EVENIMENT
FOTO: Un cofetar din Covasna, medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart pentru creația culinară „Dracula, între istorie şi ficţiune”, făcută din aluat

Maestrul cofetarul Farkas Ferenc, din orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”.
Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.
„Au fost multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe (…) Eu am luat medalia de argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această compoziţie”, a declarat Farkas Ferenc.
Maestrul cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a realizat – de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional, covoare sau costume populare făcute din aluat.
Spre exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.
De asemenea, a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.
Farkas Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă viaţa nu i-ar fi „încurcat socotelile”, dar, din fericire, a devenit unul dintre cei mai buni cofetari din lume.
„Am învăţat această meserie la şcoală, la actualul liceu „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar, bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus hai să încerc (…), pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu ei. Şi aşa a fost începutul”, a mai spus Farkas Ferenc.
Deşi aluatul i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate preparatele trebuie să mai pui un „ingredient secret”.
„Trebuie să pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine (…) Ciocolata este favorite mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine. Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos”, a mai spus acesta.
Olimpiada Culinară IKA 2020 de la Stuttgart se desfăşoară în perioada 14-19 februarie. AGERPRES
Sursa foto: Facebook/ Ferenc Farkas

Majorare de 10% pentru o anumită categorie de profesori: este vorba despre cadrele didactice din învățământul primar, plătite cu ora.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că majorarea de 10%, prevăzută de articolul 8 din anexa I privind funcțiile bugetare din Învățământ, este inclusă în salariul de bază al profesorilor angajați în sistemul „plata cu ora”.
Este vorba despre o încheiere judecătorească emisă de Tribunalul Vaslui în cadrul unui…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Noutăți despre Aquapark și podul Garibaldi

Ședința Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca are loc, luni, de la ora 14, urmând să fie dezbătute peste 50 de proiecte de hotărâri, printre care cele referitoare la excedentul bugetar și proiectele de Aquapark și de reconstruire a podului Garibaldi.
Viceprimarul Dan Tarcea a fost ales ca președinte de ședință pentru următoarele 3 luni.
Infracționalitate în scădere
Șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca, comisar șef Ciprian Rus, a prezentat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Vremea în Transilvania și în țară până în 2 martie. Prognoza meteo pe regiuni. Vremea va fi deosebit de rece în perioada următoare, în majoritatea regiunilor țării. Temperaturile vor fi sub normalul perioadei până în jurul datei de 24 februarie, cu minime ce pot coborî sub -10 grade Celsius în mai multe zone.
Odată cu primele zile ale lunii martie se va încălzi treptat, de la o zi la alta. Maximele vor crește semnificativ, ajungând la valori specifice anotimpului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Alba Iulia: Centru de zi destinat copiilor aflați în situații de risc. Vor primi vouchere de 170 de lei și susținere timp de 3 ani

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia a lansat oficial proiectul Centrul de zi pentru copii „ReCreativ”, un program destinat prevenirii separării de familie a copiilor aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Obiectivul principal al proiectului este menținerea a 266 de copii în mediul familial prin facilitarea accesului la servicii specializate și implementarea unor măsuri de acompaniere a familiilor acestora, pe o perioadă de 36 de luni.
Locația aleasă…
Citește mai mult pe Alba24.ro