Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: 12 români obligați să muncească timp de 4 ani, câte 16 ore pe zi în Anglia. Grup infracțional din județul Iași, destructurat

Publicat

12 români au fost forțați să muncească în Marea Britanie timp de 4 ani până la 16 ore pe zi, șapte zile din săptămână, fără să primească vreun ban, de un grup infracțional din județul Iași. Polițiștii și procurorii DIICOT au destructurat gruparea, beneficiind și de sprijinul EUROJUST.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași au făcut, miercuri, 13 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor. Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST.

romani marea britanie munca2

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, pe raza orașului Târgu Frumos, județul Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2022, în scopul obținerii unor sume de bani din exploatarea prin muncă a persoanelor vătămate. Astfel, membrii grupului au racolat în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022 un număr de 12 persoane vătămate (bărbaţi și femei), și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-au transportat în Marea Britanie, unde acestea au fost exploatate fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat.

Persoanele vătămate proveneau din rândul persoanelor vulnerabile

Persoanele vătămate proveneau din rândul persoanelor vulnerabile, cu o situaţie familială şi materială precară, și erau ademenite prin promisiunea unui loc de muncă bine remunerat şi posibilitatea unui trai mai bun peste hotare. Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor vătămate le erau luate documentele de identitate, erau cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, timp de 7 zile din 7, fără a fi remunerate pentru munca prestată sau primind sume modice de bani în schimbul activităților efectuate.

romani marea britanie munca3

De asemenea, cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate erau reținute de membrii grupului infracțional organizat, acestea fiind silite să continue să muncească în continuare, prin recurgerea la agresiune verbală și fizică, și împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii”, au transmis procurorii DIICOT.

În această modalitate, membrii grupării au obținut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forțată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane vătămate.

romani marea britanie munca

Aceste sume, de-a lungul timpului, au fost transferate în România și investite

Aceste sume, de-a lungul timpului, au fost transferate în România și investite, prin interpuși , în bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux și vile), precum și în proiecte imobiliare (blocuri de locuințe și spații comerciale). Scopul final al investițiilor era ascunderea și disimularea originii ilicite a bunurilor.

Din cercetările de până acum, rezultă că au fost recrutate 12 persoane. Cercetările vizează 14 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracțională.

romani marea britanie munca4

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație necesară, telefoane mobile și înscrisuri.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, reacție dură după alegeri: „Românii au tras semnalul de alarmă când partidele dormeau”

Publicat

cj8 tise scaled.jpg

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reacționat la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, într-un mesaj ferm de avertisment și speranță.

După ce Nicușor Dan a fost declarat oficial câștigător al alegerilor prezidențiale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a publicat un mesaj amplu și tranșant, intitulat sugestiv „Inima țării”, în care reflectă asupra rezultatului electoral și trage…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Publicat

nd gs.jpg

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.

Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic

În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Publicat

dsc09663 enhanced nr.jpg

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.

Programele de studii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Publicat

ploi torentiale furtuna cluj scaled e1717054624347.jpg

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau  Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe