Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Utilaj de deszăpezire în flăcări pe E85 în județul Suceava. De la ce a pornit focul

Publicat

suceava 2

Un utilaj de deszăpezire a ars a o torță pe E85 în localitatea Dărmănești din județul Suceava. Incidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Potrivit ISU Suceava, un utilaj de deszăpezire a luat foc în cursul dimineții de duminică, pe raza localității Dărmănești (E85).

suceava 1

În urma incendiului a ars utilajul de dezăpezire în proporție de 70%.

Din primele date, focul ar fi izbucnit cel mai probabil în urma unor defecțiuni la sistemul de frânare (frecare).

suceava 4

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Citește Romania24.ro pe Google News

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

FOTO: Camion răsturnat în afara drumului pe DN 2 E85, în Vrancea

Publicat

camion rasturnat dn 2 vrancea

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, miercuri după-amiază pe DN 2 E85, în județul Vrancea. Din primele date, șoferul unui camion a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu camionul în afara drumului.

Potrivit IPJ Vrancea, accidentul rutier s-a produs pe DN2 E85 către municipiul Focșani.

În eveniment a fost implicat un autocamion care a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.

În urma producerii evenimentului rutier nu au rezultat victime.

Traficul rutier nu a fost afectat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o perioadă de stagnare și de corecție. Care sunt factorii principali care influențează evoluția pieței

Publicat

Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o perioadă de stagnare și de corecție. Condițiile de creditare mai aspre, inflația, creșterea costurilor de construcție și conflictul din Ucraina sunt cei patru factori majori care influențează evoluția pieței rezidențiale, apreciază JLL Romania.

Dacă după primul an de pandemie optimismul pe piața imobiliară rezidențială revenise la nivelurile de dinainte de criza sanitară, în prezent această piață se confruntă cu noi provocări care pot genera schimbări structurale, ce pot avea implicații diferite pentru segmentele de vânzare și de închiriere. Se observă deja o tendință de creștere mult mai rapidă pe zona de închirieri, comparativ cu vânzările.

Piața imobiliară traversează o perioadă în care evoluția sa este dependentă și, totodată, influențată puternic de schimbările care au loc în economie, dar și la nivel geopolitic.

Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o perioadă de stagnare și de corecție: Patru factori

Specialiștii JLL România au luat în calcul patru factori esențiali care influențează în acest moment evoluția pieței rezidențiale, respectiv condițiile de creditare mai aspre, inflația, creșterea costurilor de construcție și conflictul din Ucraina și au realizat o serie de proiecții cu privire la ce ar putea să se întâmple pe termen mediu și lung pe această piață.

„Fiecare ciclu economic are caracteristicile sale, iar achiziția de proprietăți imobiliare va fi întotdeauna o formă de investiții. Piața imobiliară actuală traversează o serie de provocări pe planuri diferite, însă considerăm că pentru acest sector întregul mix de factori reprezintă o perioadă de reașezare și de corecție. Apariția conflictului din Ucraina a influențat categoric activitatea pe segmentul de vânzare, care se afla pe un trend ascendent înainte de acest eveniment.

Pe de altă parte, observăm performanțe însemnate pe zona de închirieri, care au potențialul de a evolua într-un ritm mult mai rapid decât până acum. Printre oportunitățile pe care deja le constatăm se numără dezvoltarea cu viteză a segmentului built-to-rent – ansambluri rezidențiale destinate exclusiv închirierii.

Vom vedea tot mai multe astfel de dezvoltări ce vor fi administrate de operatori profesioniști, oferind facilități și servicii dedicate exclusiv chiriașilor, gândite pentru a răspunde nevoilor lor”, spune Andreea Hamza, Director al Departamentului de Living, JLL România.

Având în vedere înăsprirea condițiilor de creditare prin creșterea accelerată a ratei dobânzilor la credite, experții preconizează schimbări în comportamentul consumatorilor.

Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o perioadă de stagnare și de corecție: Potențialii cumpărători vor analiza mult mai atent posibilitatea de a efectua achiziții majore

Potențialii cumpărători vor analiza mult mai atent posibilitatea de a efectua achiziții majore și presiunea pe care acest lucru îl poate avea asupra bugetului personal.

Astfel, accesibilitatea achiziționării unor astfel de proprietăți va fi afectată. În plus, băncile au devenit mai reticente la acordarea de credite și mult mai atente la evaluarea perspectivelor unui individ sau ale unei familii interesate de obținerea unui credit, dar și al prețului real al construcției respective.

Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o perioadă de stagnare și de corecție: Cum a evoluat creșterea ratei dobânzii în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut

Un calcul făcut de experții JLL arată cum a evoluat creșterea ratei dobânzii în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, pentru un apartament al cărui preț avea o valoare de 100.000 de euro + TVA 19% în T1 2021, rata lunară era de 2.255 lei, la un avans de 15% și o rată de politică monetară de 1,25%.

În primul trimestru din 2022, pentru același preț al apartamentului, respectiv 100.000 euro + TVA 5%, rata lunară se ridică la 2.471 lei, ceea ce înseamnă un plus de 8% față de T1 2021, în condițiile în care nu luăm în considerare creșterea prețurilor de pe piață, iar rata de politică monetară a ajuns la 3%. Dacă luăm în considerare și creșterea prețurilor de pe piață, rata lunară ajunge la 2.718 lei, +17% față de anul trecut.

În ceea ce privește inflația, cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică arată că rata anuală a inflației în luna aprilie 2022 a fost de 13,8%. De la începutul anului, creșterea este de aproape 8%. Tendința în creștere se observă și la nivelul statelor membre ale UE, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) fiind de 11,7%.

Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o perioadă de stagnare și de corecție: Inflația în creștere influențează prețul materialelor de construcții

Inflația în creștere influențează prețul materialelor de construcții, fapt care își răsfrânge consecințele asupra pieței locuințelor. Potrivit Institutului Național de Statistică, indicele de cost în construcții pentru clădiri rezidențiale era 135.6 in ianuarie 2021 și 163.4 in ianuarie 2022, în creștere cu 20% în decursul unui an.

Această valoare măsoară evoluţia costurilor practicate la realizarea lucrărilor de construcții executate într-o anumită perioadă față de o perioadă de referință.

Principalele elemente de cheltuieli sunt: valoarea materialelor de construcții; manopera sau câștigurile salariale brute lunare; echipamentele și cheltuielile pentru utilajele proprii sau închiriate; cheltuielile pentru transportul materialului de la producător până la locul execuției construcției; cheltuielile indirecte (salariile personalului, aprovizionarea, depozitarea, chirii, energie, birotică, comunicații).

Anul acesta, a apărut un risc nou pe piața imobiliară, și anume conflictul din Ucraina. Pe lângă impactul psihologic, războiul a influențat și dinamica tranzacționărilor, țara noastră aflându-se la granița cu o zonă de conflict, iar investiția în achiziționarea unei locuințe fiind acum analizată și din prisma siguranței. Pe de altă parte, conflictul a făcut ca cererea de locuințe pentru închiriere să crească într-un ritm considerabil.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Cardurile sociale din Programul „Sprijin pentru România” vor fi distribuite prin Poșta Română

Publicat

posta romana.jpg

Poşta Română a semnat, miercuri, la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile.

Potrivit unui comunicat al companiei, documentul semnat de ministrul de resort, Marcel Ioan Boloş, şi directorul general al operatorului naţional de servicii poştale, Valentin Ştefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite beneficiarilor.

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile acestora, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

„Prin semnarea acestei convenţii, Poşta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituţiile statului român, realizând legăturile dintre acestea şi cetăţeni. Mă bucură faptul că rămânem la acelaşi nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfăşurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populaţiei care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Cardurile sociale din Programul „Sprijin pentru România” vor fi distribuite prin Poșta Română: Aproape 3 milioane de oameni vor beneficia de carduri

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar „Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE şi din fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate. Câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

ANPC pregătește un sistem digitalizat de managament al documentelor. Proiect în valoare de 14 milioane de lei

Publicat

munca birou

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pregăteşte un sistem complet digitalizat de managament al documentelor, prin implementarea unui proiect în valoare de 14 milioane de lei, fonduri europene alocate prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), informează miercuri instituţia, printr-un comunicat.

„În contextul în care, la nivel european, se pune accentul pe digitalizarea accelerată a instituţiilor publice, pentru fluidizarea interacţiunii dintre acestea şi public, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se află în plină derulare a unui amplu proces de modernizare şi eficientizare a activităţii proprii, realizat prin fonduri europene.

ANPC pregătește un sistem digitalizat de managament al documentelor. Proiect în valoare de 14 milioane de lei: Bani europeni

Astfel, ANPC este beneficiara unui proiect finanţat din bani europeni, în valoare de peste 14 milioane de lei, derulat în cadrul POCA-Programul Operaţional Capacitate Administrativă. În urma implementării acestuia, ANPC va dispune, la nivel naţional, de un sistem complet digitalizat de management al documentelor instituţiei, ceea ce va veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor, optimizând timpii de reacţie la solicitările sosite din partea acestora, dar şi a funcţionarilor instituţiei, fluidizându-le şi eficientizându-le activitatea”, se spune în comunicat.

Proiectul a fost iniţiat în 2019, aprobat şi semnat în 2020 şi, deşi a avut întârzieri de alocări bugetare în 2021, timp de 9 luni, implementarea sa se află în plină desfăşurare.

Proiectul „Reducerea poverii administrative pentru cetăţeni şi mediul de afaceri în domeniul protecţiei consumatorilor” presupune, în conformitate cu etapele obligatorii prevăzute în contract şi în cererea de finanţare, achiziţionarea prin licitaţii ale unor servicii de consultanţă, în valoare de peste 1,4 milioane de lei, pentru alcătuirea caietelor de sarcini specifice următoarelor două licitaţii necesare selectării furnizorilor de soluţii de soft, pentru care sunt alocaţi circa 10,5 milioane de lei şi echipamente, aplicaţii informatice şi licenţe de software, în valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei.

ANPC pregătește un sistem digitalizat de managament al documentelor. Proiect în valoare de 14 milioane de lei: ce mai presupune proiectul

De asemenea, proiectul european al ANPC presupune realizarea unei activităţi de instruire a 85 de persoane dintre angajaţii instituţiei, la nivel naţional, pentru a se familiariza cu noua platformă digitală a instituţiei, astfel încât să se poată lucra eficient în toate comisariatele şi să îşi poată învăţa, la rândul lor colegii, referitor la noul instrument informatic, servicii care se ridică la aproximativ 100.000 lei.

Tot în cererea de finanţare este prevăzută şi achiziţionarea unui pachet de servicii de informare şi promovare a rezultatelor proiectului prin actualizarea site-ului instituţiei şi organizarea unei conferinţe de prezentare a rezultatelor proiectului la finalul acestuia, în valoare de aproximativ 40.000 de lei, valabil pe toată perioada de derulare a proiectului.

„Acest proiect, finanţat din fonduri nerambursabile, demonstrează, încă o dată, deschiderea şi importanţa pe care ANPC o acordă posibilităţilor de dezvoltare puse la dispoziţie prin accesarea fondurilor europene, obiectivul fiind simplificarea, transparentizarea şi creşterea eficienţei activităţii, în beneficiul consumatorului”, mai arată sursa citată. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate