Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Un cofetar din Covasna, medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart pentru creația culinară „Dracula, între istorie şi ficţiune”, făcută din aluat

Publicat

Maestrul cofetarul Farkas Ferenc, din orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”.

Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.

„Au fost multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe (…) Eu am luat medalia de argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această compoziţie”, a declarat Farkas Ferenc.

Maestrul cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a realizat – de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional, covoare sau costume populare făcute din aluat.

Spre exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.

De asemenea, a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.

Farkas Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă viaţa nu i-ar fi „încurcat socotelile”, dar, din fericire, a devenit unul dintre cei mai buni cofetari din lume.

„Am învăţat această meserie la şcoală, la actualul liceu „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar, bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus hai să încerc (…), pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu ei. Şi aşa a fost începutul”, a mai spus Farkas Ferenc.

Deşi aluatul i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate preparatele trebuie să mai pui un „ingredient secret”.

„Trebuie să pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine (…) Ciocolata este favorite mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine. Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos”, a mai spus acesta.

Olimpiada Culinară IKA 2020 de la Stuttgart se desfăşoară în perioada 14-19 februarie. AGERPRES

Sursa foto: Facebook/ Ferenc Farkas

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Titluri de stat Fidelis 2025: donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Care sunt dobânzile

Publicat

ministerul finanțelor lansează din 9 mai a patra ediţie fidelis

Ministerul Finanțelor anunță a șasea ediție Fidelis în 2025. În premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro.

Ediția de titluri de stat se va desfășura între 4-11 iulie. Vor fi dobânzi de până la 8,25% la emisiunile în lei și de până la 6,30% la cele în euro.

Titluri de stat Fidelis 2025: Condiții pentru subscrieri

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni. Început răcoros de iulie, urmat de zile caniculare

Publicat

vreme calda e1723887402132.jpg

Început de iulie cu temperaturi mai scăzute decât finalul lunii iunie, cu maxime în jur de 28 de grade și minime de aproximativ 10 grade. Urmează o perioadă de căldură intensă, cu temperaturi caniculare și disconfort termic accentuat, până în data de 8 iulie, după care vremea se va răcori din nou.

Potrivit meteorologilor ANM, în Transilvania, valorile termice din primele două zile ale lunii iulie vor fi mai scăzute decât la finalul lunii iunie, astfel că media…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxă pe profitul băncilor, pregătită de Guvern. Ar putea duce la majorarea dobânzilor

Publicat

taxă pe profitul băncilor, pregătită de guvern. ar putea duce

Guvernul propune o taxă de 29% pe profitul băncilor, față de 16% în prezent, pentru a crește veniturile bugetare. Măsura, cuprinsă în programul de guvernare, ar aduce 1 miliard de lei în plus față de sistemul actual de impozitare, dar riscă să majoreze costurile de creditare ale firmelor, prin dobânzi, comisioane și garanții mai mari.

Puțin peste 21% din firmele care au depus bilanțul contabil în 2024 avea credite bancare în plată la nivelul anului trecut, conform datelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult cresc temperaturile în ”luna lui Cuptor”. Prognoza pe patru săptămâni

Publicat

cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult

Vremea în iulie 2025: Temperaturile vor fi mai mari decât de obicei în ”luna lui Cuptor”. Sunt anunțate abateri termice mai accentuate în sudul și sud-vestul țării.

Precipitații vor fi puține și vor fi condiții de secetă.

Cea mai caldă perioadă va fi 4-7 iulie. Temperaturile vor ajunge până la pragul de 38 de grade, resimțite ca 40. Excepție vor fi zona de nord-est și la munte, unde vor fi 33-34 de grade, respectiv 25-29 de grade.

Din 10 iulie, se mai răcorește…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe