiul Sibiu se va implementa un important sistem de mobilitate urbană, ce presupune modernizări de străzi, achiziționarea mijloacelor de transport nepoluante, desenarea unor trasee ”verzi” pentru transportul public în zona centrală și susținerea deplasărilor în oraș cu biciclete sau pietonal.

Un prim pas a fost făcut prin contractarea proiectului de modernizare a Căii Dumbrăvii, iar acum a venit rândul ”Liniei verzi”. Cererea de finanțare pentru realizarea inițiativei ”Linia verde de transport public a municipiului Sibiu” – a cărei valoare totală este de peste 11,45 milioane de lei – s-a transformat în certitudinea unui nou proiect REGIO în Sibiu, pentru creșterea mobilității urbane în centrul istoric al orașului. Contractul de finanțare a fost semnat în 20 februarie, la sediul Primăriei municipiului, de către primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, directorul general ADR Centru.

“Centrul istoric al orașului este un ansamblu foarte valoros pe care îl punem în valoare și pe care trebuie să îl protejăm. În plus față de investițiile în reabilitarea imobilelor de patrimoniu aflate în proprietatea Municipiului, extinderea zonelor pietonale și construcția de parcări de mare capacitate la periferia centrului istoric, o altă modalitate de a proteja frumusețea și valoarea centrului istoric este crearea unei linii “verzi” de transport public. Scopul este acela de a reduce numărul de autovehicule care circulă în centrul istoric, oferind prin această linie de transport cu minibuze electrice o alternativă celor care se deplasează în centru cu autovehiculul personal”, a declarat primarul Astrid Cora Fodor, în momentul semnării contractului de finanțare.

Cererea de finanțare cu titlul ”Linia verde de transport public a municipiului Sibiu” a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Obiectiv Specific 4.1, privind reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a investiției este de 11.450.943,18 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 8.838.352,62 lei, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile ale proiectului. Se estimează ca lucrările să se finalizeze până în data de 30 iunie 2021.

”În urmă cu câțiva ani s-au finalizat lucrările din centrul municipiului Sibiu, prin reabilitarea a opt străzi, între care și Turnului, Faurului, Ocnei. Tot în precedenta perioadă de finanțare am avut și proiectul de modernizare a viaductului de pe Calea Șurii Mici. Au fost primii pași pentru crearea unui sistem modern de transport, care va cuprinde aceste două proiecte: cel de acum, de creare a unei linii pe care să circule doar microbuze electrice și cel prin care vor fi achiziționate autobuze moderne și performante, prietenoase cu mediul. La acestea se vor adăuga și altele, pentru dezvoltarea mobilității pe biciclete și în sistem pietonal. La sediul ADR Centru am analizat șase cereri de finanțare, dintre care avem acum contractate două, celelalte fiind în analiză la Autoritatea de Management a Programului REGIO. Iată că municipalitatea sibiană înțelege să dezvolte eficient transportul urban, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, în concordanță cu strategia de dezvoltare integrată. Aceste aspecte vor fi percepute cât mai curând de cetățeni, care vor vedea astfel preocupările noastre comune pentru creșterea calității vieții”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii privind sistemul de transport din centrul municipiului Sibiu:

Proiectul ”Linia verde de transport public a municipiului Sibiu” își propune creșterea mobilității urbane prin introducerea transportului ecologic cu minibuze în centrul istoric al orașului. Proiectul include achiziția a 5 minibuze electrice cu capacitate de 30 de locuri fiecare, achiziția unor stații corespunzătoare pentru încărcarea minibuzelor electrice, dotarea stațiilor care vor fi amenajate pe această linie verde cu sisteme de informare a călătorilor, implementarea unui sistem de supraveghere video și wi-fi în minibuze, precum și amplasarea de automate stradale pentru eliberarea tichetelor de călătorie cu aceste vehicule nepoluante.

Linia verde va avea 13 stații pentru autobuzele electrice: Gară, Constituției, Parcul Tineretului, Muzeul de Științe Naturale, Nufărul, Piața Unirii (în vecinătate cu str. Nicolae Bălcescu), Mitropoliei (capăt), Alexandru Odobescu, Piața Cibin, Strada Turnului, Strada Ocnei, Strada Ocnei (Independența), Str. Nicolae Teclu (Apollo). Durata unei curse va fi de 20 de minute, la o viteză de 15 kilometri pe oră, iar beneficiarul finanțării estimează că numărul de curse necesare pentru satisfacerea cererii de transport este de 37. Întregul traseu va fi de cinci kilometri, patru microbuze electrice vor fi folosite pentru parcurgerea sa, unul rămânând permanent de rezervă. La capăt de linie va fi amenajată o stație de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice, iar la autobaza operatorului de transport public vor exista stații de încărcare lentă.

”Linia verde” va avea traseul:  pornire de la Gară, apoi strada General Magheru – Constituţiei – Bulevardul Corneliu Coposu – Piaţa Unirii – strada Tribunei – Mitropoliei – Alexandru Odobescu – Mătăsarilor – Piaţa Cibin – strada Malului – Turnului – Faurului – Ocnei – Nicolae Teclu și apoi Regele Ferdinand, urmând ca ruta să se încheie tot la Gară. Linia verde de transport va deține culoar exclusiv de rulare, acolo unde dimensiunea străzilor o permite. În celelalte cazuri linia verde va fi marcată pe carosabilul comun. Cetățenii au cerut modernizarea sistemului de transport în comun, iar Primăria din Sibiu a pregătit două proiecte finanțate din fonduri europene: de modernizare a transportului public cu 40 de autobuze noi și prin introducerea acestei linii verzi de transport în centrul istoric. Destinate atât sibienilor cât și turiștilor, minibuzele care vor circula în zona centrală a orașului vor asigura legătura între Gară și viitoarea parcare subterană din zonă, centrul orașului și Piața agroalimentară Cibin, unde ar putea fi realizată o a doua parcare subterană.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat din Dersca, fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat

Publicat

drogat11.jpg

Luni, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, drumul comunal DC 77, în comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un șofer din municipiul Botoșani a luat pe capotă un pieton mort de beat

Publicat

accident 1 1.jpg

Un bărbat, de 43 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe strada Săvenilor ar fi acroșat un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile, prin loc nepermis și fără să se asigure.

 

În urma impactului, victima, un bărbat, de 73 de ani, a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Atât conducătorul auto, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto și 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul victimei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 34 de ani din Hlipiceni a vrut iubire cu forța. Polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore

Publicat

bataieabuz femeie violenta 1000x600.webp.webp

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 13 aprilie 2024, în timp ce se afla în locuința unei tinere, pentru a desfășura diferite activități, ar fi agresat-o sexual, respectiv, ar fi pipăit-o prin constrângere.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continaute sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro

Publicat

index 5 1000x600.webp.webp

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor, scrie ADEVĂRUL.

Motivele pentru care construcția modernă, cu dotări de top, la nivel european, nu a fost încă recepționată de Compania Națională de Investiții sunt greu de înțeles, dar explicații de tot felul apar an de an.

Epopeea Spitalului de boli paliative din Botoșani începe în anul 2018. Investiția a fost finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții cu 3.2 milioane de euro.

Spitalul era proiectat cu 20 de saloane şi 84 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe