Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Un cofetar din Covasna, medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart pentru creația culinară „Dracula, între istorie şi ficţiune”, făcută din aluat

Publicat

Maestrul cofetarul Farkas Ferenc, din orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”.

Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.

„Au fost multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe (…) Eu am luat medalia de argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această compoziţie”, a declarat Farkas Ferenc.

Maestrul cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a realizat – de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional, covoare sau costume populare făcute din aluat.

Spre exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.

De asemenea, a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.

Farkas Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă viaţa nu i-ar fi „încurcat socotelile”, dar, din fericire, a devenit unul dintre cei mai buni cofetari din lume.

„Am învăţat această meserie la şcoală, la actualul liceu „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar, bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus hai să încerc (…), pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu ei. Şi aşa a fost începutul”, a mai spus Farkas Ferenc.

Deşi aluatul i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate preparatele trebuie să mai pui un „ingredient secret”.

„Trebuie să pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine (…) Ciocolata este favorite mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine. Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos”, a mai spus acesta.

Olimpiada Culinară IKA 2020 de la Stuttgart se desfăşoară în perioada 14-19 februarie. AGERPRES

Sursa foto: Facebook/ Ferenc Farkas

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Campionatul European de la Roma: David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 100 de metri liber, cu un nou record al competiției

Publicat

david popovici roma
sursa foto: Facebook / FRNPM

David Popovici s-a calificat vineri dimineața în semifinale la 100 de metri liber de pe primul loc, stabilind și un nou record al competiției.

Potrivit Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 100 m liber cu cel mai bun timp, 47.20 secunde, stabilind și un nou record al competiției.

Vechiul record, de 47.31 secunde, îi aparținea rusului Kliment Kolesnikov, din data din 19 mai 2021.

Federația anunță că ceilalți patru sportivi români care au concurat vineri dimineața la Campionatul European de la Roma s-au oprit în serii. Iată rezultatele complete ale înotătorilor români:

100 m liber – David Popovici – 47.20 s – s-a calificat în semifinale cu un nou record al competiției;
50 m fluture – Victorița Alexandra Bogdăneci – 28.01 s – s-a oprit în serii;
100 m liber – George-Alexandru Stoica-Constantin – 50.01 s – s-a oprit în serii;
100 m liber –Patrick Sebastian Dinu – 50.59 s – s-a oprit în serii;
100 m liber – Mihai Gergely – 50.90 s – s-a oprit în serii.

David Popovici va evolua vineri seara, de la ora 19.42, în semifinalele probei de 100 m liber.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru weekendul prelungit de Sfânta Maria. Vreme instabilă în majoritatea regiunilor din țară

Publicat

vara nori soare vremea sursa pixabay

Meteorologii prognozează pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria, o vreme în general instabilă, cu averse atât în regiunile montane, cât şi în zona Litoralului, dar şi în Capitală.

Conform datelor furnizate AGERPRES de către meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Marina Antonescu, în zona Litoralului, regimul termic va fi unul oscilant, cu episoade în care pot apărea averse şi intensificări temporare ale vântului, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare.

Astfel, în cursul după-amiezei de sâmbătă, 13 august, şi pe parcursul zilei de duminică, 14 august, vremea va fi în general închisă. Va ploua în reprize, iar temperaturile maxime vor oscila, în tot intervalul, între 27 şi 30 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 20 şi 22 de grade Celsius. De asemenea, apa mării va avea 24 – 26 de grade Celsius.

Prognoza meteo pentru weekendul prelungit de Sfânta Maria: Vineri și sâmbătă

„În cursul zilei de vineri, vremea va fi însorită, dar începând de sâmbătă după-amiaza îşi vor face apariţia aversele, la fel şi în cursul zilei de duminică. Luni, în prima parte a zilei, la mare cerul va fi noros, cu şanse crescute de ploaie. În zona Litoralului, vântul se va domoli faţă de zilele trecute când am avut intensificări şi de 65 km/h”, a precizat specialistul ANM.

În ceea ce priveşte prognoza pentru zona montană, estimările arată o vreme mai rece, cu înnorări şi ploi izolate, fenomene care se vor semnala începând de vineri. Totodată, sâmbătă şi duminică se vor semnala averse şi descărcări electrice în cea mai mare parte a regiunii montane.

Prognoza meteo pentru weekendul prelungit de Sfânta Maria: Duminica și luni

„Aversele şi descărcările electrice vor fi pe parcursul întregii zile de duminică, dar şi luni. Valorile termice de peste zi se vor încadra, în general, între 15 şi 23 de grade Celsius, iar pe timpul nopţilor nu vor depăşi 12 grade Celsius.

Deci, sunt puţine şanse să vedem soarele la munte, în următoarele trei zile. Înnorările vor apărea de vineri după-amiaza şi vom avea ploi, în primă fază izolate”, a spus Antonescu.

Prognoza meteo pentru weekendul prelungit de Sfânta Maria: Vremea în București

În Bucureşti, weekendul prelungit începe cu vreme frumoasă, vineri, şi valori termice maxime de 32 – 33 de grade Celsius. Ulterior, sâmbătă după-amiaza, spre seară, există condiţii de apariţie a averselor, cu temperaturi de cel mult 31 de grade Celsius, la fel şi duminică.

„Pentru luni, de Sfânta Maria, în Capitală, vom avea maxime de 28 – 29 de grade Celsius.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vremea va fi, în general, plăcută, dar cerul va fi în mare parte înnorat şi vor fi ceva şanse de ploaie, în special către orele serii”, a punctat reprezentanta ANM. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de trafic pe A1 Râmnicu Vâlcea – Deva și pe A10 Sebeș – Turda

Publicat

autostrada a10 sebes turda 1.jpeg

În cursul zilei de vineri, 12 august 2022, vor fi instituite restricții de circulație A10 Sebeș – Turda și pe A1 Râmnicu Vâlcea-Deva pentru lucrări la partea carosabilă.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru efectuarea unor lucrări, traficul va fi restricționat pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, la km. 62 (municipiul Turda, jud. Cluj), pe calea 2, banda 2, în interval orar 07:00-19:00.

Pe A1 Râmnicu Vâlcea-Deva, vor fi active următoarele restricții:

-km 242-km 239 calea 2, va fi restricționată banda doi, pentru curățare zona mediană, între orele 07:30-17:00;

– km 314+700-km 315+700 calea 1, vor fi restricționate banda de urgență și prima bandă, pentru lucrări de frezare și asfaltare, între orele 07:50-19:00.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să ruleze cu prudență sporită în aceste zone, să crească distanța de siguranță între autovehicule, să semnalizeze şi să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trupul unui bărbat găsit mort în Munţii Ţibleş, recuperat cu ajutorul salvamontiştilor

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Un bărbat de 71 de ani din satul Agrieş, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost găsit decedat joi după-masă într-o zonă greu accesibilă din extravilanul localităţii de domiciliu, la poalele Munţilor Ţibleş, trupul acestuia fiind recuperat cu ajutorul salvamontiştilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Crina Sîrb, bărbatul, care ieşise cu vacile la păscut, a fost găsit decedat de către fiul său, care a cerut sprijinul autorităţilor pentru recuperarea cadavrului, astfel că în zonă a intervenit o echipă a Serviciului Public Judeţean Salvamont.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi s-a dispus necropsia, pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii. Agerpres

Citește mai departe