Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Un cofetar din Covasna, medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart pentru creația culinară „Dracula, între istorie şi ficţiune”, făcută din aluat

Publicat

Maestrul cofetarul Farkas Ferenc, din orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”.

Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.

„Au fost multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe (…) Eu am luat medalia de argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această compoziţie”, a declarat Farkas Ferenc.

Maestrul cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a realizat – de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional, covoare sau costume populare făcute din aluat.

Spre exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.

De asemenea, a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.

Farkas Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă viaţa nu i-ar fi „încurcat socotelile”, dar, din fericire, a devenit unul dintre cei mai buni cofetari din lume.

„Am învăţat această meserie la şcoală, la actualul liceu „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar, bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus hai să încerc (…), pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu ei. Şi aşa a fost începutul”, a mai spus Farkas Ferenc.

Deşi aluatul i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate preparatele trebuie să mai pui un „ingredient secret”.

„Trebuie să pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine (…) Ciocolata este favorite mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine. Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos”, a mai spus acesta.

Olimpiada Culinară IKA 2020 de la Stuttgart se desfăşoară în perioada 14-19 februarie. AGERPRES

Sursa foto: Facebook/ Ferenc Farkas

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș, pentru lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restricții de circulație pe autostrada a1 sibiu – sebeș, pentru

Vineri, 19 aprilie sunt anunțate restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. Sunt efectuate lucrări de reparații, potrivit CNAIR.

Potrivit dispeceratului CNAIR, între orele 08:15 – 19:00 se vor executa lucrări de reparații la partea carosabilă.

Traficul pe Banda 1 și Banda de Urgență este restricționat, pe calea 1 (sens Sibiu – Sebeș), în zona Apoldu de Jos – Miercurea Sibiului.

Este vorba despre două tronsoane, între km 280+800 și 281+370 și între…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ninsoare la Abrud, vineri dimineață. Temperatura a scăzut brusc în timpul nopții, în Munții Apuseni

Publicat

video: ninsoare la abrud, vineri dimineață. temperatura a scăzut brusc

Ninsoare în Apuseni: A nins vineri dimineață la Abrud. Temperatura a scăzut brusc. În doar câteva zile, zona muntoasă a județului Alba a trecut de la vară, la iarnă.

A nins la primele ore ale dimineții atât la Abrud cât și în zonele din apropiere, peste copacii înfloriți.

Mercurul termometrelor a coborât în cursul nopții la minime de 2-3 grade Celsius în aproape toată zona.

Ninsoarea s-a transformat în ploaie în orele următoare, odată cu încălzirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă. Unde se fac lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restrictii lucrari autostrada.jpg

CNAIR anunță restricții de circulație, vineri, 19 aprilie, pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă. Șoferii sunt atenționați să circule cu prudență în zonele respective.

Restricții de circulație, 19 aprilie

A1 Sebeș-Sibiu, km 280+800 – 281+370, Apoldu de jos – Miercurea Sibiului, până la ora 19.00

  • se execută lucrări de reparații la partea carosabilă. Banda 1 și banda de urgență, restricționate, calea 1 (sens Sibiu-Sebeș). Se circulă îngreunat pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

Publicat

1 surpriza unde se corecteaza in acest an lucrarile de bacalaureat si evaluarea nationala e1642756060978.jpg

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe