Connect with us

EVENIMENT

UPDATE FOTO/ VIDEO: Alunecare de teren în Azuga. Aproximativ 150 de persoane, evacuate preventiv

PublicatAproximativ 150 de persoane din Azuga au fost evacuate din locuinţe, vineri seara, preventiv, din cauza unei alunecări de teren.

“În localitatea Azuga, pe strada Umbroasă s-a produs o alunecare de teren. Alunecarea nu a ajuns încă la locuinţe, dar preventiv în această seară vor fi evacuate aproximativ 150 de persoane, deoarece există posibilitatea ca alunecarea să avanseze către locuinţe. Din primele informaţii se pare că a fost afectat şi cursul pârâului Azuga”, precizează ISU Prahova.

Conform sursei citate, suprafata de teren afectată este de aproximativ 10.000 mp.

Autorităţile locale vor stabili spaţii de cazare pentru familiile evacuate. La faţa locului sunt 17 pompieri militari.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Noi măsuri de protecţie impuse de către autorităţi pentru accesul la terase şi plaje, începând de astăzi

Publicat

Activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică (terase) şi, totodată, activităţile de operare a plajelor turistice vor fi permise începând din 1 iunie, cu respectarea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

Toate aceste menţiuni sunt stipulate atât în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29 mai 2020 emis de MEEMA, alături de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cât şi în Ordinul comun al MEEMA nr. 1.810 din data de 29 mai 2020, emis împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, prin cele două acte normative au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităţilor din domeniul turismului. Astfel, măsurile sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice, respectiv pentru toţi operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfăşoară activităţi de operare a plajelor turistice. În egală măsură, toţi clienţii teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligaţia de a le respecta.

În cazul teraselor, la intrare, se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. De asemenea, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare şi, în acelaşi timp, se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, în aşa fel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă).

Conform noilor reguli, se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta, acestea fiind dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă, iar acolo unde este posibil se vor folosi meniuri de unică folosinţă. În plus, servirea mesei va fi efectuată de personal care va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Totodată, se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei, iar la mese sunt acceptate maximum patru persoane, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între ocupanţi, excepţie de la această regulă fiind în cazul membrilor aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu.

Alte măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului includ: distanţă de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate; ocuparea locurilor numai cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului; existenţa unui registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, pentru ca, în cazul apariţiei un caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică; efectuarea dezinfecţiei meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

În ceea ce priveşte măsurile ce protecţie a turiştilor, ce trebuie aplicate pe plajele de pe Litoralul românesc, acestea cuprind: operatorii economici sau administratorii, după caz, au obligaţia de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă şi, totodată, de a asigura măsuri pentru respectarea unei distanţe de 2 metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite; administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menţinerea distanţei fizice, descurajarea aglomerării şi limitarea adunărilor mari şi vor adopta măsuri pentru restricţionarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută; accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate şi vor fi stabilite culoare unidirecţionale, separate, de intrare si de ieşire, cu semnalizarea distanţelor corespunzătoare.

Potrivit sursei citate, rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic şi/sau adoptarea de ore strategice de funcţionare sau criterii de închidere flexibile, în timp ce este nevoie de menţinerea unei distanţe de cel puţin 2 metri între persoane (inclusiv angajaţi) în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii sau dacă siguranţa activităţii de bază necesită o distanţă mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele).

Zonele de lucru (scaune pentru salvamari, turnuri) se amenajează în aşa fel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanţaţi la cel puţin 1,5 metri, însă atunci când distanţarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măştilor de protecţie sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas.

“Servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire. În cazul plajelor neconcesionate, administraţia publică locală va răspunde de menţinerea regulilor de distanţare fizică şi evitarea formării de aglomerări. Echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, şezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membrii de familie cu acelaşi domiciliu şi, înainte şi după fiecare utilizare, acestea vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate. Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apă, săpun, dezinfectant cu cel puţin 60% alcool, prosoape de hârtie şi coşuri de gunoi fără atingere. Se va asigura curăţarea şi dezinfecţia frecventă a acestora”, sunt alte reguli de siguranţă sanitară impuse de către autorităţi.

La capitolul activităţilor sportive şi de agrement desfăşurate pe plaje, acestea nu sunt permise decât în spaţii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

Nu în cele din urmă, personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, după caz, va purta mască şi se vor asigura dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor turiştilor şi informaţii cu privire la modul de utilizare.

Ministerul de resort menţionează că dacă situaţia epidemiologică o va permite, măsurile de siguranţă sanitară adoptate prin cele două acte normative vor fi evaluate şi, în perspectiva repornirii graduale a activităţilor din domeniul turismului, respectiv pentru a doua fază prevăzută pe data de 15 iunie, vor fi avute în vedere şi alte relaxări ale restricţiilor. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Doi adulți și un copil au fost răniți, după coliziunea dintre două autoturisme, în Constanța

Publicat

accident

Trei persoane, printre care și un copil, au fost implicați într-un accident rutier produs, luni, în Constanța. Din primele informații, două autoturisme s-au ciocnit.

accident

Conform unor persoane aflate la locul accidentului, două autoturisme s-au ciocnit, iar în urma impactului una dintre mașini s-a izbit de un stâlp aflat pe marginea drumului.

Din primele informații în urma accidentului trei persoane – printre care și un minor, au fost rănite.

Poliția efectuează cercetări pentru stabilirea împrjeurărilor în care s-a produs accientul rutier.

Știre în actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autocar plin cu români, cuprins de flăcări pe Autostrada A21 în Austria. S-au salvat în ultimul moment

Publicat

Zeci de români au trecut prin clipe de groază, după ce autocarul în care se aflau a fost cuprins de flăcări, în timp ce se deplasa pe Autostrada A21, în Austria.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, 30 mai 2020, în zona localității Sparbachiar, iar în autobuz se aflau în total 49 de persoane.

Autovehiculul a fost rapid cuprins de un incendiu violent, iar fumul dens și flăcările erau vizibile de la mai mulți kilometri distanță.

Potrivit presei locale, nicio persoană nu a fost rănită, toți pasagerii reușind să se autoevacueze chiar înainte ca flăcările să cuprindă întregul autocar.

Trei autospeciale de pompieri s-au deplasat fața locului, iar pompierii au stins flăcările în cel mai scurt timp.

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul Filialei Judeţene Neamț a Crucii Roşii Române a decedat din cauza Covid-19

Publicat

sursa foto: Facebook

Directorul Crucii Roșii Neamț, confirmat ca infectat cu noul coronavirus, a decedat, după trei săptămâni de spitalizare. Florin Pîclea avea 64 de ani și timp de 18 ani a fost directorul Filialei Neamț a Crucii Roșii Române.

Bărbatul a fost diagnosticat cu COVOD-19 în urmă cu trei săptănâni, iar în urma analizelor efectuat în spital s-a descoperit că acesta suferea și de diabet.

Florin Pîclea a fost internat, timp de trei săptămâni, la Spitalul Județean din Neamț, iar din păcate duminică acesta a decedat.

“În aceste momente triste pentru familie, colegi, voluntari și pentru toți cei care l-au cunoscut și prețuit, le adresăm tuturor condoleanțe și îi încredințăm de întreaga compasiune a intregului colectiv al Crucii Roșii Române. Astăzi, Crucea Roșie Română a mai pierdut un membru al marii noastre familii”, a transmis directorul Crucii Roșii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate