EVENIMENT
FOTO: Un tânăr de 20 de ani a tras cu un pistol cu aer comprimat asupra unui grup de tineri, în județul Botoșani. Unul dintre ei a fost rănit

Un tânăr de 20 de ani este cercetat de polițiști, după ce sâmbătă, 10 septembrie 2022, în timp ce se afla într-un autoturism, a tras cu un pistol cu aer comprimat spre un grup de tineri aflat pe marginea drumului, în localitatea Bozieni, județul Botoșani. Unul dintre tineri a fost rănit.
Potribit IPJ Botoșani, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și lovire sau alte violențe.
Din cercetări, a reieșit faptul că, la data de 10 septembrie 2022, un tânăr de 20 de ani, care se afla în calitate de pasager într-un autoturism, ce se deplasa pe drumul public, din localitatea Bozieni, ar fi tras cu un pistol cu aer comprimat, asupra unui grup de tineri aflați pe marginea părții carosabile, nimerind pe unul dintre aceștia.
Conform sursei citate, după comiterea faptei, tânărul a aruncat arma, ulterior, aceasta fiind găsită de către polițiști.
Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, rana provocata fiind superficială.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate mai sus, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

Naţionala feminină de volei a României a obţinut prima victorie în Grupa B a competiţiei Golden League, 3-1 (25-17, 15-25, 25-18, 25-18) cu Cehia, sâmbătă, la Ostrava.
Tricolorele, care veneau după 1-3 cu Slovacia la Piteşti, au obţinut victoria după o oră şi 45 de minute.
Din echipa antrenată de spaniolul Guillermo Naranjo Hernandez s-au remarcat Adelina Budăi-Ungureanu (20 puncte), Adriana Matei (15) şi Elizabet Lenke Inneh (15). Gabriela Orsvosova (19 puncte) a fost cea mai bună jucătoare a gazdelor, susţinută de Magdalena Bukovska (10).
Meciul a fost arbitrat de bulgarul Dobromir Dobrev şi de cehoaica Michaela Hladisova.
Cehia, România şi Slovacia sunt la egalitate perfectă, cu 4 puncte fiecare şi setaveraj 4-4, departajarea fiind făcută la punctaveraj.
România va juca următorul meci pe 8 iunie, la Piteşti, cu Cehia.
Primele două clasate se vor califica în semifinale.
Agerpres
Sursa foto: Federaţia Română de Volei/Facebook

Poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 142 de posibili autori de infracţiuni, care au săvârşit 142 de fapte penale. Dintre acestea, pentru 16 persoane au fost dispuse măsuri preventive.
„Personalul structurilor operative a intervenit vineri la 4.418 evenimente, dintre care 2.946 circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.472 circumscrise situaţiilor de urgenţă, în special pentru acordarea primului ajutor medical”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, sâmbătă AGERPRES.
La nivelul structurilor de poliţie au fost semnalate 755 de posibile infracţiuni, peste 22% dintre acestea fiind din oficiu. În cursul zilei de vineri au fost depistate nouă persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale.
„Tot în ultimele 24 de ore, echipajele de poliţie au acţionat, la nivelul întregii ţări, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră. Au reţinut 677 de permise de conducere (dintre care 63 pentru consum de alcool şi şase pentru consum de droguri sau alte substanţe interzise) şi au retras 196 de certificate de înmatriculare”, arată sursa citată.
Poliţiştii şi jandarmii au constatat 9.285 de contravenţii pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3,3 milioane de lei.
Pompierii au desfăşurat, vineri, 26 de controale pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, fiind aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 195.300 de lei.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfăşurat 1.235 de misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, 52 pentru stingerea de incendii şi 7 pentru descarcerare. Pe parcursul intervenţiilor pompierilor au fost salvate două persoane.
Piloţii Inspectoratului General de Aviaţie au executat 20 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 19 persoane aflate în situaţii de urgenţă.
În ultimele 24 de ore, niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil, în ţara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.415 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise 134.350 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 26 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 51,5%.
Agerpres
EVENIMENT
Federația Solidaritatea Sanitară: Creşterea salariilor a îmbunătăţit semnificativ calitatea serviciilor medicale

În sistemul public de sănătate, creşterea salariilor a determinat o creştere a calităţi serviciilor medicale şi o reducere semnificativă a migraţiei profesioniştilor din sănătate, potrivit unui studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
„În condiţiile în care sunt puse în discuţie, în mod public, relevanţa şi impactul creşterilor salariale reale din Sănătate, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a comandat un studiu pe această temă.
Analiza a fost desfăşurată în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, fiind bazată exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice.
Studiul a fost comandat având în vedere următoarea ipoteză: dacă creşterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calităţii serviciilor medicale şi asupra migraţiei profesioniştilor din sănătate, atunci aceasta este direcţia de urmat pentru a creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor”, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
În ultimii 5 ani, a crescut cu 37% numărul pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de serviciile oferite de spitale
Studiul a evidenţiat creşteri semnificative ale calităţii serviciilor medicale ce au intervenit în contextul creşterilor salariale din perioada 2017-2023. Conform studiului, creşterea calităţii serviciilor medicale este demonstrată atât de creşterea semnificativă a gradului de satisfacţie a pacienţilor cât şi de scăderea procentului pacienţilor care indică faptul că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii.
Creşterea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar este corelată cu scăderea numărului pacienţilor care au indicat faptul că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii cu 127%, acest indicator ajungând la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% înaintea de creşterea salariilor).
Potrivit documentului, în perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu circa 37% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de serviciile oferite de spitale (diferenţa în plus fiind de 13,6 puncte procentuale) şi o scădere cu circa 33% a pacienţilor care se declară nemulţumiţi. Numărul cazurilor în care pacienţii declară că ar indica unei persoane să se trateze în acel spital a crescut în perioada creşterilor salariale cu circa 5%, înregistrând o diferenţă în plus de 4 puncte procentuale.
În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu circa 14% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia medicilor (diferenţa în plus fiind de 8 puncte procentuale), putând fi observat nivelul foarte ridicat al acestui indicator comparativ cu celelalte evaluări.
Corelarea creşterii gradului de satisfacţie a pacienţilor cu creşterea veniturilor salariale se înregistrează şi în cazul asistentelor medicale: se înregistrează o creştere cu circa 30% a pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia asistentelor medicale (diferenţa în plus fiind de 12 puncte procentuale). Potrivit studiului, se poate observa că nivelul maxim de satisfacţie este mai redus în cazul asistentelor medicale decât în cazul medicilor, una dintre explicaţiile posibile o constituie nivelul mult mai mic al creşterii veniturilor salariale în cazul asistentelor medicale. Situaţia este asemănătoare şi în cazul personalului medical auxiliar.
Totodată, se observă o creştere cu circa 40% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de curăţenia din spitale (diferenţa în plus fiind de 12,2 puncte procentuale) şi o scădere cu 47% a pacienţilor care se declară nemulţumiţi. Se evidenţiază corelaţia dintre ritmul acordării creşterilor salariale şi creşterea gradului de satisfacţie faţă de curăţenia din spitale.
Ipoteza impactului negativ al creşterilor salariale asupra posibilităţii unităţilor sanitare de a asigura medicamentele şi materialele sanitare pentru pacienţi este infirmată de date, existenţa unor astfel de situaţii fiind în scădere cu 6,8 puncte procentuale.
Concluziile studiului
„O primă concluzie este evidentă: în sistemul public de sănătate creşterea salariilor determină o creştere a calităţi serviciilor medicale. Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al creşterilor salariale. Acesta trebuie analizat în contextul existenţei numeroaselor inechităţi salariale, a perturbărilor induse de pandemiei şi, mai ales, în contextul impactului negativ al inflaţiei.
Datele din studiu justifică o a doua concluzie: creşterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativă a migraţiei profesioniştilor din sănătate. Corolarul celor două concluzii: scăderea salariilor reale din sănătate determinată de migraţie va determina o scădere a calităţii serviciilor medicale şi o creştere a migraţiei profesioniştilor din sănătate (care va accentua şi mai mult scăderea calităţii serviciilor medicale).
Creşterea salariilor din sistemul sanitar a avut două categorii de efecte: reducerea fenomenului migraţiei şi creşterea calităţii serviciilor medicale.
Dacă dorim să păstrăm sau să amplificăm efectele atunci trebuie să menţinem şi să amplificăm sistemul recompenselor. Acum suntem în situaţia în care observăm cum se prăbuşeşte nivelul recompenselor din cauza inflaţiei, actualizarea şi reaşezarea lor fiind, deocamdată, refuzată”, se mai spune în comunicat.
Agerpres

Un şarpe de 1,5 metri a fost văzut, sâmbătă, de trecători pe o stradă din Bârlad. Jandarmii au intervenit pentru prinderea şi îndepărtarea șarpelui.
„Un echipaj de jandarmerie a fost solicitat să intervină, în urma unui apel la 112, pe strada Comuna din Paris din municipiul Bârlad deoarece un şarpe speria trecătorii. Ajunşi la faţa locului, jandarmii au identificat şarpele care se urcase într-un copac la o înălţime de aproximativ cinci metri”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.
În sprijin au venit şi pompierii, care au dat jos şarpele din copac.
„Pompierii au folosit scara culisabilă pentru a urca în copac, cât mai aproape de şarpe şi, cu un dispozitiv improvizat, au deplasat animalul târâtor cât mai aproape de baza arborelui, unde a fost prins de jandarmii care erau dotaţi cu un dispozitiv special pentru prinderea şerpilor”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.
Şarpele a fost predat de jandarmi Grădinii Zoologice din municipiul Bârlad.
sursa: Agerpres
Sursa foto: Isu Vaslui